Αναφορά στο ρεπορτάζ του iEidiseis που οδήγησε στην καρατόμηση του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκου κάνει σήμερα Παρασκευή (29/3) το Politico, μία ημέρα μετά την αυλαία στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας έναντι της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες το iEidiseis αποκάλυψε ότι οι δύο στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη επισκέφθηκαν τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη στο σπίτι του (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), αμέσως μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ του «Βήματος» περί «μονταζιέρας» στην υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών.

Τι γράφει το Politico

Σήμερα το Politico σε ρεπορτάζ του αναφέρει:

Η συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας επιβίωσε την Πέμπτη από την ψήφο δυσπιστίας που προκάλεσε η αντιπολίτευση για τους χειρισμούς της σχετικά με το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να συγκαλύψει πιθανές πολιτικές ευθύνες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023 στα Τέμπη, στο οποίο σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν φοιτητές. Το δυστύχημα ήταν το πιο θανατηφόρο του είδους του στην ιστορία της χώρας.

158 βουλευτές από το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μαζί με έναν βουλευτή από το ακροδεξιό κόμμα των Σπαρτιατών απέρριψαν την πρόταση δυσπιστίας στο κοινοβούλιο των 300 εδρών.

Η αντιπολίτευση προκάλεσε την ψηφοφορία μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», σύμφωνα με το οποίο ένα ηχητικό αρχείο, το οποίο διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης τις ώρες που ακολούθησαν τη μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων, είχε παραποιηθεί για να φανεί ότι το ατύχημα προκλήθηκε από ανθρώπινο λάθος και όχι από το γερασμένο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας.

Πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε το δημοσίευμα ως «παραπλανητικό», υποστηρίζοντας ότι τα πλήρη πρακτικά ήταν «από την αρχή στη διάθεση των δικαστικών αρχών».

«Λέτε ότι το μέλημα και η σκέψη μου ήταν να αλλοιωθούν αυτοί οι διάλογοι. Δεν ντρέπεστε να το λέτε αυτό;», διερωτήθηκε. «Είναι θεμιτό για τους επιχειρηματίες και τους εκδότες να θέλουν να επηρεάσουν την πολιτική. Ας μπουν οι ίδιοι στην αρένα και όχι μέσω πληρεξουσίων».

Νωρίτερα, δύο κορυφαίοι συνεργάτες του Μητσοτάκη -ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος- παραιτήθηκαν αφού φέρονται να πέρασαν μια νύχτα στο σπίτι του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης και εφοπλιστή Ευάγγελου Μαρινάκη, στον οποίο ανήκει και «Το Βήμα». Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά τη δημοσίευση του καταγγελτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, αν και ο Μπρατάκος και ο Παπασταύρου δεν έχουν ακόμη σχολιάσει. Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε την εκδήλωση ως μια απλή κοινωνική συγκέντρωση.

Ο ελληνικός ειδησεογραφικός ιστότοπος iEidiseis, περιγράφοντας τη συγκέντρωση, αποκάλυψε ότι «το ουίσκι έρεε άφθονο και διακοπτόταν μόνο για το κάπνισμα των luxurius πούρων», προσθέτοντας: «Τα “αυστηρά μηνύματα” μετατράπηκαν σε άφθονο οίνο, πούρα και ουίσκι».

Η κυβέρνηση της Ελλάδας κατηγορήθηκε ότι δεν έλαβε υπόψη της την έκκληση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να πάρει μέτρα σχετικά με την πιθανή ποινική ευθύνη δύο πρώην υπουργών Μεταφορών μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, μόνο το κοινοβούλιο της χώρας μπορεί να διερευνήσει τις καταγγελίες για παράβαση καθήκοντος κατά πρώην υπουργών.

«Μας μπλοκάρουν στην εφαρμογή της δικαιοσύνης, διότι αν σου απαγορεύεται να κάνεις τις έρευνες, δεν μπορείς να βρεις την αλήθεια», δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας Laura Codruța Kövesi. «Η διάταξη του [ελληνικού] Συντάγματος πρέπει να αλλάξει, και γι’ αυτό το ζητήσαμε και στείλαμε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ο Μητσοτάκης την κατηγόρησε την Πέμπτη ότι παρεμβαίνει σε μια υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Έχει υπερβεί τα όρια της εξουσίας της», είπε για την Codruța Kövesi.

Η κοινή γνώμη στην Ελλάδα, εν τω μεταξύ, εξακολουθεί να θέλει απαντήσεις για το σιδηροδρομικό δυστύχημα, με σχεδόν εννέα στους δέκα ερωτηθέντες σε δημοσκόπηση της Metron Analysis να δηλώνουν ότι ούτε το δικαστικό ούτε το πολιτικό κατεστημένο είχαν διασφαλίσει ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη μετά την τραγωδία. Μια ξεχωριστή έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Alco διαπίστωσε ότι το 77% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι υπήρξε συγκάλυψη.

Το δημοσίευμα του iEidiseis για την επίσκεψη των Μπρατάκου και Παπασταύρου στο σπίτι του Β. Μαρινάκη

Την περασμένη Τετάρτη (27/3) το iEidiseis δημοσίευσε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο: «Η «αρμένικη βίζιτα» Παπασταύρου και Μπρατάκου στο σπίτι του Βαγγέλη Μαρινάκη την Κυριακή το βράδυ».

