Σε καθημερινή βάση καταπίνουμε μεγάλες ποσότητες μικροπλαστικών μέσα από το νερό και την τροφή μας, γεγονός που έχει σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία μας, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Greenpeace, κ. Νίκο Χαραλαμπίδη.

Όπως εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στην εκπομπή «Newsroom» της ΕΡΤ, τα μικροπλαστικά και οι άλλες τοξικές ουσίες που καταπίνουμε επηρεάζουν από μέσα τον οργανισμό μας, έχοντας επιπτώσεις ακόμα και στον μεταβολισμό.

«Κάθε χρόνο έχουμε μερικές χιλιάδες επιπλέον πρόωρους θανάτους λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης», τόνισε ο κ. Χαραλαμπίδης.

“Παγίδα” το εμφιαλωμένο νερό

Τόσο το νερό βρύσης όσο και το εμφιαλωμένο νερό περιέχουν μικροπλαστικά, ωστόσο ο κ. Χαραλαμπίδης υπογράμμισε ότι το πρώτο έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα.

«Τελευταία ευρήματα αναδεικνύουν ότι (παραδείγματος χάρη) μέσα στο εμφιαλωμένο νερό υπάρχουν πολύ μεγάλες ποσότητες μικροπλαστικών, νανοπλαστικών, για την ακρίβεια μεγαλύτερες απ’ ότι στο νερό της βρύσης. Σύμφωνα με τα ευρήματα, καταπίνουμε κάθε εβδομάδα μέχρι 5 γραμμάρια μικροπλαστικών. Συνολικά αυτό αντιστοιχεί περίπου σε μια πιστωτική κάρτα» επιβεβαίωσε ο Γενικός Διευθυντής της Greenpeace.

Όπως, μάλιστα, επισήμανε ο ίδιος, ακόμα και εάν φαίνεται ότι τα πλαστικά αρχίζουν να μειώνονται, συνολικά στον πλανήτη, η χρήση πλαστικού συνεχίζει να αυξάνεται, γεγονός που έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία μας.

«Άρα, ακόμη κι αν εμείς στον μικρόκοσμό μας δυσκολευόμαστε να βρούμε καλαμάκια ή βρίσκουμε μόνο χάρτινες συσκευασίες, η αλήθεια είναι ότι η χρήση πλαστικού διογκώνεται, αυξάνεται και απλώς αναζητούμε συνέχεια καινούριες χωματερές πλαστικού», είπε.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι εάν και στο παρελθόν επικρατούσε η αντίληψη ότι το πρόβλημα με τα μικροπλαστικά είναι κυρίως μηχανικό, λόγω της ύπαρξης των μικροσωματιδίων μέσα στο σώμα, πλέον οι ερευνητές έχουν αρχίσει να διαπιστώνουν πως χημικές ουσίες που απελευθερώνουν τα μικροπλαστικά επηρεάζουν το παχύ έντερο και συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

«Με βάση τις μετρήσεις που έχουμε στην Ελλάδα – με βάση τα δικά μας δεδομένα για το τι παράγει η χώρα – έχουμε κάθε χρόνο μερικές χιλιάδες επιπλέον πρόωρους θανάτους λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αυτό είναι κάτι το οποίο έρχεται και κάθεται πάνω από οτιδήποτε συζητάμε για τα πλαστικά», κατέληξε ο Γενικός Διευθυντής της Greenpeace.

➳ Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στο iEidiseis.gr