Το Τουβαλού έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που στην διάσκεψη COP27 για το κλίμα, απαίτησε μια διεθνή συνθήκη για τη απαγόρευση των ορυκτών καυσίμων, η οποία θα εξαλείψει σταδιακά τη χρήση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, έγινε και το πρώτο «ψηφιοποιημένο κράτος», αφού θα ενταχθεί στο περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας (VR) του Metaverse.

Η μικρή νησιωτική χώρα του Ειρηνικού, η οποία είναι εξαιρετικά ευάλωτη στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, ακολούθησε τα βήματα του Βανουάτου, ενός άλλου νησιού του Ειρηνικού που απαίτησε συνθήκη «μη διάδοσης των ορυκτών καυσίμων» το 2015, μετά την καταστροφή του 96% των καλλιεργειών του νησιού από τον κυκλώνα Pam.

Οι κάτοικοι του Τούβαλου είναι περίπου 12 χιλιάδες, ενώ απαρτίζεται από εννέα νησιά. Βρίσκεται μεταξύ Αυστραλίας και Χαβάης, και το 40% της πρωτεύουσάς του βρίσκεται κάτω από το νερό κατά το φαινόμενο της παλίρροιας, ενώ μέχρι το τέλος του αιώνα προβλέπεται πως όλη η χώρα θα βρεθεί κάτω από το νερό.

[διαβάστε το άρθρο μας για το COP27]

Ο πρωθυπουργός του Τουβαλού, Kausea Natano, που ταξίδεψε στην Αίγυπτο για την COP27, συμμετείχε στην διάσκεψη δηλώνοντας ότι «H αύξηση της θερμοκρασίας και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, αρχίζει να καταπίνει τα εδάφη μας, σπιθαμή προς σπιθαμή. Αλλά η παγκόσμια εξάρτηση στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα, δεν μπορεί να βυθίσει τα όνειρά μας».

Ο πρωθυπουργός του Tuvalu, Kausea Natano, στην COP27 (φωτ.: Hannah McKay / Reuters)

Κλιματικοί ακτιβιστές ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημα του Natano και κατήγγειλαν τις πολιτικές των μεγάλων κρατών που είναι βασικοί υπαίτιοι ρύπανσης, οι οποίοι φρόντισαν να μην τεθεί σε κίνδυνο η χρήση ορυκτών καυσίμων κατά την διάρκεια της COP26, πέρσι στην Γλασκώβη. Η «σταδιακή μείωση» που συμφώνησαν σε εκείνη την διάσκεψη αντιμετωπίστηκε από την παγκόσμια κοινότητα ως ένα πρώτο βήμα προς την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.

Ο πρωθυπουργός του Τουβαλού, ανέφερε ότι πρόκειται να συνεργαστεί με εκατό βραβευμένους με Νόμπελ Ειρήνης και χιλιάδες επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, ώστε να διαχειριστούν μια ασφαλή και ομαλή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επίσης, μέσω του Metaverse, ελπίζει πως θα δοθεί μία εναλλακτική λύση για την επιβίωση της χώρας, αφού έτσι θα αναπαράγονται ψηφιακά – άρα, θα διασωθούν κατά κάποιον τρόπο – η ιστορία και ο πολιτισμός της χώρας.

«Η γη μας, ο ωκεανός μας, ο πολιτισμός μας είναι τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία του λαού μας και για να τα κρατήσουμε ασφαλή από περιβαλλοντικές ζημιές, θα τα μεταφέρουμε στο cloud», δήλωσε ο Simon Kofe, υπουργός Εξωτερικών του Τουβαλού στην COP27 μέσω ενός βίντεο. Πέρσι, στην COP26, ο Kofe είχε τραβήξει την παγκόσμια προσοχή όταν μίλησε στην διάσκεψη όρθιος μέσα στην θάλασσα, όπου η στάθμη της ήταν μέχρι τα γόνατά του, για να δείξει πως η χώρα του βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής.

Ο Simon Kofe, υπουργός Εξωτερικών του Tuvalu, στην COP26

«Χώρες όπως το Τουβαλού, είναι αυτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή», δήλώσε ο Harjeet Singh, επικεφαλής του Climate Action Network International. «Γνωρίζουμε ποια είναι τα θύματα της κλιματικής κρίσης και ποιοι είναι οι θύτες, αλλά δεν συζητάμε ποτέ για τον “ελέφαντα στο δωμάτιο”, τα ορυκτά καύσιμα» συμπλήρωσε.

Ο Singh σημείωσε επίσης ότι μια συνθήκη για τα ορυκτά καύσιμα, αντίστοιχη με αυτή για τα πυρηνικά όπλα είναι απαραίτητη, στοχεύοντας στον περιορισμό της εκμετάλλευσης των αποθεμάτων, ζήτησης αυτών και εξόρυξής τους.

Αν και κανένα μεγάλο κράτος δεν έχει εξετάσει μέχρι στιγμής το αίτημα για μία νέα συνθήκη, η πρόταση έχει λάβει υποστήριξη από το Βατικανό, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αρκετούς δημάρχους, όπως του Sadiq Khan, δήμαρχο του Λονδίνου. Οι ακτιβιστές ελπίζουν ότι η υποστήριξη των νησιωτικών χωρών του Ειρηνικού, θα συμβάλει στην επίτευξη μιας παρόμοιας δυναμικής με την «Συνθήκη του Παρισιού», όπου για πρώτη φορά τέθηκε το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου για την άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Το Τούβαλου, θα είναι η πρώτη χώρα που θα μεταφερθεί στον κόσμο του Metaverse, αλλά νωρίτερα από αυτό, αντίστοιχη σκέψη είχε κάνει πέρσι τόσο η πόλη της Σεούλ, όσο και το νησιωτικό κράτος των Barbados. «Η ιδεά είναι να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως κράτος και στον ψηφιακό χώρο», δήλωσε ο Kofe στο Reuters πριν μιλήσει στην COP27.

[διαβάστε εδώ το άρθρο μας για την χώρα των ψηφιακών νομάδων]