Όπου κι αν πατήσετε το πόδι σας στη Σαντορίνη, πρέπει να θυμάστε ότι βρίσκεστε σε ένα ηφαίστειο.

Πριν από περίπου 3.600 χρόνια, μια ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη κατέστρεψε την αρχαία πόλη της Σαντορίνης, το Ακρωτήρι, δίνοντας ένα θανατηφόρο πλήγμα στον μινωικό πολιτισμό που είχε εγκατασταθεί στο νησί εκείνη την εποχή και βασιζόταν στην ναυτιλία. Σήμερα, η Σαντορίνη – γνωστή και ως Θήρα – είναι ένα από τα πιο ρομαντικά μέρη στην Ελλάδα με πολυτελείς βίλες και θέρετρα.

Η Σαντορίνη είναι μέρος του ηφαιστειακού τόξου της Ελένης, ένα από τα πιο σημαντικά ηφαιστειακά πεδία στην Ευρώπη, στο οποίο έχουν σημειωθεί πάνω από 100 εκρήξεις τα τελευταία 400.000 χρόνια. Το πιο ενεργό και δυνητικά επικίνδυνο υποθαλάσσιο ηφαίστειο, το Κολούμπο, βρίσκεται πέντε μίλια βορειοανατολικά της Σαντορίνης και μέρος του ίδιου ηφαιστειακού συστήματος.

Βυθισμένο στο Αιγαίο Πέλαγος, το Κολούμπο ήταν ανενεργό για σχεδόν 400 χρόνια. Την τελευταία φορά που εξερράγη, το 1650, σκότωσε 70 ανθρώπους και προκάλεσε τσουνάμι, ισχυρούς σεισμούς και μετασεισμούς, μαζί με τοξικά αέρια και καπνούς.

έκρηξη Σαντορίνη
Φωτ.: Tania Mousinho / Unsplash

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η έκρηξη του Κολούμπο θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη ζημιά. Εδώ και χρόνια, ειδικοί πραγματοποιούν αποστολές και η παρακολούθηση της περιοχής έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία 20 χρόνια.

Χάρη στην παγκόσμια φήμη της, η Σαντορίνη έχει δει μερικές από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις στη χώρα. Ωστόσο, οι γεωλόγοι – που παρακολουθούν στενά το ηφαίστειο- προειδοποιούν ότι είναι θέμα χρόνου να ξαναχτυπήσει μια μεγάλη έκρηξη.

Ωστόσο, ο «χρόνος» μπορεί να είναι εξαιρετικά αργός όταν μιλάμε με όρους γεωμορφολογίας. Τόσο πολύ που ένας κτηματομεσίτης στο νησί είπε στο CNN ότι «δεν αναφέρεται καν στην ηφαιστειακή δραστηριότητα» κατά την πώληση ενός ακινήτου.

Οι επιστήμονες δυσκολεύονται να υπολογίσουν πότε ακριβώς θα συμβεί η επόμενη έκρηξη. Μια μέρα, η Σαντορίνη μπορεί και πάλι να χαθεί κάτω από ένα στρώμα στάχτης. Αλλά προς το παρόν, το ηφαίστειο είναι αδρανές.