Εάν μπορούσατε να μαζέψουμε και να δημιουργήσουμε σε ένα τεράστιο παγάκι όλα τα κομμάτια πάγου που χάθηκαν από τη Γροιλανδία και την Ανταρκτική τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, το παγάκι αυτό θα έφτανε τα 20 χιλιόμετρα. Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων που εργάζεται με δορυφορικά δεδομένα λέει ότι αναμφισβήτητα οι πάγοι λιώνουν με ρυθμούς ραγδαίους πλέον. Υπολογίζουν ότι οι παγωμένοι πόλοι του πλανήτη έχασαν 7.560 δισεκατομμύρια τόνους σε μάζα μεταξύ 1992 και 2022.

Τα επτά τελευταία χρόνια ήταν τα χειρότερα της τελευταίας δεκαετίας.

Η μαζική απώλεια από τη Γροιλανδία και την Ανταρκτική ευθύνεται για το ένα τέταρτο της συνολικής ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Η πιο πρόσφατη αξιολόγηση προέρχεται από τη μελέτη Ice Sheet Mass Balance Intercomparison Exercise ή Imbie.

Αυτό το έργο, το οποίο υποστηρίζεται από τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές διαστημικές υπηρεσίες, εκδίδει τακτικές ανασκοπήσεις της κατάστασης των στρωμάτων πάγου του πλανήτη.

Αυτή είναι η τρίτη τέτοια έκθεση, και όπως και οι προηγούμενες μελέτες, έχει συγκεντρώσει και αναθεωρήσει όλες τις διαθέσιμες δορυφορικές μετρήσεις.

Περιλαμβάνει τις παρατηρήσεις από την τροχιά περίπου 50 αποστολών διαστημικών σκαφών από το 1992. Εκείνη τη συγκεκριμένη χρονιά ήταν όταν τα όργανα -που ήταν πιο κατάλληλα για τη μελέτη του ύψους και της ταχύτητας του πάγου- άρχισαν να πετούν πάνω από τους πόλους τακτικά.

Οι 7.560 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου που χάθηκαν από τη Γροιλανδία και την Ανταρκτική κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης ώθησαν τη στάθμη της θάλασσας κατά 21 χιλιοστά.

Σχεδόν τα δύο τρίτα (13,5 χιλιοστά) αυτού οφειλόταν στην τήξη στη Γροιλανδία. το ένα τρίτο (7,4 χιλιοστά) ήταν το αποτέλεσμα της τήξης στην Ανταρκτική.

«Όλα αυτά έχουν βαθιές επιπτώσεις για τις παράκτιες κοινότητες σε όλο τον κόσμο και τον κίνδυνο να εκτεθούν σε πλημμύρες και διάβρωση», δήλωσε η Dr Inès Otosaka από το Κέντρο Πολικής Παρατήρησης και Μοντελοποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου (CPOM), που ηγήθηκε της τελευταίας αξιολόγησης.

«Είναι πραγματικά σημαντικό να έχουμε αξιόπιστες εκτιμήσεις για τη μελλοντική συνεισφορά στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας από τα στρώματα πάγου, ώστε να μπορέσουμε να πάμε σε αυτές τις κοινότητες και να πούμε, «Ναι, καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει και μπορούμε τώρα να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε τρόπους αντιμετώπισης», είπε στο BBC News.

Η χειρότερη χρονιά τήξης ήταν το 2019, όταν τα στρώματα πάγου έχασαν συνολικά 612 δισεκατομμύρια τόνους.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτού – 444 δισεκατομμύρια τόνοι – ήταν το αποτέλεσμα ενός εξαιρετικού καύσωνα στην Αρκτική κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το λιώσιμο στην Ανταρκτική συμβαίνει κυρίως στην περιοχή της χερσονήσου της – το κομμάτι της ξηράς που εκτείνεται προς τη Νότια Αμερική – και στα δυτικά της ηπείρου όπου ο πάγος της τρώγεται από κάτω από τα σχετικά ζεστά νερά του ωκεανού.

πάγοι
Πηγή: NASA Climate

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της θερμικής διαστολής του νερού. Της απορροής των υδάτων τήξης από παγετώνες έξω από τα στρώματα πάγου· και από τις αλλαγές στην ποσότητα του νερού που συγκρατείται στις ηπείρους.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η τήξη των φύλλων πάγου αντιπροσώπευε μόνο ένα μικρό κλάσμα (5,6%) του συνολικού προϋπολογισμού για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Τώρα, ευθύνεται για περισσότερο από το ένα τέταρτο (25,6 %). Μιλάμε δηλαδή για πενταπλάσια αύξηση.

«Η επιτάχυνση των απωλειών σε στρώματα πάγου σημαίνει ότι εξετάζουμε την επόμενη δεκαετία μια αξιοσημείωτη αύξηση του ρυθμού ανόδου της στάθμης της θάλασσας», δήλωσε ο καθηγητής Andrew Shepherd, από το Πανεπιστήμιο Northumbria και ιδρυτής του Imbie. «Τις προηγούμενες δεκαετίες, ήταν περίπου 3 χιλιοστά το χρόνο. Σύντομα, θα δούμε 4 χιλιοστά, 5 χιλιοστά, 6 χιλιοστά ετησίως και αυτό θα είναι μια μεγάλη ψυχολογική αλλαγή σε σχέση με αυτό που έχουμε συνηθίσει.»

Πηγή: BBC