Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters, αποκαλύπτει ότι ορισμένες μεγάλες πόλεις του κόσμου, βυθίζονται με ταχύτερο ρυθμό από το συνδυασμό καθίζησης και ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

H κλιματική αλλαγή, με τη συρρίκνωση των παγετώνων, την εμφάνιση ισχυρών καταιγίδων σε περιοχές που στο παρελθόν δεν πλήττονταν και την αλλαγή των καιρικών φαινομένων προκαλεί σημαντικές επιπτώσεις εμφανείς σε κάθε πτυχή της ζωής -οικονομική, πολιτική, κοινωνική, ανθρωπιστική-.

Σε παράκτιες περιοχές που είναι τόσο άτυχες ώστε να πλήττονται συγχρόνως και από τα δύο φαινόμενα, ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων είναι μεγάλος. Και παρότι οι περιοχές της ενδοχώρας είναι απίθανο να δουν τις επιπτώσεις από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, μέρη όπως η πολυπληθής Πόλη του Μεξικού με 21 εκατ. κατοίκους και η κοιλάδα San Joaquin της Καλιφόρνια, βρίσκονται αντιμέτωπες με την καθίζηση του εδάφους.

Ενώ πολλές περιοχές έχουν προσπαθήσει με υποδομές και καινοτόμες διαδικασίες να παρατείνουν τις ζοφερές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, πολλοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι οι παρακάτω 8 πόλεις θα βρίσκονται κάτω από το νερό μέχρι το 2030.

Μαϊάμι, ΗΠΑ

Πηγη: Unsplash

Η στάθμη της θάλασσας στο Μαϊάμι ανεβαίνει με τον πιο γρήγορο ρυθμό στον κόσμο, προκαλώντας πλημμύρες που μολύνουν το πόσιμο νερό και προκαλούν καταστροφές σε σημαντικές υποδομές της πόλης. Εκτός από τις προσπάθειες ανατροπής της κλιματικής αλλαγής το Μαϊάμι ίσως χρειαστεί να ενισχύσει τα θεμέλια ανυψώνοντας τις υποδομές πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Υπάρχει η πρόβλεψη ότι η ζεστή και ηλιόλουστη πόλη με τις περίφημες παραλίες μπορεί να πάψει να υπάρχει μέχρι το 2050. Το περιοδικό Business Insider παραθέτοντας έναν περιβαλλοντολόγο αναφέρει ότι « δεν υπάρχει κανένα σενάριο που να μπορεί να φανταστεί την ύπαρξη του Μαϊάμι στο τέλος του αιώνα»

Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη

Πηγη: Unsplash

Ο περίφημος τουριστικός προορισμός βυθίζεται σταδιακά, ενώ βρίσκεται μόλις 1.5 εκατοστό πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Στην πραγματικότητα, βυθίζεται πολύ γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη πόλη στην κόσμο, με ετήσιο ρυθμό 2 με 3 εκατοστά, και θα είναι η πρώτη που θα βιώσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Χτισμένη πάνω σε πυκνό αλλά μαλακό αργιλώδες χώμα, η Ταϊλανδική πρωτεύουσα είναι επιρρεπής στις πλημμύρες. Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα  Guardian, επιστήμονες ανέφεραν ότι μέχρι το 203, οι παράκτιες περιοχές Tha Kham και Samut Prakan, καθώς και το διεθνές αεροδρόμιο Suvarnabhumi, θα βυθιστούν κάτω από το νερό. Οι συχνές ισχυρές βροχοπτώσεις, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η άντληση των υπόγειων υδάτων έχουν ισχυρές επιπτώσεις στο αβέβαιο μέλλον της πόλης παρ’ όλες τις προσπάθειες ισχυροποίησης των δομών της.  Σε μία χώρα με χαμηλό βιοτικό επίπεδο, οι πλημμύρες προκαλούν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα επισιτιστικής κρίσης καταστρέφοντας υποδομές και βάζοντας τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε κίνδυνο.

Άμστερνταμ, Ολλανδία

Πηγη: Unsplash

Μεγάλο μέρος της Ολλανδίας βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Για πάνω από έναν αιώνα, η όμορφη αυτή πόλη έχει κρατηθεί στην επιφάνεια με τη βοήθεια φραγμάτων που προστατεύουν την πόλη από τις πλημμύρες, Μεγάλες ιστορικέ πλημμύρες έχουν προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, κοπαδιών και άλλων ζώων και έχουν βυθίσει αμέτρητα σπίτια, αμάξια, και άλλες υποδομές. Η πόλη έχει αναστηλωθεί πολλές φορές και παρόλες τις καινοτόμες τεχνολογίες τα φράγματα και τα αναχώματα, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δυσχεραίνουν της προσπάθειες των ειδικών να κρατήσουν την πόλη πάνω από την επιφάνεια του νερού.

