Τη σύνδεση της τέχνης με την καλλιέργεια της γης θα ανακαλύψουν οι επισκέπτες της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που αρχίζει το ερχόμενο Σάββατο και θα διαρκέσει ως τις 21 Μαΐου του 2023. Το βασικό περιεχόμενο της διοργάνωσης, με γενικό τίτλο «Γεωκουλτούρα», συνδιαμορφώνουν περισσότεροι από εκατό σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες, οκτώ νέες εκθεσιακές παραγωγές, τρία projects, ένα φεστιβάλ, τρεις ειδικές συνεργασίες και πολλές ακόμη στο πλαίσιο του ευρύτερου εκπαιδευτικού έργου της 8ης Μπιενάλε. Αυτό που επιχειρούν οι καλλιτέχνες -ως πρωταγωνιστές, είναι να εστιάσουν στις ιστορίες τόπων και ανθρώπων, να θίξουν ζητήματα ταυτότητας, ηθικής, δικαίου και βιωσιμότητας, να προτείνουν αυτοσχέδιες οικολογικές τεχνολογίες, να διερευνήσουν δυνατότητες συλλογικής ύπαρξης και να μας δώσουν τη δυνατότητα να φανταστούμε διαφορετικές εκδοχές του παρόντος και του μέλλοντος …«ξαναζωγραφίζοντας» τον κόσμο.

«Το μεγάλο πρόβλημα που έχουν οι επιστήμονες, είναι να καταφέρουν να πείσουν την κοινωνία για την κλιματική αλλαγή. Η δύναμη της εικόνας και της τέχνης είναι πολύ πιο σημαντική στο να επικοινωνηθεί η σοβαρότητα αυτών των θεμάτων και αυτός είναι ο ρόλος που θέλουμε να παίξει η φετινή Μπιενάλε στο κομμάτι που έχει να κάνει με το περιβάλλον», είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση της διοργάνωσης ο Πρόεδρος του MOMus Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος. Μάλιστα, για να αποδείξει ότι ο κόσμος αλλάζει πολύ γρήγορα και τις περισσότερες φορές δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε αυτές τις αλλαγές, στην αρχή της τοποθέτησής του, διάβασε έναν λόγο για τη σχέση τέχνης με την καλλιέργεια της γης, ο οποίος ήταν προϊόν προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης, κάτι που -όπως είπε, δεν θα γινόταν αντιληπτό αν δεν το επεσήμαινε.Στο θέμα της φετινής Μπιενάλε στάθηκε κατά την ομιλία της η αν. γενική διευθύντρια MOMus, διευθύντρια MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη Μαρία Τσαντσάνογλου. «Η σύγχρονη τέχνη μιλά τη δική της γλώσσα, μία γλώσσα που είναι κατανοητή από μεγάλες ομάδες οι οποίες δεν σχετίζονται με εθνικά σύνορα. Εμείς, μέσα από τη “Γεωκουλτούρα” θα διερευνήσουμε θέματα τα οποία συντάραξαν και εξακολουθούν να συνταράσσουν όλο τον πλανήτη ιδίως την τελευταία τριετία με όλα αυτά που συνέβησαν», είπε χαρακτηριστικά.

Για τα ζητήματα μνήμης, ιστορίας και διαχείρισης τόσο του φυσικού όσο και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος μέσα στις συνθήκες κλιματικής, οικονομικής και προσφυγικής κρίσης, τα οποία διερευνά η 8η Μπιενάλε, έκανε λόγο η διευθύντρια 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, αν. διευθύντρια MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και ΜΟΜus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών Θούλη Μισιρλόγλου. «Στην περίπτωση της 8η Μπιενάλε συναρτάται η καλλιέργεια της γης με την κουλτούρα ως ένα σύνολο πόρων, κειμένων και πρακτικών που μας διατίθεται για να κατανοήσουμε τον κόσμο και να δράσουμε μέσα σε αυτόν», είπε χαρακτηριστικά. Η 8η Μπιενάλε εγκαινιάζεται το Σάββατο στο MOMus,-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης από τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα σύγχρονου πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Την ίδια μέρα, αρχίζουν οι εκθέσεις: «Κιβωτός: Mια κατασκευή φροντίδας», «Graceland. Ο θρίαμβος μιας αβέβαιης πορείας» καθώς και το εγχείρημα με τίτλο «Κλιματική Βουλή. Αφηγήσεις του μη ανθρώπινου».