Το 2019, η ΜΚΟ ΙnCommOn, που έχει βάση τη Θεσσαλονίκη, αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο σκέψης όσων έχουν καφετέριες και των θαμώνων τους για να έχουν καθημερινά στα τραπέζια τους και μία θέση για το περιβάλλον.

Άνοιξαν τους πίνακες με τα στατιστικά και είδαν πως σχεδόν 30.000 κάψουλες καφέ καταλήγουν κάθε μήνα στις χωματερές και χρειάζεται 500 χρόνια για να αποσυντεθούν-περισσότερο κι από τις πλαστικές σακούλες- οπότε βρήκαν έναν τρόπο για να μείνουν μόνο τα μηδενικά σ’ αυτούς τους αριθμούς.

Δημιούργησαν το πρότζεκτ Κάφσιμο και μπήκαν σ’ ένα ηλεκτροκίνητο βαν ακολουθώντας διαδρομές που εξασφαλίζουν τη μικρότερη δυνατή εκπομπή ρύπων για να συλλέγουν τα υπολείμματα καφέ από μαγαζιά στη Βόρεια Ελλάδα, με στόχο να τα ανακυκλώνουν και να φτιάχνουν βιοκαύσιμο για παραγωγή ενέργειας. Χρησιμοποιούν περίπου 2 με 3 κιλά καφέ, ξεραίνουν το υλικό μετατρέποντας τα σε πέλετ και αργότερα με την κατάλληλη διεργασία, του δίνουν την ανάλογη μορφή. Με την προσθήκη και άλλων υπολειμμάτων μπορεί να βελτιώσει την σύσταση του εδάφους αλλά και να χρησιμοποιηθεί σε ανάλογους λέβητες για οικιακή θέρμανση. 

Κατάφεραν να συνεργάζονται μαζί τους πάνω από 70 χώροι εστίασης σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς ενω όπως πόσταραν στην facebook σελίδα τους, σε ενάμιση χρόνο, έχουν συλλέξει περισσότερους από 18 τόνους υπολείμματος καφέ και μ’ αυτό τον τρόπο απετράπη η έκλυση στην ατμόσφαιρα 81 τόνων διοξειδίου του άνθρακα CO2, μια σημαντική ποσότητα του αερίου του θερμοκηπίου που σε διαφορετική περίπτωση θα είχε επιβαρύνει περιβαλλοντικά τον πλανήτη.

Έως και σήμερα, μέσα από το Κάφισμο, 240 άτομα έχουν εκπαιδευτεί στη διαλογή στην πηγή και στη διαχείριση οργανικών αποβλήτων, 104 σημεία εστίασης έχουν ζητήσει να συνεργαστούν μαζί τους και πάνω από 4.000 άτομα έχουν ενημερωθεί για τις δυνατότητες αξιοποίησης του υπολείμματος καφέ.
Και τη στιγμη που συμβαίνουν όλα αυτά, ένωσαν δύνάμεις με τα μέλη της ομάδας Σταραμάκι, που κατασκευάζουν καλαμάκια από σιτάρι, για μία πειραματική εφαρμογή: Έριξαν δύο τόνους υπολειμμάτων καφέ σε ένα χωράφι στο Κιλκίς με στόχο να το κάνουν λίσπασμα. Το κομπόστ απλώθηκε με το χέρι στο έδαφος αι στη συνέχεια το ανακάτεψαν με το χώμα σε μικρό βάθος για να γίνει η σπορά του σιταριού.

«Το χωράφι έχει χωριστεί σε κομμάτια και σε ένα απ’ αυτά έπεσαν 8 κιλά καφέ στο τετραγωνικό, στο άλλο 12 και στο τρίτο, 16 κιλά καφέ. Το θετικό είναι ότι πρόκειται για κομποστοποιημένο καφέ, που περιέχει πολύτιμα συστατικά, όπως φώσφορο, κάλιο και μαγνήσιο. Θα αφήσουμε το κομπόστ όλη την καλλιεργητική περίοδο και θα κάνουμε μετά, κατά την συγκομιδή τον Μάιο, αναλύσεις εδάφους για να δούμε πώς επιδρά η χρήση του», είχε δηλώσει ο ερευνητήε του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων, Δρ. Βασίλης Ασχονίτης προσθέτοντας ότι παρόμοια πρακτική δεν έχει εφαρμοστεί σε τέτοια κλίμακα στην Ελλάδα.


