Ο Krist Novoselic, μπασίστας των Nirvana, αποκάλυψε ότι ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) για να βοηθήσει στην ολοκλήρωση και την κοινοποίηση άγνωστων demo του συγκροτήματος -αλλά μόνο αν δεν αλλάξει η ουσία των αρχικών τραγουδιών.

Μιλώντας στο NME, ο Novoselic εξήγησε πώς τα επιζώντα μέλη των Nirvana έχουν ήδη χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για την επετειακή deluxe επανέκδοση της 30ης έκδοσης του τρίτου και τελευταίου άλμπουμ τους, “In Utero”.

Το boxset που θα κυκλοφορήσει στις 27 Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνει νέο remix στον ήχο από μια συναυλία των Nirvana στο Λος Άντζελες τον Δεκέμβριο του 1993, καθώς και από μια συναυλία στο Σιάτλ τον Ιανουάριο του 1994. Θα συμπεριληφθούν επίσης έξι προηγουμένως άγνωστα live κομμάτια από μια συναυλία στη Ρώμη.

«Είμαι ενθουσιασμένος με τις ζωντανές εμφανίσεις, επειδή χρησιμοποίησαν ΤΝ», δήλωσε ο Novoselic. «Πήραμε τις ψηφιακές κασέτες ήχου από το ηχοσύστημα στη Ρώμη, το Σιάτλ και το Λος Άντζελες, στη συνέχεια η ΤΝ διαχώρισε όλα τα όργανα και πήραμε μια πολύ καλή μίξη».

Παρόμοια τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε για το επερχόμενο “τελικό” κομμάτι των Beatles, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει αργότερα φέτος. Σύμφωνα με τον Paul McCartney, χρησιμοποιήθηκαν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να γίνουν export τα φωνητικά του John Lennon από μια παλιά demo κασέτα, επιτρέποντάς του να ολοκληρώσει το τραγούδι. Τέτοια εργαλεία χρησιμοποιήθηκαν επίσης για τη σειρά ντοκιμαντέρ του 2021, “The Beatles: Get Back”.

Όταν ρωτήθηκε αν τα επιζώντα μέλη των Nirvana θα υποστήριζαν μια κίνηση διάσωσης παλαιών demo των Nirvana μέσω εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, ο Novoselic είπε ότι ήταν μια «καλή ιδέα» και ότι θα μιλούσε σχετικά με τον ντράμερ Dave Grohl και τον κιθαρίστα της περιοδείας Pat Smear. Συνέχισε λέγοντας ότι «θα μπορούσαν να υπάρχουν» προηγουμένως άγνωστα demos που θα επωφελούνταν από τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης.

«Είναι ενδιαφέρον», πρόσθεσε. «Θέλω να ακούσω ένα νέο τραγούδι των Beatles, και αν η τεχνητή νοημοσύνη βοηθήσει [να συμβεί αυτό], τότε οπωσδήποτε».

Ακόμα κι έτσι, είπε ότι θα υπάρξει ένα σημείο όπου η χρήση της τεχνολογίας AI τελικά δεν θα αξίζει τον κόπο -αν δηλαδή τα τραγούδια που θα προκύψουν δεν ακούγονται όπως το συγκρότημα πριν από τον θάνατο του Kurt Cobain το 1994.

«Υπάρχει ένα σημείο όπου είναι σαν, “Έτσι είναι οι Νιρβάνα μέσω τεχνητής νοημοσύνης;” Υπάρχουν ήδη πολλά από αυτά τα πράγματα στο YouTube, και αυτή είναι μια συζήτηση που θα πρέπει να διευθετηθεί όταν πρόκειται για τα πνευματικά δικαιώματα και την παραπληροφόρηση», εξήγησε. «Ο Kurt δεν είναι εδώ στο παρόν, οπότε όλα πρέπει να γίνουν σωστά».

Το 2021, ο Grohl αποκάλυψε ότι εξακολουθεί να παίζει με τον Novoselic και τον Smear, με νέα ορχηστρικά τραγούδια να γράφονται περιστασιακά κατά τη διάρκεια τζαμαρίσματος.

«Ακούγεται όπως παλιά», δήλωσε ο Grohl στο Howard Stern.

Την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώθηκε μια ειδική πλατφόρμα streaming για μουσική που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη. Το Musixy.ai ελπίζει να αναγνωριστεί από τον οργανισμό που βρίσκεται πίσω από τα βραβεία Grammy, αφού ο διευθύνων σύμβουλος της Recording Academy Harvey Mason Jr. επιβεβαίωσε νέους κανόνες για τα Grammy του 2024.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές αναφέρουν ότι «μόνο οι ανθρώπινοι δημιουργοί είναι επιλέξιμοι για να υποβληθούν για εξέταση, να προταθούν για βραβείο Grammy ή να κερδίσουν βραβείο Grammy» -αλλά θα λαμβάνεται υπόψη και η μουσική που υποστηρίζεται από την Τεχνητή Νοημοσύνη, εφόσον έχει δημιουργηθεί νόμιμα και είναι ευρέως διαθέσιμη.

Πηγή: Decrypt