Θεατρικές ομάδες από το εξωτερικό έρχονται στη Θεσσαλονίκη και φέρνουν ευρωπαϊκό …αέρα στις σκηνές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ). Παραγωγές από Αγγλία, Αυστρία, Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους που αρχίζει μεθαύριο, προσφέροντας ένα ποικίλο πρόγραμμα παραστάσεων.

Για έναν πολύ σημαντικό θεσμό για την πόλη, έκανε λόγο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέρης Πελτέκης, καθώς -όπως τόνισε, πέρα από τα «Δημήτρια», η Θεσσαλονίκη δεν βλέπει θεάματα από το διεθνή χώρο, είτε αφορούν στο χορό είτε το θέατρο. «Αν και το Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους δεν φέρνει πρωτοκλασάτα ονόματα της διεθνούς σκηνής, φέρνει ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να είναι οι επόμενοι πρωτοκλασάτοι καλλιτέχνες και να κάνουν μεγάλη και διεθνή σταδιοδρομία», είπε ο κ. Πελτέκης σε σχετική συνέντευξη τύπου, εκφράζοντας την ελπίδα να συμβεί το ίδιο και με και με πολλούς από τους θιάσους και τα σχήματα που επιλέχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από την καλλιτεχνική επιτροπή του Φεστιβάλ.

Τα θέματα που θέτουν οι παραστάσεις της φετινής διοργάνωσης του Φεστιβάλ συγκροτούν ένα πλήθος επίκαιρων ερωτημάτων. Τι μπορεί να μας πει ένας σκίουρος – ρακοσυλλέκτης, που αναμετριέται πάνω στη σκηνή με την ανθρώπινη καθημερινότητα, για τα απομεινάρια της κανονικής ζωής μας και για τα …σκουπίδια του πολιτισμού μας; Πώς μπορούν τα ανθρώπινα όντα να δώσουν τροπή στην παγκόσμια ιστορία λόγω μιας παρεξήγησης; Πώς μπορεί ένας άνδρας να μπει στο σώμα μιας γυναίκας και να κατανοήσει τη γυναικεία ιδιοσυγκρασία; Πόσο μπορούμε να δημιουργήσουμε μία κοινωνία για να συζητήσουμε και να συνεννοηθούμε σε μία απόπειρα συμφωνίας;

«Μπορεί να φαίνονται λίγες οι παραστάσεις, αλλά για να καταλήξουμε σε αυτές τις έξι-επτά, δουλέψαμε πάνω σε διακόσιες. Έπρεπε μέσα στα στενά όρια των οικονομικών μας δυνατοτήτων να βρούμε αυτά που πιστεύουμε ότι είναι τα μελλοντικά “διαμάντια”», είπε από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής θεατρολογίας του Α.Π.Θ. Σάββας Πατσαλίδης, που είναι μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους. Σχολιάζοντας μάλιστα τα «πρωτοκλασάτα ονόματα» στα οποία αναφέρθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, είπε ότι η έννοια ενός ερευνητικού και ανήσυχου φεστιβάλ, είναι να μην «αγοράζεις» κάτι για το οποίο έχεις άποψη εκ των προτέρων. «Μόνο η ανησυχία βλέπει προς το μέλλον, η δοκιμασμένη επιτυχία βλέπει το τι πέτυχες χθες. Εμείς επανειλημμένα πήραμε το ρίσκο και ευτυχήσαμε να μην πέσουμε έξω τέσσερις φορές που το κάναμε και αυτή είναι η πέμπτη», είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι ένα Φεστιβάλ που προσπάθησε να φέρει στη Θεσσαλονίκη παραστάσεις που δεν έχουμε τη δυνατότητα να δούμε διαφορετικά, παρά μόνο αν ταξιδέψουμε στο εξωτερικό, παραστάσεις που ανανεώνουν λίγο την εικόνα και την αντίληψή μας για το θέατρο», σημείωσε η θεατρολόγος Αμαλία Κοντογιάννη, μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Φεστιβάλ και στέλεχος του ΚΘΒΕ.

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ απηύθυνε πρόσκληση-πρόκληση προς τις οικονομικές δυνάμεις της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης, να συνδράμουν για να μπορέσει να γίνει ακόμη μεγαλύτερο αυτό το Φεστιβάλ. «Η Θεσσαλονίκη είναι μία μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη, η οποία πολλές φορές ξεχνάει το ρόλο και την ταυτότητά της στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι για να αποκαλύψουμε τη -σκεπασμένη με την αιθαλομίχλη της οικονομικής και της πανδημικής κρίσης- νύμφη του Θερμαϊκού, για να μπορέσουμε να την ξαναδούμε χωρίς τα φίλτρα που θολώνουν την πραγματική της ομορφιά και υπόσταση», κατέληξε ο κ. Πελτέκης.

Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους ξεκινά στις 26 Μαΐου με το έργο L’ Angelo della Storia της ομάδας Sotterraneo από την Ιταλία στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ενώ οι παραστάσεις θα ανεβαίνουν έως τις 15 Ιουνίου και θα πλαισιώνονται από παράλληλες δράσεις, συζητήσεις και εργαστήρια από θεωρητικούς και καλλιτέχνες της διεθνούς σκηνής. Παράλληλα, θα υπάρχει και online πρόγραμμα με συζητήσεις αλλά και μία διαδικτυακή παράσταση για όσους δεν μπορούν να την παρακολουθήσουν δια ζώσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