Στους γεωγραφικούς χάρτες απαντάται ως Montaña Vinicunca, που στην ιθαγενή γλώσσα Quechua σημαίνει “Βουνό των Επτά Χρωμάτων” (Montaña de Siete Colores), αλλά στο Περού είναι επίσης γνωστό ως Montaña Arcoiris (βουνό-ουράνιο τόξο) ή Μontaña Colorada (το χρωματισμένο βουνό). Είναι ένα όρος στο Περού που έχει τα χρώματα του ουράνιου τόξου χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση.

Πως γίνεται αυτό; Τα χρώματά του προέρχονται από διαφορετικούς τύπους ιζημάτων κι οφείλονται εν μέρει στο μεγάλο υψόμετρο. Όταν το χιόνι λιώνει στο μεγάλο αυτό υψόμετρο, το νερό με τα διάφορα μέταλλα που περιέχει, κάνει αντίδραση με το χώμα και δημιουργεί αυτά τα υπέροχα χρώματα: Οι κόκκινες επιφάνειες οφείλονται στην οξείδωση της Γης, οι κίτρινες στο σουλφίδιο σίδηρο, οι μωβ στον οξειδωμένο λημονίτη και οι πράσινες στον χλωρίτη.

Το National Geographic το έχει κατατάξει στα 100 μέρη που πρέπει ο καθένας μας να δει μία φορά στη ζωή του, ενώ αποτελεί και Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Το όρος, ύψους 5.200 μέτρων, βρίσκεται στα σύνορα των περιοχών Pitumarca και Cusipata, περίπου 100 χιλιόμετρα από το Κούσκο του Περού.

H Montana Vinicunca και η εταιρική κερδοσκοπία

Η κοινότητα Pitumarca είναι αυτή που διαχειρίζεται τις τουριστικές δραστηριότητες: Οι επισκέπτες πληρώνουν ένα μικρό κόμιστρο για την είσοδο και μπορούν να αγοράσουν ποτά και σνακ από ένα μικρό περίπτερο στο χώρο.

«Το μέρος μπορεί να καθαρίζεται από τα περιττώματα των ζώων από την τοπική κοινότητα, ωστόσο αυτό το φυσικό θαύμα πλέον απειλείται βάνυσα από την ανθρώπινη δραστηριότητα», σημειώνουν τα περουβιανά ΜΜΕ.

Από τον περασμένο Μάρτιο, όπως κατήγγειλε η ΜΚΟ Cooperacción, το βουνό παραχωρήθηκε στο Γεωλογικό Ινστιτούτο Ingemmet της εταιρείας Minquest, που με την σειρά της ανήκει στην καναδική Camino Minerals με σκοπό την εξόρυξη μεταλλευμάτων.

Τελικά, και μετά τις αντιδράσεις των τοπικών πληθυσμών, ο κυβερνήτης της περιοχής, Εντουιν Λικόνα έλαβε ένα έγγραφο από την καναδική εταιρεία που τελικά αποφάσισε να ακυρώσει την εξόρυξη.

Βέβαια, το φυσικό περιβάλλον του όρους είχε ήδη υποστεί ζημιές από τη συσσώρευση στερεών αποβλήτων που άφησε η συνεχής ροή των τουριστών.

Όσον αφορά στο θέμα αυτό, τοποθετήθηκε κι ο ίδιος ο τέως πρόεδρος του Περού Μαρτίν Βισκάρα, ο οποίος δήλωσε στο Twitter: «Το βουνό αυτό αποτελεί μια σημαντική περιοχή προστασίας της φύσης και θα πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί. Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε το όμορφο αυτό δημιούργημα της φύσης που βρίσκεται στο πόλη Κούσκο κι αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας».

Για την ιστορία, η ιδανική περίοδος για να επισκεφτεί κάποιος την περιοχή είναι από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο και η ανάβαση στο βουνό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους: με καμήλες, άλογα, ποδήλατα ή περπατώντας.

Το Κούσκο, «αδελφή» πόλη της Αθήνας

Το Κούσκο έχει πληθυσμό 300.000 κατοίκων, ενώ βρίσκεται σε υψόμετρο 3.500 μέτρων. Η πόλη αποτελούσε την αρχαία ιστορική πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ίνκα. Κατά τη βασιλεία του Σάπα Ίνκα Πατσακούτι, η μικρή πόλη-κράτος μεταμορφώθηκε σε μια τεράστια και δυνατή αυτοκρατορία.

Οι πρώτοι Ισπανοί κατέφτασαν στο Κούσκο στις 15 Νοεμβρίου 1533, ενώ επίσημα ανακαλύφθηκε το 1534 από το Φρανσίσκο Πισάρρο. Πολλά κτίρια που κατασκευάστηκαν μετά την κατάκτηση του Περού έχουν ισπανικές επιρροές, αλλά εμπνέονται και από την αρχιτεκτονική των Ίνκα. Οι Ισπανοί έχτισαν εκκλησίες στη θέση των παλαιών ναών και επαύλεις στη θέση των αρχαίων παλατιών. Κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας, η πόλη ευημερούσε χάρη στη γεωργία, την κτηνοτροφία, τα μεταλλεία και το εμπόριο με την Ισπανία.

Ο μεγάλος σεισμός του 1950 στην πόλη του Κούσκο κατέστρεψε το ηγουμενείο και την εκκλησία του Αγίου Δομήνικου, τα οποία είχαν χτιστεί πάνω από τον Ναό του Ήλιου. Ωστόσο, τα κτίρια των Ίνκα άντεξαν το σεισμό, ενώ ήρθαν στην επιφάνεια και κάποια από τα παλαιά τείχη της πόλης.

Το Κούσκο είναι αδελφοποιημένη πόλη με την Αθήνα.

Η αρχική πόλη των Ίνκα καταστράφηκε από τον Φρανσίσκο Πισάρρο το 1535. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη ερείπια από το Παλάτι, το Ναό του Ήλιου και το Ναό των Παρθένων του Ήλιου. Από τη μετέπειτα περίοδο, από τα πιο σημαντικά κτίρια της πόλης είναι ο καθεδρικός του Αγίου Δομήνικου. Κοντά στο Κούσκο βρίσκεται και η πόλη Μάτσου Πίτσου.