Με την μεγαλύτερη ξηρασία που έχει ενσκήψει στην Ευρώπη εδώ και πολλές δεκαετίες να πλήττει νοικοκυριά, εργοστάσια, καλλιεργητές και μεταφορές σε όλη την Γηραιά Ήπειρο και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας να υπολογίζει ότι, στα μέσα του Ιουλίου, το 45% της επικράτειας της ΕΕ βρισκόταν ήδη στο στάδιο του «πορτοκαλί συναγερμού» όσον αφορά στην ξηρασία, ενώ το 15% να ήταν ήδη στο «κόκκινο», είναι πολύ ξεκάθαρο ότι το κλιματικό μέλλον όλων μας προβλέπεται δυσοίωνο.

«Καλώς ήλθατε στη νέα κλιματική κανονικότητα», σημειώνει ο Guardian.

Η Κομισιόν κήρυξε πολλές περιοχές της Ευρώπης σε «κρίσιμη κατάσταση» καθώς απανωτά κύματα καύσωνα σαρώνουν όλη την ήπειρο. Στη Γαλλία η πρωθυπουργός Ελισαμπέτ Μπορν ενεργοποίησε μία ειδική ομάδα δράσης για την αντιμετώπιση της ξηρασίας, την οποία η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Meteo-France χαρακτήρισε ως «τη χειρότερη από το 1958», όταν άρχισαν οι μετρήσεις.

Περισσότεροι από 100 γαλλικοί δήμοι δεν έχουν πόσιμο νερό και λαμβάνουν προμήθειες με υδροφόρες, με τον υπουργό Πράσινης Μετάβασης, Κριστόφ Μπεσού, να σημειώνει εμφατικά ότι «πρέπει να συνηθίσουμε και να προσαρμοστούμε σε αυτή την κατάσταση. Η προσαρμογή δεν είναι πλέον επιλογή, είναι υποχρέωση».

Στους 93 από τους 96 νομούς της Γαλλίας έχουν τεθεί περιορισμοί στη χρήση νερού, καθώς η υγρασία είναι στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, με τους 62 από τους 96 νομούς της χώρας να έχουν κηρυχθεί ήδη σε κατάσταση «κρίσης».

Αλλά και στην Ισπανία, τα αποθέματα υδάτων βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό, στο 40%, και πέφτουν με ρυθμούς ρεκόρ, κατά 1,5% την εβδομάδα, λόγω ενός συνδυασμού αυξημένης κατανάλωσης και εξάτμισης των υδάτων εξαιτίας της ξηρασίας.

Σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση, και στην Ιβηρική Χερσόνησο η ξηρασία είναι η χειρότερη των τελευταίων 60 χρόνων, με τις βροχοπτώσεις του τελευταίου τριμήνου να κυμαίνονται στο μισό του φυσιολογικού και αναμενόμενου και τις Αρχές να έχουν θέσει περιορισμούς στην κατανάλωση νερού στις περισσότερες περιοχές.

«Ερευνες για την κλιματική αλλαγή δείχνουν ότι οι ξηρασίες θα είναι πιο συχνές, πιο έντονες και μεγαλύτερης διάρκειας. Αυτή θα είναι η νέα κλιματική κανονικότητα», επισημαίνει η Νούρια Ερνάντεζ-Μόρα, συνιδρύτρια του οργανισμού New Water Culture.

Πολύ άσχημη είναι η κατάσταση και στην Ιταλία, καθώς το 2022 είναι η πιο θερμή και ξηρή χρονιά στην καταγεγραμμένη ιστορία.

«Δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να κάνουμε πια για να γίνει η κλιματική κρίση ένα μείζον πολιτικό θέμα», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ιταλικής Μετεωρολογικής Ένωσης, Λούκα Μερκάλι. «Τίποτα στα προηγούμενα 230 χρόνια δεν συγκρίνεται με την φετινή ξηρασία και ζέστη. Είχαμε και έντονες καταιγίδες. Αυτά τα επεισόδια αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση, ακριβώς όπως οι έρευνες για το κλίμα είχαν προβλέψει πριν 30 χρόνια. Γιατί ακόμα περιμένουμε για να το θέσουμε ως προτεραιότητα;», αναρωτήθηκε.

Ο ποταμός Πάδος, που διασχίζει το μεγαλύτερο τμήμα της Ιταλίας, είναι ένα από τα «θύματα» της νέας κανονικότητας καθώς η ροή του έχει μειωθεί στο ένα δέκατο του συνηθισμένου, ενώ η στάθμη των υδάτων είναι δύο μέτρα χαμηλότερη από το φυσιολογικό.

Η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε πέντε βόρειες περιφέρειες και δίνει το πόσιμο νερό με το δελτίο, με υδροφόρες να μεταφέρουν νερό στα ορεινά χωριά γύρω από τη λίμνη Ματζόρε, στις Ιταλικές Άλπεις.

Ως «επικίνδυνη» χαρακτηρίζεται και η κατάσταση στον ποταμό Ρήνο στη Γερμανία, από όπου μεταφέρονται πετρέλαιο, κάρβουνο και άλλες πρώτες ύλες στα λιμάνια του Ρότερνταμ και της Αμβέρσας.

Στην Ελβετία, η βιομηχανία γαλακτοκομικών έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα καθώς τα βοσκοτόπια στα βουνά έχουν ήδη ξεραθεί και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ξηρασία θα έχει αντίκτυπο στην παραγωγή τυριού και γάλακτος.

Η Ολλανδία κήρυξε επισήμως έλλειψη στο νερό την περασμένη εβδομάδα και ζητά από τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί στην κατανάλωσή του, ενώ, τέλος, στο Βέλγιο, οι μετεωρολόγοι ανακοίνωσαν ότι ο Ιούλιος ήταν ο πιο ξηρός μήνας από το 1885.

«Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αυτά τα φαινόμενα θα συμβαίνουν κάθε δύο με τρία χρόνια, αντί μια φορά στα 10 χρόνια, αν οι κυβερνήσεις δεν μειώσουν δραστικά τις εκπομπές θερμοκηπικών αερίων», καταλήγει εμφατικά το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.