H πρώτη πλήρως προσβάσιμη έκθεση σε άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα εγκαινιάζεται στις 24 Ιουνίου, στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Επιγραφικού Μουσείου, με έργα χαρακτικής του Παναγιώτη Πριστούρη.

Με τίτλο «Η πορεία της γραμμής» παρουσιάζονται 21 αντιπροσωπευτικά χαρακτικά από τους τέσσερις σταθμούς της διαδρομής του καλλιτέχνη, καθώς και τρία εντυπωσιακά αντίγραφα επιγραφών από την πλούσια συλλογή του Επιγραφικού Μουσείου.

Μία από τις καινοτομίες της έκθεσης «είναι ο σχεδιασμός αισθητηριακού χάρτη για τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, καθώς και η συνεχής παρουσία διερμηνέα στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και συνοδού για τα άτομα με οπτική αναπηρία» ενημερώνουν οι διοργανωτές- MYARTIST (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση), σε συνεργασία με το Επιγραφικό Μουσείο, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.

Άλλες σημαντικές προσαρμογές ώστε η έκθεση να είναι προσβάσιμη σε κάθε άτομο ταυτόχρονα είναι ότι «κάθε έργο συνοδεύεται από διερμηνεία μέσω QR κωδικών στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και στο Διεθνές Σήμα, ενώ υπάρχει και ηχητική περιγραφή του από τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Ο τίτλος, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και η χρονολογία δημιουργίας κάθε έργου θα είναι αποτυπωμένα και στη γραφή Braille. Σημείο αναφοράς της έκθεσης αποτελεί το απτικό χαρακτικό έργο «Γαΐτα», κατάλληλο, μέσω ειδικού φωτισμού, για άτομα με οπτική αναπηρία. Επίσης, για το έργο με τίτλο «Κλείσοβα», ο/η επισκέπτης/-πτρια θα μπορεί να δει όλα τα στάδια δημιουργίας του, από τη χάραξη μέχρι και το τελικό τύπωμα».

Τα 21 χαρακτικά έργα του Παναγιώτη Πριστούρη που παρουσιάζονται στην έκθεση έχουν επιλεγεί με τη συμβολή των Αφροδίτης Οικονομίδου, Μαρίνας Γεωργοπούλου, Liba Berzina, Αλέξανδρου Παναγιωτόπουλου και Κύρας Παπανικολάου. Κάθε επιμελητής/-τρια δούλεψε πάνω σε μια συγκεκριμένη περίοδο της εικαστικής παραγωγής του καλλιτέχνη, αναλύοντας και αξιολογώντας τις διάφορες φάσεις της καλλιτεχνικής του εξέλιξης και ωρίμανσης.

Λίγα λόγια για τον Παναγιώτη Πιστούρη

Ο Παναγιώτης Πριστούρης γεννήθηκε στη Μεσσήνη. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με κατεύθυνση τη Ζωγραφική. Από την πρώτη στιγμή, η χαρακτική και ο τομέας του printmaking κέντρισε το ενδιαφέρον του. Πειραματίστηκε και συνδύασε μοντέρνες με παραδοσιακές τεχνικές εκτύπωσης και χάραξης. Το 2020, επέλεξε να υλοποιήσει την επιχειρηματική ιδέα που αφορά στο συγκερασμό της τέχνης και της πολιτισμικής προσβασιμότητας μέσω του προγράμματος Erasmus for Young Entrepreneurs στην Ιταλο-ελληνική πολιτιστική οργάνωση για την εκπαίδευση “Microkosmos“. Από τον Σεπτέμβριο του 2020, εργάζεται ως αναπληρωτής καθηγητής Εικαστικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ παράλληλα είναι ενεργό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, καθώς και του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Δραστηριοποιείται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με ατομικές και συμμετοχικές εκθέσεις.

Για τον ίδιο, η τέχνη της χαρακτικής αποτελεί μια δημιουργική διέξοδο, όπου η οπτική και η παρατήρηση αλλάζουν, μεταμορφώνονται και εκφράζονται στην χαρακτική επιφάνεια με τελείως διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τη συνηθισμένη οπτική αντίληψη που έχουμε όσον αφορά στο περιβάλλον μας. Κάθε έργο διηγείται τη δική του ιστορία και παράλληλα αποτελεί ένα συναισθηματικό πορτρέτο του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