H Joni Mitchell (Τζόνι Μίτσελ) επιστρέφει τη μουσική της στο Spotify, σχεδόν τρία χρόνια μετά την αποχώρησή της από την μουσική πλατφόρμα, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει κάποιες επίσημες ανακοινώσεις ή μια δήλωση εκ μέρους της Καναδής μουσικού.

Η Μίτσελ ακολούθησε προ τριετίας το παράδειγμα του Neil Young και αποσύρθηκε από το Spotify καταγγέλλοντας την παραπληροφόρηση σχετικά με την Covid-19.

Στην ανακοίνωσή της τότε τόνισε ότι έλαβε αυτή την απόφαση εξαιτίας «ψεμάτων» που συνδέονται με την Covid-19 και διαδίδονται μέσω αυτής της πλατφόρμας streaming.

«Αποφάσισα να αποσύρω όλη τη μουσική μου από το Spotify», έγραψε στην ιστοσελίδα της η Μίτσελ υποστηρίζοντας τον Neil Young στη μάχη του εναντίον του podcast του δημοφιλούς και αμφιλεγόμενου Αμερικανού παρουσιαστή Τζο Ρόγκαν.

«Ανεύθυνοι διαδίδουν ψεύδη που κοστίζουν τη ζωή σε ανθρώπους. Είμαι αλληλέγγυα στο ζήτημα αυτό με τον Neil Young και με την παγκόσμια επιστημονική και ιατρική κοινότητα», εξηγούσε η Καναδή, που έχει στο Spotify 3,7 εκατομμύρια συνδρομητές.

Είχε προηγηθεί η απόφαση του Neil Young να αποσύρει τη μουσική του από το Spotify με αφορμή τα podcast του Τζο Ρόγκαν και κατόπιν, σε μια πράξη αλληλεγγύης μεταξύ δύο μουσικών βετεράνων της ροκ σκηνής με κοινή ιστορία, η Τζόνι Μίτσελ ακολούθησε το παράδειγμα του Γιανγκ.

«Οι ιδιωτικές εταιρείες έχουν το δικαίωμα να διαλέξουν αυτό που τους συμφέρει περισσότερο, όπως και εγώ έχω το δικαίωμα να μην δίνω τη μουσική μου σε μια πλατφόρμα που διαδίδει επικίνδυνες πληροφορίες», έγραψε ο Γιάνγκ και συνέχισε: «Είμαι χαρούμενος και περήφανος που στέκομαι αλληλέγγυος στο πλευρό των υγειονομικών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μάχης ενάντια στον κορονοϊό και κάθε μέρα ρισκάρουν τη ζωή τους για να βοηθήσουν τους άλλους».

Πολλοί από τους θαυμαστές του Γιανγκ και υποστηρικτές των απόψεών του κάλεσαν τότε σε ένα μποϋκοτάζ της πλατφόρμας και ζητούν και από άλλους καλλιτέχνες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Στα social media, τo hashtag #CancelSpotify κατέκτησε το 2021 από τις υψηλότερες θέσεις στα trends.

Τότε, το Spotify ανακοίνωνε ότι λυπάται για την απόφαση του Γιανγκ και ότι ελπίζει να «να τον καλωσορίσει ξανά στο άμεσο μέλλον».

«Το Spotify έχει γίνει ένας χώρος ενδεχομένως θανάσιμης παραπληροφόρησης για την Covid. Ψέματα που πωλούνται έναντι χρημάτων», είχε επισημάνει ο Νιλ Γιάνγκ, την κίνηση του οποίου χειροκρότησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Εκατοντάδες επιστήμονες και ιατροί έχουν υπογράψει σε μια ανοιχτή επιστολή που απευθύνεται στο Spotify και αναφέρει ότι ο Ρόγκαν “επανειλλημένα έχει διαδόσει παραπλανητικές και ψεύτικες ειδήσεις στο podcast του, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη του κοινού στην επιστήμη και την ιατρική” καθώς και ότι έχει “διασπείρει έναν αριθμό από ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας”.

Η Μίτσελ και ο Γιανγκ είναι φίλοι για χρόνια, ενώ όπως σημείωνε το BBC, έχουν ένα κοινό που εύλογα τους ευαισθητοποιεί γύρω από το ζήτημα του εμβολιασμού: είναι και οι δύο επιζώντες της πολιομυελίτιδας. Ασθένησαν και οι δύο στις αρχές της δεκαετίας του ’50, όταν ήταν παιδιά, λίγο καιρό πριν κυκλοφορήσει το εμβόλιο για τη νόσο.