Ο Leonardo da Vinci έζησε από το 1452 έως το 1519. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, απέδειξε την ιδιοφυΐα του σε πολλούς τομείς, όπως στη ζωγραφική, στο σχέδιο, στις εφευρέσεις και την ανατομία. Οι “κώδικές” του, ειδικότερα, κατέχουν τις εσωτερικές λειτουργίες του μυαλού του. Εκτείνονται σε περίπου 6.000 σελίδες, και αυτές οι συγκεντρωμένες σημειώσεις μπορούν τώρα να εξερευνηθούν μέσω μιας διαδικτυακής εμπειρίας, που εύστοχα ονομάζεται Inside A Genius Mind, η οποία δημιουργήθηκε από μια συναρπαστική συνεργασία τεχνητής νοημοσύνης και ανθρώπου.

Οι κώδικες περιλαμβάνουν τον Codex Atlanticus και τον Codex Leicester (ή Codex Hammer), ο τελευταίος εκ των οποίων ανήκει στον Bill Gates. Τον αγόρασε για πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια το 1994. Μέσα στους κώδικες, ο Ντα Βίντσι κατέγραψε τις σκέψεις του με κατοπτρική γραφή, ανάποδα, ώστε να είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφηθούν. Σκιτσογραφούσε επίσης εφευρέσεις, όπως τόξα και την ανατομία των μελλοντικών θεμάτων της ζωγραφικής του.

Ο κώδικας Leicester του Da Vinci, πλήρης με σκίτσα και γραπτά / Πηγή: Wikimedia Commons

Η νέα διαδικτυακή εμπειρία συνδυάζει όλα αυτά αναλύοντας έξι τόμους, 718 σελίδες και πάνω από 3.000 σχέδια. Το αποτέλεσμα είναι μια καθηλωτική εμπειρία.

Μπορείτε να επιλέξετε επιμελημένες ιστορίες που εξετάζουν τους κώδικες μέσα από πέντε διαφορετικά θέματα. Ή μπορείτε να τα μελετήσετε όλα μόνοι σας, καθώς τα σκίτσα κινούνται. Κάνοντας κλικ σε ένα σκίτσο, το φέρνετε στο επίκεντρο, με πληροφορίες για το πού μπορείτε να βρείτε το πρωτότυπο. Υπάρχουν επίσης περιγραφές που εξηγούν το περιεχόμενο και η δυνατότητα φιλτραρίσματος με βάση τις ετικέτες AI.

Στην περίπτωση αυτή, η τεχνητή νοημοσύνη επιμελείται παρόμοια σκίτσα. «Το Inside A Genius Mind χρησιμοποιεί τη μηχανική μάθηση με έναν ριζικά νέο τρόπο για να συνθέσει το περιεχόμενο των σημειωματάριων, δημιουργώντας θεματικές συνδέσεις μεταξύ του χρόνου και του αντικειμένου για να αντικατοπτρίσει το πνεύμα του Leonardo για διεπιστημονική φαντασία, καινοτομία και τη βαθιά ενότητα στην καρδιά των φαινομενικά διαφορετικών επιδιώξεών του», εξηγεί το έργο της Google.

Screenshot από την έκθεση Inside A Genius Mind

Ο καθηγητής Martin Kemp, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος έχει γράψει έργα όπως το “Living with Leonardo: Fifty Years of Sanity and Insanity in the Art World and Beyond”, συνεργάστηκε με τον αλγόριθμο για τη δημιουργία αυτής της εμπειρίας. Συνδύασε τεχνολογία την οποία ούτε ο Da Vinci δεν θα μπορούσε να ονειρευτεί με το έργο αφοσιωμένων μελετητών που έχουν αφιερώσει την καριέρα τους στην κατανόηση της ιδιοφυΐας του.

Εξερευνήστε τους κώδικες του Leonardo da Vinci -σκίτσα και καταγραφές των πολλών λαμπρών σκέψεών του- μέσα από αυτή τη συνεργασία τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης και ανθρώπου. Η διαδικτυακή συλλογή είναι ελεύθερη για εξερεύνηση και διαθέτει πολλαπλές διαδρομές για να περιηγηθεί ο επισκέπτης.

Πηγή: My Modern Met