Οι χωματερές μετατρέπονται σε βουνά σκουπιδιών, η γρήγορη μόδα συσσωρεύεται στις ερήμους και η πλαστική ρύπανση που συγκεντρώνεται στις παραλίες πετιέται πάλι πίσω στον ωκεανό – είναι σαφές ότι δεν διαχειριζόμαστε καθόλου καλά τα απόβλητά μας.

Όπως επισημαίνει το Global Citizen, το μεγαλύτερο μέρος των απορριμμάτων παγκοσμίως καταλήγει να αποτεφρώνεται ή να συσσωρεύεται σε χωματερές, ρυάκια και τελικά στους ωκεανούς μας. Εκτός από τις φρικιαστικές στατιστικές για τα σκουπίδια στους ωκεανούς (η ποσότητα των οποίων υπερβαίνει όλα τα ψάρια μαζί, σύμφωνα με τη Conservation International), το πρόβλημα είναι ότι ουσιαστικά θεωρούμε τα σκουπίδια «εκτός οπτικής, εκτός νου».

Ωστόσο τα απορρίμματα δεν υπάρχουν μόνο στο διαβόητο Great Pacific Garbage Patch, το τεράστιο αυτό «νησί» από σκουπίδια στον Ειρηνικό. Τα σκουπίδια που παραμένουν στη στεριά και κατακλύζουν τη Γη μας αναδεικνύονται σε σοβαρό κλιματικό ζήτημα που εκτός της υπερθέρμανσης του πλανήτη επιφέρει και εκτοπισμό, εγκληματικότητα και οικονομικό βάρος.

Σε όλο τον κόσμο, τα αστικά στερεά απόβλητα (MSW – ΑΣΑ) συμβάλλουν στο 11% των συνολικών εκπομπών μεθανίου. Πολλά από αυτά συνιστούν απόβλητα τροφίμων, τα οποία απελευθερώνουν το 8% των παγκόσμιων εκπομπών θερμοκηπίου. Παγκοσμίως, το ένα τρίτο όλων των παραγόμενων τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια.

Μέχρι το 2050, η παραγωγή ΑΣΑ αναμένεται να αυξηθεί κατά 70%, σύμφωνα με την Statista.

Ας δούμε λοιπόν επτά συγκλονιστικά γεγονότα για τα σκουπίδια σε όλο τον κόσμο, που ίσως σας κάνουν να το ξανασκεφτείτε πριν πετάξετε κάτι.

  1. Οι ολοένα και τεράστιες χωματερές διώχνουν τους ανθρώπους στην Ινδονησία από τα σπίτια τους.

Στην Ινδονησία, 7.000 τόνοι σκουπιδιών φτάνουν καθημερινά σε μια χωματερή πλάτους άνω των 200 γηπέδων ποδοσφαίρου και άνω των 15 ορόφων. Το Bantar Gebang είναι ένα γιγάντιο βουνό σκουπιδιών στο Μπεκάσι που καταλαμβάνει τα απόβλητα της Τζακάρτα για περισσότερα από 30 χρόνια. Ο χώρος υγειονομικής ταφής περιβάλλεται από χωριά που οι ντόπιοι εκτιμούν ότι φιλοξενούν περίπου 20.000 κατοίκους, πολλοί από τους οποίους βγάζουν μετά βίας τα προς το ζην από τη συλλογή των σκουπιδιών και τη σάρωση για επαναχρησιμοποιήσιμα απόβλητα.

Η χωματερή είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο και συνεχίζει να αυξάνεται σε μέγεθος. Μερικοί κάτοικοι της περιοχής εκδιώκονται από τα σπίτια τους από την κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει να επεκτείνει τη χωματερή στα γύρω χωριά.

  1. Λιγότερο από το 20% των παγκόσμιων απορριμμάτων ανακυκλώνεται κάθε χρόνο και οι πλούσιες χώρες συχνά εξάγουν ανακυκλώσιμα υλικά σε φτωχότερες χώρες.

