Μετρήσεις του χρώματος της επιφάνειας του ωκεανού που έγιναν μέσω δορυφόρου τα τελευταία 20 χρόνια αποκάλυψαν μια παγκόσμια έκρηξη στην ανάπτυξη του φυτοπλαγκτόν, των φωτοσυνθετικών μικροοργανισμών που είναι προσαρμοσμένοι να ζουν αιωρούμενοι σε επιφανειακά ύδατα.
Ενώ πολλοί από αυτούς τους μικροσκοπικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των πράσινων φυκών, απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα καθώς συλλέγουν ηλιακή ενέργεια, η πληθυσμιακή έκρηξή τους που μοιάζει με λύματα, έχει συμβάλει στη δημιουργία ασφυκτικά «νεκρών ζωνών» με σημαντική εξάντληση οξυγόνου παγκοσμίως.
Η χρωματική αλλαγή ίσα που διακρίνεται από το ανθρώπινο μάτι, αλλά ο δορυφορικός εξοπλισμός της NASA επιβεβαίωσε ότι πάνω από το 56% των ωκεανών του κόσμου – μια τεράστια έκταση μεγαλύτερη από τη συνολική ξηρά της Γης – έχει γίνει πιο πράσινη.
«Το να το βλέπεις να συμβαίνει πραγματικά», σύμφωνα με τη συν-συγγραφέα της μελέτης Stephanie Dutkiewicz, ανώτερη επιστήμονα στη μοντελοποίηση κλίματος στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), «δεν προκαλεί έκπληξη, αλλά τρομάζει».
«Αυτές οι αλλαγές», είπε στη daily mail, «συνάδουν με τις ανθρωπογενείς αλλαγές στο κλίμα μας».
Η ομάδα του MIT, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέλυσε δεδομένα δεκαετιών για το χρώμα των ωκεανών που συλλέχθηκαν από το Φασματοραδιόμετρο MRI (MODIS) στον δορυφόρο Aqua της NASA.
Τα δεδομένα χρώματος, που συλλέχθηκαν από τη χαμηλή τροχιά της Γης, έδειξαν ότι οι θερμότεροι τροπικοί ωκεανοί κοντά στον ισημερινό έχουν γίνει σταθερά πιο πράσινοι με την πάροδο του χρόνου.
Μια ανάπτυξη στο φυτοπλαγκτόν, το θεμέλιο της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας μπορεί κανονικά να ερμηνευθεί ως σημάδι υγείας των ωκεανών. Αλλά η υπερανάπτυξη και η υπεραπορρόφηση οξυγόνου που δημιουργούνται από τις μεγάλες μάζες αυτών των μικροοργανισμών συνδέεται σταθερά με την αύξηση των νεκρών ζωνών των ωκεανών και τις μαζικές θαλάσσιες μεταναστεύσεις για περισσότερο από μια δεκαετία .
«Προσομοιώσεις εδώ και χρόνια μου δείχνουν ότι αυτές οι αλλαγές στο χρώμα των ωκεανών πρόκειται να συμβούν», είπε η Dutkiewicz. «Λοιπόν, ελπίζουμε οι άνθρωποι να το πάρουν αυτό στα σοβαρά». «Δεν μένουμε όμως μόνο στα μοντέλα που τις προβλέπουν», σημείωσε. «Τις βλέπουμε ήδη να συμβαίνουν. Οι ωκεανοί αλλάζουν».
Το πρασίνισμα που διαπιστώθηκε από τους ερευνητές μετά από την ανάλυση των δεδομένων MODIS-Aqua της NASA από τον Ιούλιο του 2002 έως τον Ιούνιο του 2022, και που δημοσιεύτηκε χθες στο περιοδικό Nature , είναι δύο φορές περισσότερο από το αναμενόμενο. Το αποτέλεσμα, είπαν, μπορεί να εξηγηθεί μόνο από φυσικές, εποχιακές ή από έτος σε έτος αλλαγές στην ανάπτυξη του φυτοπλαγκτόν.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν επτά μήκη κύματος έγχρωμου φωτός από την επιφάνεια του ωκεανού μέσω του συστήματος MODIS στον δορυφόρο Aqua της NASA.
Αν και ο ωκεανός φαίνεται να είναι ομοιόμορφα μπλε με γυμνό μάτι, το πραγματικό του χρώμα περιέχει ένα μείγμα από αυτά τα μήκη κύματος, πέρα από το μπλε και το πράσινο έως και το κόκκινο, μερικά από τα οποία ποικίλλουν πολύ λιγότερο από έτος σε έτος.
Η ομάδα διεξήγε μια στατιστική ανάλυση χρησιμοποιώντας και τα επτά μήκη κύματος που μετρήθηκαν από τον δορυφόρο Aqua και όχι μόνο τα δύο που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη μέτρηση των αλλαγών στην πράσινη χρωστική χλωροφύλλη από τη δραστηριότητα του φυτοπλαγκτόν και σύγκρινε τα αποτελέσματα με ένα μοντέλο πρόβλεψης που έφτιαξε η Dutkiewicz στο MIT το 2019.
Το μοντέλο Dutkiewicz προσομοίωνε τις αλλαγές στο χρώμα των ωκεανών με βάση δύο σενάρια: ένα με πρόσθετα αέρια θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και ένα χωρίς αυτά.
Το μοντέλο αερίων του θερμοκηπίου προέβλεψε ότι, μέσα σε 20 χρόνια, περίπου το 50% της επιφάνειας των ωκεανών του κόσμου θα γίνει αισθητά πιο πράσινη – ακριβώς αυτό που αποκάλυψαν τα δεδομένα του πραγματικού MODIS-Aqua.
«Αυτό υποδηλώνει ότι οι τάσεις που παρατηρούμε δεν είναι μια τυχαία παραλλαγή στο σύστημα της Γης», είπαν οι ερευνητές σε μια δήλωση Τύπου. «Αυτό είναι σύμφωνο με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή».
Όμως, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι χρειάζεται πιο λεπτομερής μελέτη πέρα από τις απλές αλλαγές χρώματος για να κατανοηθεί ακριβώς πώς όλα αυτά τα θαλάσσια οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο αλλάζουν μεμονωμένα εξαιτίας ενός θερμότερου πλανήτη.