Η άνοδος της θερμοκρασίας, η ξηρασία και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους θέτουν σε κίνδυνο τα αγαπημένα τρόφιμα του χριστουγεννιάτικου μενού.

Εκατομμύρια οικογένειες σε όλο τον κόσμο θα καθίσουν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι στις 25 Δεκεμβρίου με πατροπαράδοτα πιάτα όπως η ψητή γαλοπούλα και η σάλτσα βατόμουρου.

Αλλά κάποιοι ίσως παρατηρήσουν ότι το κόστος για αυτά τα παραδοσιακά τρόφιμα είναι λίγο υψηλότερο φέτος, ή ίσως τα αποθέματα φαίνονται πιο περιορισμένα.

Πολλά βασικά συστατικά για ένα χριστουγεννιάτικο δείπνο έχουν πληγεί από την κλιματική αλλαγή, η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων ή αναγκάζει τους αγρότες να προβούν σε προσαρμογές.

Δείτε πώς το κλίμα αλλάζει τα εορταστικά μας μενού.

Οι γαλοπούλες «στρεσάρονται» από την άνοδο της θερμοκρασίας

Οι φάρμες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας τα τελευταία χρόνια.

Τα θερμότερα καλοκαίρια στη Βρετανία έχουν ως αποτέλεσμα να στρεσάρονται όλο και περισσότερο τα πτηνά. Αυτό κάνει τα ζώα να ιδρώνουν περισσότερο – με αποτέλεσμα να χάνουν βάρος και να ανεβαίνει το κόστος του κρέατος.

Οι τιμές για τις γαλοπούλες επηρεάζονται επίσης έμμεσα από την εκτίναξη των λογαριασμών φυσικού αερίου, η οποία καθιστά ακριβότερη τη λειτουργία των θερμοκοιτίδων για τους νεοσσούς.

Στις ΗΠΑ, οι πληθυσμοί των γαλοπούλων μειώθηκαν κατά περίπου 18% μεταξύ 2014 και 2019, σύμφωνα με την The Wildlife Society.

Όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι εκτρεφόμενες γαλοπούλες υποφέρουν επίσης από τη ζέστη – και οι τιμές των ζωοτροφών αυξάνονται λόγω των προβλημάτων στις καλλιέργειες.

Τα κράνμπερι «ζεματίζονται» από τη ζέστη του καλοκαιριού

Στις ΗΠΑ, η παραγωγή κράνμπερι έχει πληγεί από την αύξηση της θερμοκρασίας. Ο Steve Ward, καλλιεργητής cranberry δεύτερης γενιάς στη Μασαχουσέτη, δήλωσε ότι οι αγρότες πρέπει να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο κλίμα.

Η Massachusetts Cranberries, μια ομάδα που υπερασπίζεται τον κλάδο, δήλωσε ότι αυτό μπορεί να οδήγησε σε χαμηλότερη συγκομιδή φέτος.

«Είχαμε κάποιες προκλήσεις με κάποιες από τις ζεστές καιρικές συνθήκες και είχαμε μία από τις μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας που είχαμε ποτέ», δήλωσε ο Ward.

«Έχουμε περισσότερες ημέρες με 32 βαθμούς Κελσίου συγκεντρωμένες. Τα φυτά κράνμπερι απλά δεν τους αρέσει αυτός ο τύπος καιρού. Οι μέσες θερμοκρασίες μας, ειδικά τη νύχτα, είναι υψηλότερες. Τα κράνμπερι χρειάζονται πιο δροσερές θερμοκρασίες τη νύχτα».

Τα ζεστά καλοκαίρια έχουν ως αποτέλεσμα το «ζεμάτισμα των μούρων», το οποίο καθιστά τους καρπούς πιο ευάλωτους σε μυκητολογικές ασθένειες και τους προκαλεί σήψη, σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν.

Σημαίνει επίσης λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες για έντομα όπως οι μέλισσες που επικονιάζουν τα φυτά και πιο ευνοϊκές συνθήκες για παράσιτα όπως το cranberry weevil, τα οποία προκαλούν ζημιές στους καρπούς.

Οι αποδόσεις των λαχανάκια Βρυξελλών μειώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής

Η παραγωγή στα λαχανάκια Βρυξελλών στο Ηνωμένο Βασίλειο απειλείται ομοίως από την κλιματική αλλαγή. Η αύξηση της θερμοκρασίας ανοίγει την πόρτα σε παράσιτα που μπορούν να αποδεκατίσουν ή να καταστρέψουν εντελώς τη συγκομιδή.

Αυτό συνέβη το 2016, όταν το «σούπερ-παράσιτο» διαμαντόσκωρος κατέστρεψε τις καλλιέργειες λαχανικών, με αποτέλεσμα να υπάρξει απώλεια έως και 60% για ορισμένους αγρότες.

Οι καστανιές είναι ευάλωτες στη ζέστη και την ξηρασία

Τα ψητά κάστανα αποτελούν κλασικό χριστουγεννιάτικο φαγητό σε όλη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Όμως, οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία καταστρέφουν τις σοδειές.

Στην Ελλάδα, η ζέστη και η έλλειψη βροχοπτώσεων εμποδίζουν την ωρίμανση των κάστανων και μειώνουν τις αποδόσεις κατά 90%.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η συγκομιδή της χώρας αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 15.000 τόνους το 2024, δηλαδή στο μισό του μέσου όρου των τελευταίων πέντε ετών.

Παρόμοια είναι η ιστορία στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία, όπου η κλιματική αλλαγή έχει επίσης οδηγήσει σε μερικούς από τους θερμότερους χειμώνες και καλοκαίρια που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Επιστήμονες αναπτύσσουν ψητές ανθεκτικές στη θερμότητα

Αν οι πατάτες αποτελούν βασικό συστατικό του χριστουγεννιάτικου δείπνου σας, υπάρχουν επιτέλους καλά νέα.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ ανέπτυξαν μια ανθεκτική στη θερμότητα παραλλαγή που μπορεί να παράγει 30 τοις εκατό περισσότερες πατάτες όταν βρίσκεται υπό ακραία πίεση.

Ακόμη και όταν πλήττονται από καύσωνες, η καλλιέργεια που προσαρμόζεται χρησιμοποιώντας μια διαδικασία που ονομάζεται φωτοαναπνοή ευδοκιμεί, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η ομάδα ελπίζει ότι τα αποτελέσματα θα ενισχύσουν την επισιτιστική ασφάλεια στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού – και όχι μόνο για τα Χριστούγεννα.

*Πηγή: iEidiseis

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookBluesky και Instagram.