Μήπως τελικά ο κλιματισμός κάνει τις πόλεις που ζούμε πιο ζεστές, αντί να τις ψυχραίνει;

Στη Γαλλία, ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος της χρήσης κλιματιστικών έχει γίνει θέμα συζήτησης τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα όταν η βουλευτής Ματθίλντ Πανό ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης της σε γαλλικό ΜΜΕ ότι «η θερμοκρασία μιας πόλης μπορεί να αυξηθεί έως και 2 βαθμούς Κελσίου [λόγω της χρήσης κλιματιστικών]».

Ο ισχυρισμός της αυτός προέρχεται από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020 και βασίζεται σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο χρησιμοποιούνται κλιματιστικά σε όλα τα κτίρια μιας πόλης όπως το Παρίσι για τη διατήρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας στους 23 βαθμους Κελσίου.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τον καύσωνα του 2003 που σκότωσε περισσότερους από 14.000 ανθρώπους στη Γαλλία για να μοντελοποιήσουν τις προβλέψεις τους. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι, μετά από 9 συνεχόμενες ημέρες ενός κύματος καύσωνα παρόμοιου με αυτό του 2003, η συστηματική χρήση εναλλασσόμενου ρεύματος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα αύξανε τη θερμοκρασία του αέρα έως και 2,4°C.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, αυτό συμβαίνει επειδή τα κλιματιστικά λειτουργούν σαν αντλία θερμότητας, ψύχοντας ένα δωμάτιο και απελευθερώνοντας ζεστό αέρα έξω απο αυτό.

Πάντως, η σχέση μεταξύ της διαρκούς ρήσης κλιματιστικών και της αύξησης της θερμοκρασίας στις πόλεις έχει ήδη τεκμηριωθεί και από παλαιότερες έρευνες.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2014 στο Journal of Geophysical Research: Atmospheres, η υπερβολική θερμότητα που παράγεται από κλιματιστικά μιας πόλης μπορεί να αυξήσει την εξωτερική θερμοκρασία κατά 1 έως 1,5 βαθμούς Κελσίου κατά τη νύχτα.

Και καθώς οι πόλεις είναι πιθανό να θερμανθούν περισσότερο ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα απαιτήσουν περισσότερη ψύξη σε εσωτερικούς χώρους.

Ενα κύμα καύσωνα που θα ήταν ένα γεγονός μια φορά στη δεκαετία το 1800 είναι τώρα αφενός πιο καυτό και αφετερου συμβαίνει σχεδόν τρεις φορές πιο συχνά, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της IPCC

Το 2019, το 20% των νοικοκυριών της ΕΕ διέθετε κλιματιστικά, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

Ο αριθμός των κλιματιστικών παγκοσμίως προβλέπεται να εκτιναχθεί από 1,6 δισεκατομμύρια μονάδες σήμερα σε 5,6 δισεκατομμύρια μονάδες μέχρι τα μέσα αυτού του αιώνα, σύμφωνα με έκθεση του 2019 που εκδόθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Εάν δεν υπάρξει έλεχος, μέχρι το 2050 όλα τα κλιματιστικά στον κόσμο θα χρησιμοποιούν τόση ηλεκτρική ενέργεια όση η Κίνα για όλες τις δραστηριότητές της σήμερα.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι τα κλιματιστικά καταναλώνουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από οποιαδήποτε άλλη συσκευή στο σπίτι, ενώ καταναλώνουν το 10% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας.