Η τεράστια έκρηξη ενέργειας που απελευθερώθηκε από τον ήλιο χάρισε στη Νέα Ζηλανδία τα πιο όμορφα πλάνα του Aurora Australis (Νότιου Φωτός) που είχαν δει οι κάτοικοι της χώρας εδώ και χρόνια. Αυτό το ουράνιο φαινόμενο είναι γνωστό και ως Southern Lights κι αυτήν την φορά ήταν ορατό ακόμα και σε πόλεις που συνήθως δεν μπορούσαν να το απολαύσουν.

Aurora Borealis είναι ο όρος που χρησιμοποιείται από τους επιστήμονες για να περιγράψει το φαινόμενο στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ το Aurora Australis χρησιμοποιείται για το νότιο. Ένα Σέλας (βόρειο ή νότιο, ανάλογα το ημισφαίριο στο οποίο εμφανίζεται) αποτελείται από πανέμορφα και πολύχρωμα μοτίβα φώτων που συχνά καλύπτουν ολόκληρο τον ουρανό.

Οι Μαορί, οι ιθαγενείς της Νέας Ζηλανδίας, πίστευαν πως οι πρόγονοί τους έφθασαν στο Νότιο Πόλο και παγιδεύτηκαν εκεί και τώρα ανάβουν μεγάλες φωτιές για να επικοινωνήσουν με τους σημερινούς απογόνους τους για να πάνε να τους ελευθερώσουν.

Κάτοικοι από όλη τη Νέα Ζηλανδία μοιράστηκαν στα social media εκπληκτικές φωτογραφίες του Aurora Australis, που απαθανάτισαν το βράδυ της Δευτέρας.

Οι λάτρεις των αστεριών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν «το υψηλότερο ποσοστό αλλαγής από το απίστευτο θέαμα που είδαμε τον Σεπτέμβριο του 2017», είπε ο διευθυντής του έργου του «Solar Tsunami Group», Devlin Lynden στο Stuff.

Επικρατέστερο χρώμα του Σέλαος είναι γενικά το λευκό. Όταν όμως παρατηρείται χρωματισμένο, τότε το κόκκινο επικρατεί στο χαμηλότερο άκρο των ακτίνων που πέφτουν κάθετα, το πράσινο στο ανώτερο και μεταξύ αυτών το κίτρινο που γρήγορα εξαφανίζεται.

Το Σέλας είναι ένα εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που παρατηρείται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και είναι ορατό κυρίως στους πόλους, για αυτό και ονομάζεται επίσης Πολικό Σέλας. Όταν το φαινόμενο συμβαίνει στο Βόρειο πόλο αποκαλείται Βόρειο σέλας, ενώ αντίστοιχα όταν παρατηρείται στο Νότιο πόλο αποκαλείται Νότιο σέλας.

Πρώτος επιστημονικός παρατηρητής του φαινομένου -τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο- φέρεται να ήταν ο Αριστοτέλης στα Μετεωρολογικά. Μάλιστα είχε αναφέρει ότι η φωτοβολία της ατμόσφαιρας, δεν είναι ομοιογενής αλλά τα φάσματα του φαινομένου αυτού παρουσιάζουν χάσματα. Τέτοια φαινόμενα, τα οποία γενικά ονομάζονται aurorae, δημιουργούνται από τη σύγκρουση φορτισμένων σωματιδίων, κυρίως ηλεκτρονίων αλλά και πρωτονίων, προερχόμενα από το διάστημα που παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο της Γης.

Aurora Australis: Δείτε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά πλάνα του φαινομένου 

       Aurora Australis