Σε μια παραδοσιακή γιορτή, που συμβολίζει το πνεύμα συναδέλφωσης, αγάπης και ομόνοιας ανταμώνουν αύριο 1500 χορευτές του Πόντου, της Μικρασίας και της Θράκης σε ένα ταξίδι μνήμης με μουσικές και χρώματα στη Γη της Ιωνίας.
«Το σύνθημα της εκδήλωσης για την αδελφοποίηση των προσφυγικών σωματείων στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης», που θα πραγματοποιηθεί Σάββατο 22 Απριλίου στις 7 μμ, έχει ένα συμβολικό αλλά και ιστορικό σύνθημα “ Μια ρίζα – τρείς πολιτισμοί: Πόντος – Μικρά Ασία – Θράκη”», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ. Χριστίνα Σαχινίδου.
Στόχος μας είναι- προσθέτει- η διαφύλαξη της αξιακής παρακαταθήκης αιώνων Ελληνικού πολιτισμού και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Πριν την έναρξη της εκδήλωσης, στις 6 το απόγευμα οι χορευτές θα συγκεντρωθούν σε τρία διαφορετικά σημεία της πόλης”.
Σύμφωνα με την Χριστίνα Σαχινίδου, η εκδήλωση ξεκινά με τους ήχους της λύρας και την αναβίωση των λαϊκών δρώμενων «Μωμόγεροι» και «Πουρπούρης» με μουσικές, χορούς και τραγούδια του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης.
“ Ο χορός ως σύμβολο της συνειδητής παρουσίας της ζωής, σε μια τελετή, με βήματα στο χρόνο- χαρακτηριστικό παράδειγμα της ύπαρξής μας, μαζί με λαϊκά δρώμενα, τις μουσικές και τα τραγούδια, θα δώσει το στίγμα στην πόλη και θα στείλει το μήνυμα ότι η παράδοση επικοινωνεί, ενώνει, ενεργοποιεί το μύθο και την πράξη του να ξαναζείς την αρχή”, λέει η κ. Σαχινίδου.
Παράλληλα στην είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου «Ι. Βελλίδης» θα υπάρχει έκθεση φωτογραφιών με τίτλο «Τα πρόσωπα της Ιωνίας που έζησαν την καταστροφή της Σμύρνης»
“ Οι φωτογραφίες είναι τυπωμένες σε καμβά, με πρόσωπα που βίωσαν το ιστορικό γεγονός, καθώς και μοιραία έγγραφα της τότε ελληνικής κυβέρνησης που απαγόρευσαν την έξοδο των ελληνικών πληθυσμών , ενώ όλες οι εικόνες πλαισιώνονται από πλήρεις περιγραφές, τόσο των εγγράφων, όσο και της ιστορίας και της πορείας των προσώπων. Θα δούμε φωτογραφίες των «ηρώων» της Καταστροφής που συνδυάζονται με ιστορικές φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν σε έντυπα της εποχής, όπως το National Geographic (N.G.)”, λέει και τονίζει ότι την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο γνωστός ιστορικός ερευνητής Βλάσης Αγτζίδης.
Χρονοδιάγραμμα της εκδήλωσης του Σαββάτου
Πριν την έναρξη της εκδήλωσης, στις 6 το απόγευμα οι χορευτές θα συγκεντρωθούν σε τρία διαφορετικά σημεία της πόλης.
Από τον Λευκό Πύργο θα ξεκινήσουν οι χορευτές των Ποντίων, από το γλυπτό του Ζογγολόπουλου (συντριβάνι) οι χορευτές της Μικρασίας και από το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου οι χορευτές της Θράκης, με τη συνοδεία οργάνων. Χορεύοντας θα καταλήξουν στον κεντρικό χώρο της δράσης, στο Συνεδριακό Κέντρο όπου και θα ενωθούν σε ένα γαϊτανάκι, το οποίο συμβολίζει τον κύκλο της ζωής και την ενότητα.
Οι χοροί του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης θα ξεκινήσουν με αναβίωση των λαϊκών δρώμενων «Μωμόγεροι» και «Πουρπούρης». Στη συνέχεια(7 μ.μ) θα πραγματοποιηθεί η τελετή αδελφοποίησης των τριών Ομοσπονδιών (ΠΟΠΣ, ΟΠΣΕ, ΠΟΘΣ).
Κυριακή συναυλία – αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με ελεύθερη είσοδο
Την επόμενη ημέρα της εκδήλωσης αδελφοποίησης των τριών ομοσπονδιών, (Κυριακή, 23/4) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων διοργανώνει την συναυλία-αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος από τη πλευρά της μητέρας του έλκει την καταγωγή του από τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Τσεσμέ. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί επίσης στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στις 8:00 μ.μ. και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Τη μουσική επιμέλεια θα έχει η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και θα τραγουδήσουν η Γλυκερία, ο Βασίλης Λέκκας, ο εγγονός του Μίκη Αλέξανδρος Θεοδωράκης- Παπαγγελίδης και άλλοι καλλιτέχνες.
Αφηγητής στην εκδήλωση, στην οποία θα προβληθεί και βίντεο με σκηνές από τη Μικρά Ασία αλλά και τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη, θα είναι ο γνωστός ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός.