Δαμάζοντας οπτασίες από το ασυνείδητο, καλλιτέχνες όπως οι Αντρέ Μπρετόν, Φρίντα Κάλο και Ρενέ Μαγκρίτ επιδίωξαν να παραμορφώσουν και να αντιμετωπίσουν τις σκοτεινές πραγματικότητες του καιρού τους. Η απόρριψη εκ μέρους τους των παραδοσιακών δομών και ο ύμνος τους στο παράλογο άλλαξε ριζικά τον τρόπο που βλέπουμε την τέχνη. Μια νέα έκθεση στο Design Museum του Λονδίνου παρουσιάζει τη μακροχρόνια επίδραση του σουρεαλιστικού κινήματος στη δημιουργία σχεδόν κάθε αντικειμένου.
Έως τις 19 Φεβρουαρίου, η έκθεση «Objects of Desire: Surrealism and Design 1924-Today» φέρνει στον ίδιο χώρο 350 σουρεαλιστικά δημιουργήματα, γλυπτά με λειτουργική χρήση, ενδύματα, διαφημιστικές φωτογραφίες σε περιοδικά και αρχιτεκτονικούς χώρους. Σύμφωνα με τον Tim Marlow, διευθυντή του μουσείου, τα σχεδιασμένα αντικείμενα χρησίμευσαν, για μεγάλο χρονικό διάστημα, στους Σουρεαλιστές και ως φυσικό υλικό και ως εικονογραφία, φορτισμένη με σύμβολα (https://www.youtube.com/watch?v=ZBFfNgLh-bs).
«Αν πιστεύετε ότι ο Σουρεαλισμός έσβησε τη δεκαετία του 1960, ξανασκεφτείτε το» είπε, η επιμελήτρια της έκθεσης, Kathryn Johnson. «Η έκθεση αυτή θα δείξει ότι είναι ακόμη ζωντανός και καλά, και ότι ποτέ δεν έφυγε. Σήμερα, σε συνθήκες ιλιγγιώδους τεχνολογικής αλλαγής, πολέμου και μιας παγκόσμιας πανδημίας, το πνεύμα του κινήματος είναι ακόμη πιο ζωντανό στο σύγχρονο ντιζάιν απ’ ό,τι ποτέ στο παρελθόν».
πηγή: ΑΠΕ