Αντίθετη φέρεται να είναι η Αυστραλία με τη σύσταση αποστολής του ΟΗΕ για την ένταξη του πολύτιμου Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου στον κατάλογο των απειλούμενων με εξαφάνιση μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μια τέτοια απόφαση.

Η πρόσφατη ανησυχία για το μεγαλύτερο οικοσύστημα κοραλλιογενών υφάλων στον κόσμο βασίζεται στην κλιματική αλλαγή, την αυξανόμενη παράκτια ανάπτυξη και την επιδείνωση της ποιότητας των υδάτων, καλώντας για μεγαλύτερες προσπάθειες προστασίας «κυρίως λόγω της τεράστιας κλίμακας της πρόκλησης». Η έκθεση της αποστολής του ΟΗΕ δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησαν αξιωματούχοι της UNESCO και της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης.

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος συνεισφέρει περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στην οικονομία της Αυστραλίας και στηρίζει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, λέει η κυβέρνηση της Αυστραλίας. Ο εκτεταμένος ύφαλος, που φιλοξενεί περίπου 400 είδη κοραλλιών και 1.500 είδη ψαριών, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από το 1981.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστραλίας, Tanya Plibersek, δήλωσε την Τρίτη ότι η νέα κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα για την προστασία του υφάλου, περισσότερο από ό,τι όταν πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη των αξιωματούχων και όσο ήταν ακόμα στην εξουσία η προηγούμενη κυβέρνηση. Είπε ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει διαθέσει σχεδόν 800 εκατομμύρια δολάρια για τη φροντίδα του υφάλου.

Φωτ.: Chad Taylor / Unsplash

«Κανείς δεν αγαπά τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο περισσότερο από τους Αυστραλούς. Κανείς δεν είναι πιο αποφασισμένος να τον προστατεύσει από την αυστραλιανή κυβέρνηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Θα καταστήσουμε σαφές στην UNESCO ότι δεν υπάρχει λόγος να απομονώσουμε τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο με αυτόν τον τρόπο», είπε.

Η αποστολή του ΟΗΕ με τη σειρά της δήλωσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες της κυβέρνησης της Αυστραλίας ότι ο χαρακτηρισμός του υφάλου ως «απειλούμενου» θα μπορούσε να επηρεάσει τον ζωτικής σημασίας τουριστικό κλάδο. Πρόσθεσε όμως ότι ένας τέτοιος χαρακτηρισμός θα μπορούσε επίσης να τοποθετήσει την Αυστραλία σε θέση «παγκόσμιου ηγέτη στη διατήρηση της παγκόσμιας σημασίας της φυσικής κληρονομιάς». Δεν είναι η πρώτη φορά, πάντως, που η UNESCO αντιμετωπίζει αντιδράσεις από την Αυστραλία. Μια παρόμοια σύσταση πέρυσι έπεσε στο κενό, αλλά επανεξετάστηκε φέτος.

Σε νέα της έκθεση, η αποστολή του ΟΗΕ αναφέρει ότι αναγνωρίζει ότι η κλιματική αλλαγή απαιτεί «μια παγκόσμια λύση». Οι συστάσεις της για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο περιλαμβάνουν την ενίσχυση της χρηματοδότησης των προσπαθειών προστασίας, τη μείωση της υπερβολικής χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων στις κοντινές φάρμες ζαχαροκάλαμου και μπανάνας και τη σταδιακή κατάργηση της αλιείας με δίχτυα, τα οποία μπορούν να παγιδεύσουν πλάσματα όπως οι θαλάσσιες χελώνες. Υπογράμμισε επίσης τον κίνδυνο μαζικής αλλοίωσης που προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων, η οποία μπορεί να σκοτώσει τους κοραλλιογενείς υφάλους. Η παρακμή των υφάλων στον κόσμο απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους που βασίζονται σε αυτούς για τροφή, θέσεις εργασίας και προστασία από τις πλημμύρες – καθώς και δισεκατομμύρια δολάρια σε αγαθά και υπηρεσίες.

Η UNESCO δήλωσε στο Associated Press ότι είχε έναν εποικοδομητικό διάλογο με τις αυστραλιανές αρχές τους τελευταίους μήνες, αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει. Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς αναμένεται να λάβει απόφαση για το αν θα χαρακτηρίσει επίσημα τον ύφαλο ως απειλούμενο το επόμενο έτος.

Πηγή: The Washington Post