Ευρύτατο κάλεσμα στις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές να ανοίξουν τα χαρτιά τους στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών επάνω σε συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο “Κρήτη TV”.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είπε για τις σχέσεις με την ΝΔ και για το θέμα των συνεργασιών: «Οι διαφορές με τη ΝΔ είναι αγεφύρωτες, εμείς θέλουμε μία οικονομία με κοινωνικό πρόσημο, η ΝΔ νομίζει ότι μπορεί η οικονομία να αναπτύσσεται ανεξέλεγκτη, δεν έχει έγνοια για την εργατική τάξη, για τους εργαζόμενους για την μεσαία τάξη. Δεν μπορούμε να έχουμε συνεργασία με τη ΝΔ και είναι υγιές αυτό. Στην Ευρώπη όπου έχουμε συνεργασίες είναι πάνω σε προγραμματικές συγκλίσεις. Τα προγράμματα της νεοφιλελεύθερης δεξιάς και των σοσιαλιστικών δυνάμεων αποκλίνουν, εκεί όπου δεν αποκλίνουν έχουμε μετάλλαξη είτε της κεντροδεξιάς είτε της κεντροαριστεράς και είναι συνήθως της κεντροαριστεράς. Όπως συνέβη στην Ελλάδα με το ΠΑΣΟΚ, και αυτό ήταν που γιγάντωσε τον ΣΥΡΙΖΑ. Το φαινόμενο δεν οφείλεται στο ότι είχε κακούς αρχηγούς, όπως τον Ευάγγελο Βενιζέλο ή την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, αλλά γιατί ακολούθησε μία πολιτική ταύτισης με την ΝΔ. Αν δεν το καταλαβαίνουν αυτό και ακολουθήσουν μία πολιτική ταύτισης τότε δεν καταλαβαίνουν ποιο είναι το υπαρξιακό τους συμφέρον…».

«Φοβάμαι ότι θα παραλάβω χάος»

Συνδέοντας την κατάσταση που θα παραλάβει με την συζήτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίας πρόσθεσε: «Αυτό που λέω είναι ότι η δημοκρατική και προοδευτική παράταξη στον τόπο ίσως είναι γραπτό να παραλαμβάνει από την Δεξιά στη χώρα (και πολύ περισσότερο εμείς από την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη γιατί καμία άλλη κυβέρνηση της δεξιάς δεν θα είχε κάνει τέτοια στρατηγικά λάθη), μία κατάσταση που είναι χαώδης και να βάζει στόχο να νοικοκυρέψει τα οικονομικά και να στηρίξει τη κοινωνία. Αυτό είναι το πρόσημο της δικής μας κυβερνητικής πρότασης. Επειδή εμείς πιστεύουμε στις συνεργασίες – γι αυτό ψήφισα την απλή αναλογική-, πιστεύοντας στην ανάγκη να μετεξελιχθεί η χώρα σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που τα κόμματα θα συνεργάζονται με βάση τις προγραμματικές συγκλίσεις».

Εξήγησε την θέση του κάνοντας αναδρομή και σημείωσε: «Φοβάμαι ότι πάλι χάος θα παραλάβουμε, όπως χάος παρέλαβε και ο Παπανδρέου από τον Καραμανλή, όπως παραλάβαμε και εμείς από τον Σαμαρά. Αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που θα παραλάβουμε, γι αυτό και ζητώ εκλογές. Όσο περνά ο καιρός επιδεινώνεται η κατάσταση που θα παραλάβω».