Το 2018, η Κίνα, ένας σημαντικός εισαγωγέας απορριμμάτων, δήλωσε ότι δεν θα αναλάμβανε πλέον το βάρος της διαχείρισης πλαστικών απορριμμάτων στο εξωτερικό. Την ίδια ώρα περισσότερες από 180 χώρες συμφώνησαν να επιβάλουν αυστηρότερους κανόνες για τις εξαγωγές πλαστικών σε φτωχότερα κράτη.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις στις αρχές του 2021 έδειξαν ότι οι ΗΠΑ αύξησαν πραγματικά την ποσότητα πλαστικού που απέστειλαν, από 45 εκατομμύρια τόνους το προηγούμενο έτος σε 48 εκατομμύρια τόνους.

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Ιρλανδία και η Γερμανία έχουν βασιστεί σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδονησία, η Μαλαισία, η Κένυα, το Βιετνάμ και η Τουρκία για να αναλάβουν την ανακύκλωσή τους, αλλά χώρες που κατακλύζονται από τις τεράστιες εισαγωγές ή δεν διαθέτουν επαρκή εξοπλισμό για να το χειριστούν σωστά, συχνά κακοδιαχειρίζονται ή αποτεφρώσουν τα ανακυκλώσιμα.

Το ένα τρίτο των ανακυκλώσιμων προϊόντων στις ΗΠΑ αποστέλλεται στο εξωτερικό. Το Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμά ότι το 46% της ανακύκλωσής του πηγαίνει σε χώρες όπως η Τουρκία, η Πολωνία και η Μαλαισία.

  1. Η πανδημία έχει επιδεινώσει το πρόβλημα των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης.

Τα ποσοστά ανακύκλωσης μειώθηκαν σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ από την έναρξη της πανδημίας COVID-19. Αλλά η πανδημία παρήγαγε επίσης μια πλεονάζουσα ποσότητα νέων απορριμμάτων με τη μορφή ΜΑΠ και ειδών μίας χρήσης. Μια μελέτη από το Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) έδειξε ότι η πανδημία δημιούργησε πάνω από 8 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων σε όλο τον κόσμο και πάνω από 25.000 τόνοι από αυτά τα απόβλητα εισήλθαν στον ωκεανό.

  1. Κάθε χρόνο παράγονται περίπου 92 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων σε όλο τον κόσμο.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VICE World News (@viceworldnews)

Συγκλονιστικές φωτογραφίες της ερήμου Ατακάμα της Χιλής έκαναν τον γύρο του διαδικτύου τον περασμένο μήνα και προκάλεσαν μεγάλη αναταραχή στους περιβαλλοντολόγους. Οι εικόνες αποτελούσαν μια απτή απεικόνιση των παγκόσμιων ανησυχιών για το fast fashionν που καταλήγει στην πιο ξηρή έρημο του κόσμου.

Υπολογίζεται ότι 59.000 μετρικοί τόνοι ρούχων παραλαμβάνονται στο λιμάνι Iquique στη Βόρεια Χιλή, όπου οι μεταπωλητές μπορούν να αγοράσουν απόθεμα. Το μεγαλύτερο μέρος του, περίπου 39.000 μετρικοί τόνοι, καταλήγει ως απόβλητο στην έρημο.

Περίπου το 85% όλων των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στις ΗΠΑ καταλήγουν στα σκουπίδια. Κάθε χρόνο, οι Αμερικανοί πετούν 12,8 εκατομμύρια τόνους κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο τομέας της μόδας ευθύνεται για το 10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με την παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων να απελευθερώνει 1,2 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους αερίων θερμοκηπίου κάθε χρόνο. Αξίζει πραγματικά να συμβαδίζεις με τις τάσεις;

  1. Οι στοίβες των σκουπιδιών μας επηρεάζουν τη συμπεριφορά των ζώων.

Η ετήσια Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) στη Γλασκώβη κυριάρχησε στα ΜΜΕ για τις δεσμεύσεις για το κλίμα και τις τεράστιες διαδηλώσεδις στους δρόμους. Ωστόσο ένα ρεπορτάζ των New York Times που αποκάλυψε τα συντριπτικά προβλήματα με τα σκουπίδια που αντιμετώπισε η πόλη της Σκωτίας εξαιτίας των συνομιλιών, περιείχε μια μικρή… «τριχωτή» λεπτομέρεια: έναν αυξημένο πληθυσμό αρουραίων που φέρεται να επιτέθηκαν και να έστειλαν τέσσερις εργαζόμενους καθαριότητας στο νοσοκομείο.

