Ο Γάλλος γεωμέτρης Jean des Garets δήλωσε ότι η συρρίκνωση θα μπορούσε να έχει προκληθεί από τις λιγότερες βροχές αυτό το καλοκαίρι.

Το βουνό, το οποίο εκτείνεται μεταξύ Γαλλίας, Ιταλίας και Ελβετίας, μετράται κάθε δύο χρόνια, για να προσπαθήσει να παρακολουθήσει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στις Άλπεις.

Ο des Garets, επικεφαλής γεωμέτρης στο Haute-Savoie στη νοτιοανατολική Γαλλία, δήλωσε ότι η ομάδα του έχει μάθει πολλά για το Μοντ Μπλαν από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις το 2001. «Η κορυφή αλλάζει συνεχώς σε υψόμετρο και θέση, με μεταβολές έως και πέντε μέτρα», είπε, «το Μοντ Μπλαν θα μπορούσε κάλλιστα να είναι πολύ ψηλότερο σε δύο χρόνια».

Αλλά αν οι προηγούμενες μετρήσεις είναι κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αυτό μπορεί να μην ισχύει. Μετά τη μέτρηση του 2021 οι ειδικοί δήλωσαν ότι, κατά μέσο όρο, το βουνό έχανε περίπου 13 εκατοστά ύψους ετησίως.

«Συλλέγουμε τα δεδομένα για τις μελλοντικές γενιές», πρόσθεσε ο κ. des Garets. «Δεν είμαστε εδώ για να τα ερμηνεύσουμε, αυτό το αφήνουμε στους επιστήμονες». Αλλά προέτρεψε επίσης σε προσοχή, λέγοντας ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τη μέτρηση του ύψους για να «λένε οτιδήποτε».

Η βραχώδης κορυφή του Μοντ Μπλαν βρίσκεται στα 4.792 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά η διακύμανση του ύψους προέρχεται από το χιόνι και τον πάγο στην κορυφή. Η ποσότητα εκεί εξαρτάται από τον άνεμο και τις καιρικές συνθήκες και οι ερευνητές δήλωσαν ότι η συρρίκνωση θα μπορούσε να έχει προκληθεί από τις «λιγότερες βροχοπτώσεις» φέτος.

Και δεν υπάρχει μόνο ανησυχία στο Μοντ Μπλαν. Την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι οι παγετώνες στην Ελβετία είχαν υποστεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια απώλεια -την οποία οι επιστήμονες χαρακτήρισαν σαφές σύμπτωμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Φωτ.: Francois Hoang / Unsplash

Τον περασμένο μήνα μια ομάδα 20 ατόμων ανέβηκε στο Μοντ Μπλαν για να πραγματοποιήσει τη μέτρηση, η οποία διήρκεσε αρκετές ημέρες. Χωρισμένοι σε οκτώ ομάδες, ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποίησαν drone για να προσδιορίσουν το ύψος της κορυφής.

Το ύψος προσδιορίζεται με τη φύτευση μικρών δεκτών στο χιόνι για τη μοντελοποίηση του παγοκαλύμματος που βρίσκεται στην κορυφή. Οι δέκτες εκπέμπουν ένα σήμα GPS το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται για να ληφθεί μια μέτρηση με ακρίβεια εκατοστού.

Το Μοντ Μπλαν έχει το παρατσούκλι «η στέγη της Ευρώπης» και υπολογίζεται ότι 20.000 έως 30.000 άνθρωποι κάθε χρόνο επιχειρούν να το ανέβουν. Η πιο δημοφιλής διαδρομή προς το βουνό περιορίζεται σε 214 ορειβάτες την ημέρα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Φωτ.: Charlie Hammond / Unsplash

Το 2013, ένας ορειβάτης βρήκε στο βουνό ένα κουτί με θαμμένο θησαυρό που περιείχε σμαράγδια, ρουμπίνια και ζαφείρια. Το 2021 του δόθηκε το μισό από το περιεχόμενο του κουτιού, το οποίο είχε αξία περίπου 128.000 λίρες.

Το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο ύψος του βουνού ήταν 4.810,90 μέτρα (15.783ft 79in) το 2007.

Οι καύσωνες έχουν γίνει πιο συχνοί, πιο έντονοι και διαρκούν περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο.

Ο πλανήτης μας έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,1C από την έναρξη της βιομηχανικής εποχής και οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται, εκτός εάν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προβούν σε απότομες περικοπές των εκπομπών.

Πηγή: BBC