Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, υπάρχει πλέον μεγάλη πιθανότητα να υπερβούμε το κρίσιμο σημείο θερμοκρασίας του πλανήτη, για πρώτη φορά, εντός των επόμενων πέντε χρόνων, λόγω του συνδυασμού ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παγιδεύει τη θερμότητα και την εμφάνιση του φαινομένου El Niño.
Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια καθώς ο κόσμος συνεχίζει να καίει ορυκτά καύσιμα -που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως άνθρακας, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Δυστυχώς, αυτή η τάση δεν έχει σημάδια επιβράδυνσης. Στην ετήσια ενημέρωση για το κλίμα, ο ΠΜΟ αναφέρει ότι μεταξύ του 2023 και του 2027 υπάρχει μια πιθανότητα 66% η θερμοκρασία του πλανήτη να ανέβει 1,5 βαθμούς Κελσίου.
Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, υπάρχει επίσης πιθανότητα κατά 98%, τα επόμενα πέντε χρόνια, να καταγραφεί η υψηλότερη θερμοκρασία του πλανήτη, σύμφωνα με τον ΠΜΟ.
Η υπέρβαση του 1,5 βαθμού ενδέχεται να είναι προσωρινή, αναφέρει ο ΠΜΟ, αλλά θα αποτελούσε την πιο σαφή ένδειξη μέχρι σήμερα για το πόσο γρήγορα επιταχύνεται η κλιματική αλλαγή -με την αύξηση της στάθμης των θαλασσών, την εμφάνιση πιο ακραίων καιρικών φαινομένων και την κατάρρευση ζωτικών οικοσυστημάτων.
Οι χώρες δεσμεύτηκαν στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα να περιορίσουν την παγκόσμια θερμοκρασία κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τις προ-βιομηχανικές θερμοκρασίες. Οι επιστήμονες θεωρούν τους 1,5 βαθμούς Κελσίου ως ένα «κρίσιμο κατώφλι», πέρα από το οποίο οι πιθανότητες για έντονες πλημμύρες, ξηρασίες, πυρκαγιές και έλλειψη τροφίμων μπορεί να αυξηθούν δραματικά.
«Αυτή η έκθεση δεν σημαίνει ότι θα υπερβούμε μόνιμα το επίπεδο των 1,5 βαθμών Κελσίου που καθορίζεται στη Συμφωνία του Παρισιού και αναφέρεται στη μακροπρόθεσμη θερμοκρασία του πλανήτη. Ωστόσο, ο ΠΜΟ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα υπερβούμε προσωρινά το επίπεδο των 1,5 βαθμών Κελσίου με αυξανόμενη ταχύτητα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΠΜΟ, καθηγητής Petteri Taalas, σε ανακοίνωσή του.
Η αύξηση της θερμοκρασία τροφοδοτείται από την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από την καύση ορυκτών καυσίμων, καθώς και από την επερχόμενη άφιξη του φαινομένου του El Niño, ένα κλιματικό φαίνομενο με παγκόσμια επίδραση στην άνοδο της θερμοκρασίας.
«Αναμένεται η εμφάνιση του El Niño τους επόμενους μήνες και αυτό θα συνδυαστεί με την κλιματική αλλαγή, προκαλώντας αύξηση της θερμοκρασίας σε ανεξερεύνητα επίπεδα» δήλωσε ο Taalas. «Αυτό θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην υγεία, στην ασφάλεια των τροφίμων, στη διαχείριση του νερού και στο περιβάλλον. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».
Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι ο πλανήτης μας πρέπει να παραμείνει σε επίπεδα θερμοκρασίας που δεν υπερβαίνουν τους 1,5 βαθμούς Κελσίου για να αποφευχθούν καταστροφικές και ενδεχομένως ανεπανόρθωτες αλλαγές.
Αν ξεπεράσουμε αυτό το σημείο θα αυξηθεί και ο κίνδυνος ενεργοποίησης κρίσιμων περιβαλλοντικών αλλαγών, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου των κοραλλιογενών ύφαλων και της τήξης των πόλων, πράγμα που θα συμβάλει στην αύξηση της στάθμης των θαλασσών, με καταστροφικές συνέπειες για τις παράκτιες κοινότητες.
Μόνο στις ΗΠΑ, 13 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της αύξησης της θαλάσσιας στάθμης έως το τέλος του αιώνα. Για πολλά νησιά του Ειρηνικού, η θέρμανση πάνω από 1,5 βαθμούς αποτελεί απειλή για την επιβίωσή τους.
Οι αυξήσεις της θερμοκρασίας αυξάνουν επίσης τη συχνότητα και την ένταση ακραίων καιρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένων των ξηρασιών, των καταιγίδων, των δασικών πυρκαγιών και των καυσώνων.
Ήδη φέτος, έχουν σπάσει πολλά ρεκόρ θερμοκρασίας σε όλο τον κόσμο.
Τον Μάρτιο, κάποια μέρη της Αργεντινής αντιμετώπισαν θερμοκρασίες που έφταναν έως και 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο τους. Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών καταγράφηκαν σε μεγάλα μέρη της Ασίας τον Απρίλιο, ενώ ρεκόρ θερμοκρασιών καταγράφηκαν σε περιοχές του Βορείου Ειρηνικού τον Μάιο.
Αν μπορούσαμε να αποφύγουμε το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου, θα μειωνόταν και η έκθεση περίπου 420 εκατομμυρίων ανθρώπων σε ακραίους καύσωνες, σύμφωνα με τη NASA.
Τα περιθώρια στενεύουν
Ο 1,5 βαθμός δεν είναι αυτός καθαυτός ένα κρίσιμο σημείο αλλαγής.
Με κάθε κλάσμα βαθμού που αυξάνεται η παγκόσμια θερμοκρασία, τόσο χειρότερες είναι οι επιπτώσεις. Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι κάθε κλάσμα βαθμού με το οποίο μπορεί να μειωθεί η θερμοκρασία θα φανεί αρκετά βοηθητικό.
Οι επιστήμονες λένε ότι, ενώ τα περιθώρια στενεύουν, υπάρχει ακόμα χρόνος για να μειωθεί η παγκόσμια θερμοκρασία μεταβαίνοντας από την καύση πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου σε καθαρές πηγές ενέργειας.
Πολλοί έχουν καλέσει τα κράτη να προετοιμαστούν για τις κλιματικές επιπτώσεις που ήδη αναμένονται, όπως δημιουργία τεράστιων παράκτιων φρακτών για την προστασία των κοινοτήτων τους από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας.
Στην επόμενη Σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) στο Ντουμπάι στο τέλος του έτους, θα πραγματοποιηθεί μια «παγκόσμια αξιολόγηση» της προόδου που έχουμε κάνει προς τους στόχους που συμφωνήθηκαν στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.
Ωστόσο, η αξιολόγηση αναμένεται να απέχει πολύ από την επίτευξη των στόχων μας.
Πηγή: CNN