Πριν λίγες μέρες, βρέθηκαν στη Λάρισα και μέσω μια πιλοτικής δράσης συλλογής από 14 καφετέριες, σε πολύ σύντομο χρόνο, μάζεψαν πάνω από 50 κιλά υπολείμματος και μίλησαν με 20 ιδιοκτήτες, υπευθύνους καφετεριών και baristas, που δήλωσαν πως θα ήθελαν να γίνουν μέρος αυτής της προσπάθειας και να εντάξουν τη συγκεκριμένη διαδικασία στην καθημερινότητας τους. Επιπλέον, ύστερα από κάποιες συζητήσεις με κατοίκους στην πλατεία Ταχυδρομείου, 8 στους 10 Λαρισαίους δήλωσαν πως θα συμμετείχαν σε μια διαδικασία αξιοποίησης του οικιακού τους υπολείμματος. Οπότε, απ’ ότι φαίνεται, αρχίζει και παίρνει μια άλλη μορφή η έξοδος για καφέ στη βόρεια πλευρά.

Στα προσεχώς της ομάδας είναι πως το πρότζεκτ τους είναι στους finalists της European Week for Waste Reduction και οι νικητές θα ανακοινωθούν στις 9 Ιουνίου στις Βρυξέλλες ενώ σημείωσε στα πρακτικά, πως συμμετείχαν καιστα εργαστήρια Πόλη και Κλιματική Κρίση, ώστε να εξερευνήσουν μαζί με το κοινό τη θέση και το ρόλο τους στη διαχείριση και αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, με σημείο αναφοράς την πόλη της Θεσσαλονίκης.

καφέ

Όποιος θέλει να βοηθήσει στη μείωση των οργανικών υπολειμμάτων από τις χωματερές, μπορεί να περάσει από στην οδό Αγίας Σοφίας 105 στη Θεσσαλονίκη, όπου καθημερινά από τις 10:00 – 18:00, είναι εκεί η ομάδα του Καφσίμου. Επίσης, ένα δεύτερο σημείο συλλογής ενεργοποιήθηκε σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Ομάδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και βρίσκεται στο φουαγιέ, στο ισόγειο του Ιδρύματος, ο χαρακτηριστικός κάδος με ειδική σήμανση.
Εκτός από τα παραπάνω, πρόσθεσε πως υπάρχει και άλλος τρόπος στήριξης των δράσεων τους για να μην σταματάει ποτέ να κάνει περιοδεία το βαν τους. Συμμετέχουν  στο δίκτυο των οργανώσεων που συνεργάζονται με τo Youbehero και με κάποια αγορά από τα 450 καταστήματα, μπορείς να το φορτίσεις περνώντας από αυτή τη σελίδα.

Σε μία άτυπη συνέχεια του έργου τους, στην Καλαμάτα, η Granel, μία εικονική επιχείρηση 10 μαθητών της Α’ και Β’ τάξης του λυκείου της Θουρίας, που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα/διαγωνισμό Junior Achievement Greece, μαζεύουν κόκκους του καφέ από τα μαγαζιά  για να κομποστοποιήσουν τα κατακάθια τους και να φτιάξουν πάνελ. Τα αποξηραίνουν, τα αναμειγνύουν με υγρό γυαλί και ρητίνη και όταν το υλικό σταθεροποιηθεί, το επεξεργάζονται ώστε να το δώσουν το επιθυμητό μέγεθος και το σχήμα.
«Κάνουμε προσπάθειες για να καταλήξουμε πώς θα είναι το τελικό μας προϊόν και για να αποφασίσουμε αν θα είναι κάτι συγκεκριμένο, όπως π.χ. δίσκοι σερβιρίσματος ή σουβέρ. Επικράτησε όμως η γνώμη να είναι σκέτα πάνελ που θα τα προσαρμόζουμε σε ό,τι επιθυμεί ο πελάτης
ε», είπε η καθηγήτρια πληροφορικής και υπεύθυνη εκπαιδευτικός τους, Βασιλική Ξαρχάκου.

INFO ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΝΑΚΙ ΣΟΥ
-Όλες τις καφετέριες που συμμετέχουν στο πρότζεκτ Κάφσιμο είναι εδώ.
Facebook
Website
[email protected]