Να ανοίξουν τα χαρτιά τους οι προοδευτικές δυνάμεις

Σημείωσε ακόμη ότι το κάλεσμα που απευθύνει σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις είναι «να ανοίξουν τα χαρτιά τους, όχι γενικά αν συμπαθούν τον έναν ή τον άλλο, αλλά πώς πιστεύουν ότι θα κυβερνηθεί η χώρα». Ακολούθως πρόσθεσε: «Εμείς λέμε ότι για να κυβερνηθεί η χώρα πρέπει να χτίσουμε ένα τείχος κοινωνικής προστασίας, να υπάρξει παρέμβαση στην αγορά, πλαφόν στις τιμές ενέργειας, κάλυψη ενός σημαντικού μέρους του κόστους, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, διαγραφή και ρύθμιση ενός μέρος του χρέους της πανδημίας, ανασχεδιασμός του Ταμείου Ανάκαμψης με διαφάνεια και λογοδοσία. Εμείς λέμε να υπάρξει στήριξη στις συντάξεις, να στηριχθεί η νέα γενιά με στεγαστική πολιτική. Εμείς έχουμε ένα πλέγμα βασικών προγραμματικών αξόνων που είναι σε αντιδιαστολή με την πολιτική Μητσοτάκη».

Άφησε όμως και αιχμές φωτογραφίζοντας εμμέσως πλην σαφώς το ΚΙΝΑΛ: «Εδώ όμως όχι μόνο δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους αλλά αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Δεξιά και τον κ. Μητσοτάκη. Δεν θέτουν το αίτημα των εκλογών και λένε ας μείνει έναν χρόνο ακόμη στην κυβέρνηση. Κάποια στιγμή θα πρέπει να εξηγήσουν στον κόσμο τι θέλουν να συμβεί στον τόπο, θέλουν να έχουν συμμετοχή σε κυβέρνηση και αν ναι σε ποια κατεύθυνση, με ποιους προγραμματικούς όρους, σε ποια μεριά θα βλέπει. Εμείς την έχουμε προσδιορίσει, είμαστε σαφείς, το αίτημα μας είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να έλθει μία κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσημο, προοδευτική για να προστατεύσει την κοινωνία. Αυτό θα γίνει πραγματικότητα, είτε στη πρώτη εκλογή με απλή αναλογική είτε στην δεύτερη».

Ωστόσο εμφανίστηκε βέβαιος ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές, υπάρχουν δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης από την απλή αναλογική. Όσο πιο σύντομα το συνειδητοποιήσουν τόσο το καλύτερο και για το δικό τους πολιτικό μέλλον».

Για τις εσωκομματικές διεργασίες και την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την βάση είπε: «Εμείς αναδεικνύουμε την αξία και την σημασία να είναι κανείς μέλος ενός κόμματος. Το μέλος έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις, άλλο το μέλος και άλλο το είδα φως και μπήκα, όπως έγινε σε άλλα κόμματα όπου είχαν δυνατότητα να ψηφίζουν για αρχηγό ψηφοφόροι άλλων κομμάτων. Όσοι θέλουν να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να ενταχθούν, έχουμε ανοικτές τις πόρτες σε όσους συμφωνούν με τις καταστατικές μας αρχές. Θα φθάσουμε στις 15 Μαΐου όπου τα μέλη θα ψηφίσουν για πρόεδρο. Και αυτοί που θα είναι μέλη θα έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν για τις κρίσιμες αποφάσεις, όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης για την ακρίβεια

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτεταμένη αναφορά στο πρόβλημα της ακρίβειας και υπογράμμισε την πεποίθησή του ότι η «η ακρίβεια δεν είναι υπόθεση του τελευταίου μήνα. Ο κόσμος ξέρει ότι είναι μία υπόθεση που άρχισε από τον Σεπτέμβριο και κορυφώνεται μετά τα Χριστούγεννα. Είναι τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ανέχεται τα καρτέλ της αισχροκέρδειας στην ενέργεια. Και έχει τεράστιες ευθύνες για το μείγμα της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής».