Μπάσρα, Ιράκ

Πηγη: Gulf Consult

Η αραβική πόλη Μπάσρα, αποτελεί το  βασικότερο λιμάνι του Ιράκ και βρίσκεται πάνω στον ποταμό Shatt al-Arab που εκβάλλει στον περσικό κόλπο. Χτισμένη πάνω σε ένα μεγάλο δίκτυο καναλιών και ρεμάτων, και γύρω από βαλτώδεις περιοχές, η πόλη είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε πλημμύρες από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Με τις δυνάμεις τις φύσης να μην την ευνοούν και τη συνεχή της καθίζηση, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η Μπάρσα θα είναι μερικώς ή ολοκληρωτικά βυθισμένη μέσα σε δέκα χρόνια.

Τζορτζτάουν, Γουιάνα

Πηγη: Unsplash

Η Καραϊβική είναι από τις πλέον ευάλωτες περιοχές στην άνοδο της στάθμης , με την ιστορική πρωτεύουσα της Γουιάνας μέσα στις εννέα πόλεις που είναι πιθανό να βυθιστούν μέχρι το 2030. Η πόλη προστατεύεται εδώ και αιώνες με ένα θαλάσσιο ανάχωμα, ένα πελώριο τοίχο 280 μιλίων που προφυλάσσει την πρωτεύουσα από τις καταιγίδες. Με το 90% του πληθυσμού να μένει στις παράκτιες περιοχές που βρίσκονται μισό μέτρο κάτω τη στάθμη της θάλασσας, είναι επιτακτικό ο τοίχος αυτός να ενισχυθεί για να περιοριστούν οι ζημιές στις κεντρικές περιοχές της πόλης.

Χο Τσι Μίνχ, Βιετνάμ

Πηγη: Unsplash

Πολλά σημεία της πόλης που βρίσκονται στο Δέλτα του ποταμού Μεκόνγκ απειλούνται από τροπικές καταιγίδες και πλημμύρες, Η γόνιμη κοιλάδα που μέχρι τώρα δίνει ζωή στην πόλη φαίνεται να αποτελεί και το μεγαλύτερο της μειονέκτημα. Επιστήμονες προβλέπουν ότι είναι πολύ πιθανό η πλειοψηφία των περιοχών γύρω από τον ποταμό, σύντομα να μην είναι βιώσιμες λόγω των φυσικών καταστροφών και μέχρι το 2030 να βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.

Βενετία, Ιταλία

Πηγη: Unsplash

Η περίφημη ιταλική πόλη με τους εκατομμύρια τουρίστες τα γραφικά κανάλια και το πασίγνωστο καρναβάλι βυθίζεται κατά 2χιλιοστά κάθε χρόνο, αντιμετωπίζοντας συχνές πλημμύρες λόγω της παλίρροιας. Το 2018, η πόλη των καναλιών είχε αντιμετωπίσει ισχυρές  καταιγίδες που προκάλεσαν τη χειρότερη πλημμύρα όλων  των δεκαετιών. Με την δημιουργία ενός αναχώματος να βρίσκεται ακόμα στα σκαριά, η ιταλική κυβέρνηση απαγόρευσε σε μεγάλα κρουαζιερόπλοια να περνούν από κοντά προκειμένου να προστατέψει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά την πόλη.

Τζακάρτα, Ινδονησία

Πηγη: Unsplash

Οι πόλεις κυρίως στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία αναγκάζονται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Ενδεικτικό παράδειγμα η Ινδονησία, που μεταφέρει την πρωτεύουσά της από την Τζακάρτα, μια μεγαλούπολη 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων, σε μια νεόκτιστη πόλη στο νησί Βόρνεο, εν μέρει επειδή η Τζακάρτα βυθίζεται ετησίως μέχρι και 17 εκατοστά. «Η πόλη, βρίσκεται στο επίπεδο της θάλασσας, συνεπώς το πρόβλημα είναι μεγάλο» εξηγεί ο Michelle Sneed από το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωεπιστημών (USGS). «Παρότι χτίζουν κυματοθραύστες, η πόλη υποχωρεί τόσο γρήγορα ώστε στις μεγάλες παλίρροιες γίνεται υπερχείλιση. Το νερό απλά περνάει από πάνω».