Σε πολλά μέρη του κόσμου, μια ζεστή καλοκαιρινή βραδιά δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να παρατηρήσετε ένα υπέροχο θέαμα: τις πυγολαμπίδες. Εάν είσαι αρκετά τυχερός να ζεις σε μια περιοχή όπου οι πυγολαμπίδες αφθονούν, είσαι εξοικειωμένος με την όμορφη λάμψη και την παρουσία τους. Αν και η πυγολαμπίδα μοιάζει μ’ ένα συνηθισμένο πλάσμα τη μέρα, τη νύχτα μοιράζεται το φως της και την υπερδύναμή της, φωτίζοντας ένα καλοκαιρινό βράδυ παρέα με τον ήχο από τα τριζόνια και τη ζέστη στην ατμόσφαιρα.

Μέσω ενός φαινομένου που ονομάζεται βιοφωταύγεια, αυτά τα φτερωτά σκαθάρια παράγουν χημικές αντιδράσεις σε ένα τμήμα της κοιλιακής τους χώρας, γνωστό ως «φαναράκι», από το οποίο παράγεται φως. Από τα περισσότερα από 2.000 είδη που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, μόνο μια χούφτα συντονίζουν τις λάμψεις τους σε μοτίβα και είναι γνωστά ως «συγχρονισμένες πυγολαμπίδες». Ο κινηματογραφιστής Sriram Murali κατέγραψε μια σπάνια συγκέντρωση δισεκατομμυρίων αυτών των εντόμων στο καταφύγιο Anamalai Tiger στο δυτικό Tamil Nadu της Ινδίας.

Μέσω ενός συνδυασμού κινούμενης εικόνας και φωτογραφίας time-lapse, ο Murali κατέγραψε αμέτρητα είδη πυγολαμπίδων ανάμεσα στα δέντρα, την ώρα που τα έντομα παράγουν φωτεινούς παλμούς, οι οποίοι αναμεταδίδονται μέσα στο δάσος σε εκτεταμένα, κυματοειδή σήματα. Το χρώμα, η φωτεινότητα και η χρονική διάρκεια του φωτός που εκπέμπεται, διαφέρει από είδος σε είδος, και ως μέρος του ερωτικού παιχνιδιού που προηγείται του ζευγαρώματος των εντόμων, βοηθά τα αρσενικά και τα θηλυκά να αναγνωρίζουν το ένα το άλλο. Η πυγολαμπίδα χρησιμοποιεί κυρίως το φως της σε περίτεχνες και πολύπλοκες τελετές ζευγαρώματος. Μάλιστα, τα σήματά της είναι χρονικά ακριβή προκειμένου να προσελκύσει το σωστό σύντροφο. Το σκοτάδι είναι απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία αυτού του τελετουργικού.

Φωτ.: Shiram Murali

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η πυγολαμπίδα, δεν παράγει θερμότητα, προκειμένου να δημιουργηθεί το φως της. Εκτός απ’ ό, τι δεν παράγει θερμότητα κατά την παραγωγή φωτός, το γεγονός ότι οι πυγολαμπίδες τρώνε πολύ λίγο είναι άλλο ένα παράδειγμα της οικονομίας και της αποτελεσματικότητας τους. Οι πυγολαμπίδες χρησιμοποιούν το περιβάλλον τους με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, ο Murali εργάζεται για την ευαισθητοποίηση απέναντι στη φωτορύπανση μέσω μιας σειράς ντοκιμαντέρ που έχει δημιουργήσει. Εστιάζοντας στο καταφύγιο και τη νυχτερινή πανίδα του, ελπίζει να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο που παίζει το σκοτάδι στον φυσικό κόσμο. Στο καταφύγιο άγριας ζωής, συνεργάζεται με επιστήμονες και δασικούς υπαλλήλους, για τη μελέτη της οικολογίας του πάρκου και τον εντοπισμό των διαφόρων ειδών πυγολαμπίδων που ζουν εκεί.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες ταινίες του Murali στο Vimeo και στον ιστότοπό του και επίσης να παρακολουθείτε τις ενημερώσεις του στο Instagram. (μέσω Petapixel).