Παρά το γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό παρουσιάζεται ως ένας από τους πιο επιτηδευμένα (γλυκά) αφελείς και συμπαθητικούς παρουσιαστές της βραδινής ζώνης, ο Jimmy Fallon ήταν το αντικείμενο μιας καυστικής έκθεσης που ισχυρίζεται τοξική εργασιακή συμπεριφορά στο The Tonight Show, με ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν από διάφορους πρώην και νυν εργαζόμενους.

Ο Fallon σίγουρα δεν είναι ο πρώτος τηλεοπτικός οικοδεσπότης που καταγγέλλεται από το προσωπικό για προβληματική συμπεριφορά στα παρασκήνια και ένας ειδικός επί του θέματος, ο συγγραφέας του “The Late Shift” και του “The War for Late Night”, Bill Carter, έγραψε ένα εκτενές δοκίμιο που ασχολείται με το γιατί αυτού του είδους οι προβληματικές καταστάσεις συμβαίνουν πιο συχνά απ’ ό,τι νομίζουν οι τηλεθεατές.

Οι αντιδράσεις από την αναφορά του Jimmy Fallon ήταν αρκετά διαδεδομένες, με παλαιότερα αποσπάσματα διάσημων όπως ο Martin Short που επικρίνουν τον παρουσιαστή να έρχονται ξανά στην επιφάνεια και να δημιουργούν ντόρο εκ νέου.

Στο άρθρο γνώμης του για τους New York Times, ο Bill Carter συνέκρινε το θέμα του late night host με τις αμέτρητες φήμες και ισχυρισμούς που έγιναν για την Ellen DeGeneres και εκείνο το τοξικό εργασιακό περιβάλλον στα τελευταία χρόνια του ημερήσιου talk show της, το οποίο οδήγησε στην απόλυση των παραγωγών. Στο μυαλό του, η ατελείωτη γοητεία των τηλεοπτικών παρουσιαστών συχνά θα εξισορροπείται από πλήρεις αλλαγές στη διάθεση. Να πώς το έθεσε ο ίδιος:

«Έχοντας πάρει συνεντεύξεις από πολλούς από αυτούς τους οικοδεσπότες όλα αυτά τα χρόνια και έχοντας παρακολουθήσει τόσο τα βαθιά αποθέματα ταλέντου τους -ως κωμικοί, ως μουσικοί- όσο και τα σχεδόν ίσα μέτρα ευθραυστότητας, ανασφάλειας και ευαλωτότητας, μπορώ να πω ότι ο συνδυασμός γοητείας και χάους δεν αποτελεί αντίφαση. Δεν είναι καν μια σπανιότητα. Είναι άμεσο αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο είναι δομημένες αυτές οι παραστάσεις. Στον αέρα, η διασκέδαση είναι μεταδοτική. Εκτός αέρα, η ατμόσφαιρα μπορεί να μοιάζει με το αμπάρι μιας ρωμαϊκής γαλέρας: Όλοι κωπηλατούν, αλλά το μαστίγωμα μπορεί να γίνει δυσάρεστο.»

Ο Carter μίλησε περαιτέρω για τον λόγο για τον οποίο πιστεύει ότι παρουσιαστές όπως ο Jimmy Fallon (και ο David Letterman πριν από αυτόν) αρχίζουν να γέρνουν σε μια ελαφρώς πιο μεγαλομανή συμπεριφορά στα παρασκήνια όταν οι κάμερες δεν είναι κοντά τους, ενώ συνεχίζουν να διατηρούν μια ιδιοφυή προσωπικότητα που οι τηλεθεατές αισθάνονται αυθεντική όσο περνάει η μέρα. Με τα δικά του λόγια:

«Σε αντίθεση με τους αστέρες σχεδόν σε οποιοδήποτε άλλο είδος ψυχαγωγίας, οι παρουσιαστές τηλεοπτικών τοκ σόου συχνά έχουν την ευθύνη ολόκληρης του πρότζεκτ: την πρόσληψη κάθε βασικού συντελεστή, από τον διευθυντή της μπάντας μέχρι τον εκφωνητή, την επιλογή των αστείων, τις αποφάσεις για τα σκετς, τη διαφήμιση, τις αλληλεπιδράσεις με τους καλεσμένους -όλα αυτά με επικεφαλής το όνομα τους στην οθόνη. Η πίεση να είναι το μοναδικό μέτωπο της όλης επιχείρησης που αυξάνεται μόνο και μόνο επειδή οι καλλιτέχνες υποδύονται τους εαυτούς τους, τους ανθρώπους που ήταν στο λύκειο, τους ανθρώπους που πρέπει να καλέσουν έναν υδραυλικό στο σπίτι όταν ο νεροχύτης στάζει. Η επιτυχία τους εξαρτάται από την ικανότητά τους να πείσουν το κοινό ότι τους γνωρίζει πραγματικά.»

Πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αισθάνονται πιθανότατα παρόμοια πίεση, να αγωνίζονται για να κρατήσουν τους καταναλωτές ευχαριστημένους, ακόμη και αν αυτό γίνεται εις βάρος της ικανοποίησης των εργαζομένων. Μια εκπομπή talk show είναι προφανώς διαφορετική από ένα τοπικό κατάστημα, αλλά με την ίδια ανάγκη να ευδοκιμήσει ανάμεσα στον ανταγωνισμό.

Ο Bill Carter επεσήμανε ότι αυτό το είδος άγχους δεν υπάρχει πίσω από τις κουρτίνες κάθε late night talk show, ενώ όσοι βιώνουν αυτή την πίεση συχνά δεν παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως το έθεσε:

«Ακόμα και στις εκπομπές όπου το ηθικό των εργαζομένων είναι καλό (υπάρχουν), το late-night format είναι μια διαβόητη χύτρα πίεσης, εμπνέοντας πολλά ταλέντα εκτός οθόνης να μεταναστεύσουν σε σχετικά πιο υγιείς ασχολίες, όπως η συγγραφή ταινιών και το pitching sitcoms.»

Ενώ και το The Late Show with Stephen Colbert έχει περάσει από πολλούς showrunners, το The Tonight Show είναι σχετικά γνωστό ότι σεναριογράφοι, παραγωγοί και showrunners έρχονται και φεύγουν στα χρόνια που ο Fallon ανέλαβε την παρουσίαση. Το γεγονός αυτό μιλάει από μόνο του για τον λόγο που τόσοι πολλοί πρώην εργαζόμενοι ήταν διαθέσιμοι να δημοσιοποιήσουν τους ισχυρισμούς τους για το σχετικό τοξικό εργασιακό περιβάλλον.

Η αναφορά ήρθε περίπου την ίδια στιγμή που ο Fallon, ο Colbert, ο Seth Meyers, ο Jimmy Kimmel και ο John Oliver έκαναν το ντεμπούτο τους με το podcast Strike Force Five, το οποίο επικεντρώνεται στις ομαδικές συζητήσεις της πεντάδας που ξεκίνησαν μετά την έναρξη της απεργίας των συγγραφέων της WGA, με τα έσοδα να πηγαίνουν στους άνεργους υπαλλήλους των late night.

Πηγή: Cinemablend