Μεγάλες Ορχήστρες ‒ Μεγάλοι Ερμηνευτές.

Ο αγαπημένος κύκλος εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών προσφέρει στους ακροατές του, στην αρχή της νέας χρονιάς, μια συναυλία αφιερωμένη αποκλειστικά σε έργα Wolfgang Amadeus Mozart (Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ), τα οποία θα παρουσιάσει ο αριστοτέχνης του είδους Sir András Schiff (Σερ Αντράς Σιφ), σε διπλό ρόλο σολίστ και μαέστρου, πλαισιωμένος από την ορχήστρα Cappella Andrea Barca.

Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου στις 8:30 στο Μέγαρο Μουσικής, ο διαπρεπής πιανίστας και αρχιμουσικός, παγκοσμίως γνωστός για τις σημαντικές του ερμηνείες αναφοράς στο μοτσάρτιο ρεπερτόριο, θα καθοδηγήσει το διεθνές σύνολο που ίδρυσε ο ίδιος το 1999, στη θρυλική Συμφωνία αρ. 40 σε σολ ελάσσονα του Mozart, μία από τις διασημότερες και πολυπαιγμένες όλων των εποχών.

Την ίδια βραδιά, ο Sir András Schiff, ως βιρτουόζος σολίστ, θα ερμηνεύσει στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης δύο αριστουργηματικές συνθέσεις για πιάνο και ορχήστρα του μεγάλου Αυστριακού: τα Κοντσέρτα αρ. 23 σε λα μείζονα και αρ. 27 σε σι ύφεση μείζονα.

Cappella Andrea Barca

Sir András Schiff | Διεύθυνση ορχήστρας, πιάνο

Οι μουσικοί του συνόλου Cappella Andrea Barca δραστηριοποιούνται διεθνώς ως επιτυχημένοι σολίστ και ως μέλη σχημάτων μουσικής δωματίου, αλλά δεν ανήκουν σε συγκεκριμένες ορχήστρες. Επελέγησαν από τον Σερ Αντράς Σιφ για την ερμηνεία όλων των κοντσέρτων για πιάνο του Μότσαρτ, στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Μότσαρτ» του Σάλτσμπουργκ (1999-2005), διοργάνωση στην οποία προσκαλείται τακτικά η Cappella Andrea Barca.

Υπό τη διεύθυνση του Σερ Αντράς Σιφ, η Ορχήστρα διεύρυνε προοδευτικά τους ορίζοντές της. Από το 1999 μέχρι σήμερα, μαέστρος και μουσικοί διοργανώνουν το ετήσιο Φεστιβάλ Omaggio a Palladio (Αφιέρωμα στον Παλλάντιο) στο Τεάτρο

Ολίμπικο της Βιτσέντσα, όπου ανέβασαν το 2001 την όπερα «Έτσι κάνουν όλες» του Μότσαρτ. Επίσης, από το 2004 έως το 2007, η Ορχήστρα συμμετείχε ως προσκεκλημένη στο Kunstfest (Φεστιβάλ Τεχνών) της Βαϊμάρης.

Επιπλέον έχει πραγματοποιήσει περιοδείες σε πολυάριθμες ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ περιόδευσε και στις ΗΠΑ κατά το Έτος Μότσαρτ (2006).

Φιλοδοξία του Σερ Αντράς Σιφ είναι η Cappella Andrea Barca να παρουσιάζεται στο κοινό, κατά τρόπον ώστε τα μέλη της να αναδεικνύονται τόσο ως σολίστ, όσο και μουσικοί δωματίου, πράγμα αρκετά δύσκολο ακόμη και για τις πλέον καταξιωμένες ορχήστρες.

«Αυτό που επιδιώκω ως μαέστρος είναι να επεκτείνω τη μουσική δωματίου,η cappella είναι ένα μουσικό σχήμα εξαίρετων σολίστ μεν, αλλά προπαντός ερμηνευτών μουσικής δωματίου. Σε αυτή την Ορχήστρα, υπάρχουν πολλά μέλη κουαρτέτων εγχόρδων, και το κουαρτέτο εγχόρδων αποτελεί το αποκορύφωμα της μουσικής δημιουργίας».

Επιπλέον, ο Σερ Αντράς Σιφ θεωρεί εξίσου σημαντικούς τον ανθρώπινο και τον προσωπικό παράγοντα: «Δεν υπάρχει χώρος για εγωκεντρισμό.

Αυτό το σύνολο βασίζεται στη φιλία, την κατανόηση, την ισότητα και σε κοινά ιδεώδη: αισθητικά, μουσικά και ανθρώπινα».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