To iEidiseis έγραφε:

Ενώ βρισκόμαστε στην 5η ημέρα του ξαφνικού «εμφυλίου» που προέκυψε μέσα στο εθνοσωτήριο τριήμερο της 25ης Μαρτίου, μεταξύ του «στρατού του Μαξίμου» και των «ανίκητων δυνάμεων» του Συγκροτήματος Μαρινάκη, υπήρξε ένα γεγονός που έβαλε «φωτιά στον κάμπο».

Την Κυριακή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Καναδά ήταν όπως ο Νικηταράς ο Τουρκοφάγος πριν από τη μάχη της Τριπολιτσάς για να εναρμονισθούμε με το πνεύμα των ημερών. Είχε προηγηθεί το δημοσίευμα του «Βήματος» περί μονταζιέρας, τού είχε καρφωθεί στο μυαλό ότι βρίσκεται εν εξελίξει «σχέδιο συνωμοσίας» για «να τον ρίξουν τα συμφέροντα» και το μόνο που δεν είχε κάνει ήταν να φορέσει τη στολή του στρατηγού Πάτον. War mood, war room και ό,τι άλλο σε «πόλεμο των άστρων» μπορείτε να σκεφτείτε.

Ξαφνικά δυο στενοί συνεργάτες του, οι υπουργοί Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος του πρότειναν να γίνουν… θυσία. Μην φαντασθείτε χαρακίρια και ανθρωποθυσίες, η πρότασή τους είχε κάτι πιο «γήινο» και προσεκτικό. Να επισκεφθούν μυστικά τον Πρόεδρο Βαγγέλη και να επιχειρήσουν έναν «κατευνασμό», πριν τουλάχιστον αρχίσουν τα «πολυβόλα». Ο Κυριάκος το δέχθηκε, τους ευχήθηκε «καλή τύχη» και περίμενε τα αποτελέσματα της ύστατης διπλωματικής πρωτοβουλίας των δύο «Κίσινγκερ» του Μαξίμου.

Πέρασαν λοιπόν οι δύο «διπλωμάτες» τα χαρακώματα του Παλαιού Ψυχικού με δυο λευκές σημαίες στα χέρια, μπήκαν στο σπίτι του Προέδρου Βαγγέλη, ο οποίος τους υποδέχθηκε με αστικότατη ευγένεια και ξεκίνησε το… πάρτι.

Η μεσολαβητική πρωτοβουλία των δύο εξελίχθηκε σε ολονύχτια «ρεβεράντζα» μπροστά σε φιλοθέαμον κοινό τουλάχιστον άλλων δέκα γνωστών και φίλων του Προέδρου Βαγγέλη.

Το ουίσκι έρρεε άφθονο και διακοπτόταν μόνο για το κάπνισμα των luxurius πούρων που κάπνιζαν οι δύο «Κίσινγκερ» του Μαξίμου, ευγενική χορηγία του οικοδεσπότη. Το κλίμα συνοδευόταν από αστεία και πλατιά χαμόγελα όλης της παρέας, την οποία αν την έβλεπε από το υπερπέραν κάποιος ανήξερος παρατηρητής, το μόνο που δεν θύμιζε ήταν εχθρούς που προετοιμάζονταν για «πόλεμο μέχρι εσχάτων».

Το αποτέλεσμα της «πρωτοβουλίας» γράφτηκε την επόμενη μέρα το πρωί, έτσι σαν επιμύθιο. Νέο καραμπινάτο δημοσίευμα του «Βήματος» στο οποίο, σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, εκτός από τη μονταζιέρα, «φωτογραφιζόταν» και ο μοντέρ, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης.

Κάντε λοιπόν μια μετάβαση πέραν του Ατλαντικού, στον μακρινό Καναδά και σκεφτείτε τη Δευτέρα το πρωί την αντίδραση του Κυριάκου. Όταν δηλαδή πληροφορήθηκε ότι οι δυο στενοί υπουργοί του τα είχαν πάει περίφημα. Ότι δηλαδή, πήγαν, είδαν και… απήλθαν με παρέα εκτός από τη μονταζιέρα και τον… μοντέρ, έτσι σαν ένα δώρο για το σπίτι. Ότι η κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον ισχυρό εφοπλιστή είχε εξελιχθεί σε «αρμένικη βίζιτα», που κράτησε πέντε ώρες, παρέα με πολυάριθμο φιλοθέαμον κοινό. Ότι τα «αυστηρά μηνύματα» μετατράπηκαν σε άφθονο οίνο, πούρα και ουίσκι. Ότι αντί για κατευνασμό, πήραν δώρο και έναν… Τερεζάκη. Και άλλα πολλά και ευτράπελα.

Πληροφορίες ότι οι δύο «Κίσινγκερ», τώρα που πήραν το Κnow How θα σταλούν σε ανάλογες (και σαφώς πιο εύκολες) αποστολές στην Ουκρανία ή τη Γάζα, δεν επιβεβαιώνονται.

Η συνέχεια την Πέμπτη, στη συζήτηση της Βουλής, με τον Κ. Μητσοτάκη στο Βήμα…

➳ Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στο iEidiseis.gr