«Όλες οι πόλεις έχουν αρουραίους», ήταν η απάντηση της επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου της Γλασκώβης, Σούζαν Άιτκενμ στις επιθέσεις.

Στο μεταξύ, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα τρωκτικά που συνήθιζαν να ζουν από την αφθονία των απορριμμάτων φαγητού της πόλης, έχουν εκδηλώσει «ανώμαλη συμπεριφορά» λόγω της πανδημίας COVID-19. Καθώς τα εστιατόρια έκλεισαν και οι προμήθειες τροφίμων τους κόπηκαν, οι αρουραίοι στην Νέα Υόρκη άρχισαν να λιμοκτονούν. Το Forbes ανέφερε ότι μόλις ξεκίνησε το φαγητό σε εξωτερικούς χώρους, οι πελάτες βίωσαν ένα νέο επίπεδο αλληλεπίδρασης με πεινασμένους αρουραίους που αναζητούσαν τροφή.

Τα ανθρώπινα απόβλητα έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι επηρεάζουν τη συμπεριφορά των ζώων.

Μια μελέτη του 2016 από την Movement Ecology υποστήριξε ότι οι λευκοί πελαργοί στην Πορτογαλία είχαν αλλάξει τα πρότυπα μετανάστευσης λόγω της αφθονίας των απορριμμάτων τροφίμων στους χώρους υγειονομικής ταφής. Στην Αργεντινή, τα απόβλητα που παράγονται από την αυξημένη αλιευτική δραστηριότητα μπορεί να προκάλεσαν αύξηση κατά 37% στους πληθυσμούς των γλάρων, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση του ποσοστού επιθέσεων γλάρων σε φάλαινες. Σε 30 χρόνια, τα στοιχεία επιθέσεων γλάρων σε φάλαινες αυξήθηκαν από 2% τη δεκαετία του 1970 σε 99% τη δεκαετία του 2000.

  1. Υπάρχουν περισσότερα από ένα «νησιά» σκουπιδιών σε ωκεανούς του κόσμου.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Ocean Cleanup (@theoceancleanup)

Το Great Pacific Garbage Patch είναι μια τρομακτική συλλογή αιωρούμενων σκουπιδιών που εκτείνεται σε μια περιοχή τρεις φορές το μέγεθος της Γαλλίας που βρίσκεται ανάμεσα στην Καλιφόρνια και τη Χαβάη. Με τα χρόνια το «νησί» έγινε γνωστό για το σοκαριστικό μέγεθός του και την καταπόνηση που προκαλεί στο περιβάλλον, όμως δεν είναι το μοναδικό που επιπλέει σ τις θάλασσές μας. Σύμφωνα με την Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), υπάρχουν τουλάχιστον δύο ακόμη περιοχές όπου οι περιστροφές των ωκεανών έχουν προκαλέσει τη συλλογή σκουπιδιών: η μία στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό και η άλλη στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό.

  1. Η βιομηχανία ανακύκλωσης πλαστικών απορριμμάτων κρύβει εγκληματικότητα.

Η εξαγωγή πλαστικών απορριμμάτων έχει περισσότερες επιπτώσεις από ό,τι νομίζουμε. Περισσότεροι και πιο αυστηροί κανονισμοί έχουν οδηγήσει σε λαθρεμπόριο, παράνομες μεθόδους διάθεσης, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διαφθορά και σε ορισμένες περιπτώσεις καταγγελίες για εμπορία ανθρώπων.

Σύμφωνα με το Global Citizen, έκθεση από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία κατά του Διακρατικού Οργανωμένου Εγκλήματος (GITOC) έδειξε αύξηση 280% στην παράνομη διάθεση πλαστικών απορριμμάτων σε όλο τον κόσμο το 2020. Η έκθεση έκανε αναφορά και σε μια περίπτωση το 2021 μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης απορριμμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Biffa Waste Management Service, η οποία κατηγορείται για για εμπορία 400 ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Πολωνία, τα οποία φέρεται να εκμεταλλεύεται για διαλογή σκουπιδιών για μόλις 0,50 ευρώ την ώρα.