Ένα σμήνος από γρύλους mormon έχει καταλάβει τη βόρεια Νεβάδα την τελευταία εβδομάδα, προκαλώντας χάος καθώς τα έντομα περιφέρονται σε όλη την πολιτεία. Τα συγκεκριμένα ζωύφια μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στις καλλιέργειες, να κάνουν τους δρόμους ολισθηρούς αφού συνθλιβούν και να αφήσουν μια φρικτή δυσοσμία αφού πεθάνουν. «Είναι σχεδόν σαν μια βιβλική πανούκλα», λέει η Dana Dolan από το Elko της Νεβάδα στους Rio Yamat και Rick Bowmer του Associated Press.

Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη στο Elko που δημιουργήθηκε μια «περιπολία γρύλων» στο Περιφερειακό Νοσοκομείο της Northeastern Nevada για να βοηθά τους ασθενείς και τους επισκέπτες να εισέρχονται στο κτίριο, όπως αναφέρει η Adella Harding στην Elko Daily Free Press. Οι περιπολούντες χρησιμοποίησαν φυσητήρες φύλλων και σκούπες για να καθαρίσουν τα μονοπάτια για τα άτομα.

«Πήγα σε μια συνάντηση στο νοσοκομείο και οι υδρορροές ήταν γεμάτες με “χυμό” γρύλου», λέει ο Επίτροπος της κομητείας Elko, Delmo Andreozzi, στην Elko Daily Free Press.

Οι γρύλοι mormon δεν είναι ακριβώς γρύλοι, αλλά ένα είδος «καταδύτη». Η ονομασία τους αναφέρεται στους Μορμόνους μετανάστες γύρω από τη Great Salt Lake, οι οποίοι βίωσαν εισβολές των γρύλων στις καλλιέργειές τους. Φέτος, τα έντομα έχουν εντοπιστεί σε μεγάλους αριθμούς στο Αϊντάχο καθώς και στη Νεβάδα.

Οι γρύλοι μπορούν να παραμείνουν αδρανείς για διάστημα από ένα έτος έως 11 χρόνια, λέει στο AP ο πολιτειακός εντομολόγος της Νεβάδα Τζεφ Νάιτ. Όταν βγαίνουν από τον λήθαργο, «είναι άπτεροι αλλά αδηφάγοι». Μαζεύονται σε «σμήνοι» που μπορεί να φτάσουν σε έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων, σύμφωνα με τον Νάιτ.

Οι φετινοί γρύλοι δεν είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει παρατηρηθεί στην περιοχή, αλλά μερικοί από τους τελευταίους που έφτασαν εκεί. Κανονικά, θα έφταναν την άνοιξη, αλλά εμφανίστηκαν πολύ αργότερα λόγω των ανοιξιάτικων βροχών και του χιονισμένου χειμώνα στη Νεβάδα, λέει ο Νάιτ στο AP.

Οι γρύλοι mormon επηρεάζουν αρνητικά τη γεωργία, σύμφωνα με τον Ari Sarsalari του The Weather Channel. Οι γρύλοι τρώνε τις καλλιέργειες στο πέρασμά τους, προκαλώντας απώλειες στους αγρότες. Και μερικές φορές οι γρύλοι καταλήγουν επίσης τεμαχισμένοι μέσα στο σανό, καθιστώντας το σανό λιγότερο πολύτιμο. Οι εισβολές των παρασίτων έχουν καταγραφεί από το 1800, αν και έχουν αυξηθεί σε συχνότητα από τη δεκαετία του ’90.

Τα έντομα επίσης έχουν δημιουργήσει προβλήματα και στους ταξιδιώτες. Οι προειδοποιήσεις κυκλοφορίας για «ολισθηρούς δρόμους» έχουν αναρτηθεί κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων όπου το οδόστρωμα γλιστρούσε λόγω του αριθμού των γρύλων που συνθλίβονται κάτω από τα ελαστικά των αυτοκινήτων.

Οι θρυμματισμένοι γρύλοι δημιουργούν κάτι «σχεδόν σαν πετρελαιοκηλίδα», λέει ο Jeremiah Moore στο AP. Το όχημα του Moore είχε στρίψει σε μια στροφή και γλίστρησε όταν έπεσε πάνω στη γλίτσα των γρύλων. «Σχεδόν κατέληξα σε ένα χαντάκι γεμάτο νερό…», λέει ο Moore.

Από χθες, η εισβολή των γρύλων μπορεί να έχει σταματήσει, τουλάχιστον στην κομητεία Elko της Νεβάδα. Ωστόσο, πιθανότατα θα παραμείνουν ακόμη ένα ή δύο μήνες μέχρι να ζευγαρώσουν και να γεννήσουν αυγά.

Πηγή: Smithsonian Mag