Επανέλαβε ότι «η ρήτρα αναπροσαρμογής που επιβαρύνει τους λογαριασμούς του ρεύματος είναι ρήτρα Μητσοτάκη» και εξήγησε: «Έχουμε αισχροκέρδεια στις εταιρείες που παράγουν ενέργεια με πρωταγωνιστή την ΔΕΗ. Ήταν επιλογή Μητσοτάκη η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, το 17% της ΔΕΗ να το δώσει σε fund και η έγνοια του από εκεί και μετά να είναι πως θα είναι υψηλή η τιμή της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο για να κερδίζουν τα funds και οι ιδιώτες μέτοχοι. Επί των ημερών μας δεν ανέβηκε η τιμή του ρεύματος στους καταναλωτές ούτε ένα ευρώ. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την οδήγησε σε έναν ρόλο πρωταγωνιστή σε ένα ράλι αισχροκέρδειας σε συνδυασμό με ένα καρτέλ που έχει κερδίσει τους οκτώ μήνες ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ». Τεράστιο στρατηγικό λάθος της κυβέρνησης είπε, ήταν και η βίαιη απολιγνιτοποίηση: «Εδώ σηκώνει κανείς ψηλά τα χέρια. Διότι προφανώς έχουμε περιορισμούς και δεσμεύσεις αλλά δεν μπορεί η Γερμανία να έχει προοπτική απολιγνιτοποίησης για μετά το 2030 και εμείς να το βάζουμε στο 2023. Η βίαιη απολιγνιτοποίηση, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η ανοχή στο καρτέλ και η ιδεοληπτική εμμονή ότι η αγορά μπορεί να αυτορυθμίζεται και ότι το κράτος δεν πρέπει να παρεμβαίνει ήταν οι αιτίες που η Ελλάδα βρέθηκε στη πρώτη γραμμή και σε αυτή την κρίση».

Εξέφρασε τον φόβο του ότι οι επιπτώσεις του πολέμου δεν έχουν ακόμη εγγραφεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ στην άνοδο των τιμών στο σούπερ μάρκετ και συνέχισε την επίθεση στην κυβέρνηση: «Τα πράγματα είναι πολύ καθαρά και την αισχροκέρδεια την βλέπει ο καταναλωτής στους λογαριασμούς του. Ο κ. Μητσοτάκης έχει πολύ ισχυρές δεσμεύσεις σε συμφέροντα και είναι επιλογή του η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Είναι εγκλωβισμένος από τις ιδεολογικές του εμμονές. Δεν έχει την δυνατότητα και το ανάστημα να φορολογήσει τις εταιρείες και αν το κάνει θα είναι στους ισολογισμούς που θα παρουσιάσουν οι εταιρείες ενέργειας».

Ρήτρα αναπροσαρμογής ρήτρα Μητσοτάκη

Ευθύνες απέδωσε στον πρωθυπουργό για την ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος, λέγοντας: « Στους οκτώ αυτούς μήνες το φυσικό αέριο κόστιζε στους παραγωγούς 150 ευρώ και το πουλάγανε μεσοσταθμικά 203, είχαν κέρδος 50 ευρώ την μεγαβατώρα. Το κέρδος έναν χρόνο πριν ήταν 3 ευρώ την μεγαβατώρα, όλο αυτό αθροιστικά κάνει 1,5 δισ.  Αυτό συνεχίζεται. Ο κ. Μητσοτάκης όσο επιδοτεί τον καταναλωτή επιδοτεί τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας, αυτό είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης». ‘Αφησε αιχμές για εκείνους που δεν θέτουν ζήτημα να σταματήσει αυτή η κατάσταση σημειώνοντας ότι «άλλος δρόμος δεν υπάρχει από την λαϊκή ετυμηγορία και τον δημοκρατικό δρόμο» και πρόσθεσε ότι όποιος δεν τις ζητά είναι σαν να λέει «δεν πειράζει ας μην γίνουν εκλογές ας μείνει άλλον έναν χρόνο ο Μητσοτάκης να μας ρημάξει. Στο τέλος αν συνεχιστεί αυτή η εξίσωση, να είναι καθηλωμένο το εισόδημα και να διογκώνεται το κόστος ζωής θα οδηγηθούμε σε κοινωνική κρίση και κοινωνική έκρηξη».

Για τα καύσιμα είπε ότι το κράτος κερδίζει από τις τιμές στα καύσιμα: «Σε περίοδο κρίσης δεν μπορείς να επωφελείσαι, εδώ έχουμε αισχροκέρδεια και του κράτους. Έντεκα χώρες της ΕΕ έχουν μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, πολλές χώρες μείωσαν το ΦΠΑ, η Ελλάδα δεν έκανε τίποτε. Επίσης είναι η μόνη χώρα μαζί με την Εσθονία που δεν έχει αυξήσει στον κατώτατο μισθό». Υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν προχωρά σε σημαντικές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό γιατί έχει δεσμεύσεις απέναντι σε επιχειρηματικά συμφέροντα. «Κυβερνά για μία ολιγαρχία» είπε ο κ. Τσίπρας και απάντησε και στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για την μείωση του ΕΝΦΙΑ όταν διατηρεί την φορολογία στα καύσιμα: «Είναι αστείο να λέει ότι η έγνοια του είναι να μην ευνοηθούν οι ιδιοκτήτες Καγιέν. Αν ήταν αυτή η έγνοια του δεν θα έκανε μειώσεις φόρων στην ακίνητη περιουσία για αυτή την κατηγορία εδώ και τρία χρόνια. Ίσως η οικογένεια Μητσοτάκη να έχει ακίνητα. Ο κ. Σταϊκούρας έκανε μειώσεις στα μερίσματα των επιχειρήσεων και αφορολόγητη γονική παροχή 1,6 εκατομμύρια στην ακίνητη περιουσία. Ήταν στις 100 χιλιάδες, θα μπορούσε να πάει στις 200 ή στις 300 χιλιάδες, ποιοι έχουν τέτοιου μεγάλου κόστους ακίνητα, ίσως η οικογένεια Μητσοτάκη και οι φίλοι τους, αλλά γι αυτούς κυβερνά».

«Golden boys της κακιάς ώρας»

Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρά το ότι βρέθηκε σε μία περίοδο διεθνών προβλημάτων ήταν η μόνη κυβέρνηση από την ΟΝΕ και μετά που είχε τόσο μεγάλα δημοσιονομικά περιθώρια. «Εάν η κυβέρνηση έδωσε 30 δισ. κατά την διάρκεια της πανδημίας τότε πού πήγαν τα χρήματα;», ρώτησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ξανά κάποιοι λίγοι ευνοήθηκαν. Συνεχίζοντας ανέφερε: «Στην περίοδο αυτή είχαμε 6,7 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς. Η δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά». Ειδική αναφορά έκανε στα «γαλάζια golden boys κακιάς ώρας» σημειώνοντας ότι όταν έρχεται ο λογαριασμός του ρεύματος ο καταναλωτής «βλέπει τις αυξήσεις και βλέπει και τις υπέρογκες αμοιβές των golden boys που διαχειρίζονται την ΔΕΗ. Από τον πρόεδρο που παίρνει δυο φορές τον μισθό του πρωθυπουργού, 360 χιλιάρικα τον χρόνο ως τους διευθυντές που αυξήθηκαν κατά 120%. Από 100 που είχαμε εμείς έχουν γίνει 300 που παίρνουν από 4 ως 8 χιλιάρικα το μήνα. Το ίδιο συμβαίνει και στον ΕΦΚΑ, έκανε νομοσχέδιο ο κ. Χατζηδάκης για 256 στελέχη από τον κομματικό στρατό, που θα διορισθούν εκτός ΑΣΕΠ. Το ίδιο και στον ΔΕΔΔΗΕ όπου έδωσαν μπόνους στον εαυτό τους 60.000 ευρώ τα Χριστούγεννα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεπεράσει κατά πολύ την εποποιία Καραμανλή που είπε ο κ. Δούκας, και μας οδηγεί σε μία κατάσταση κοινωνικής ασφυξίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