Το TikTok, μαζί με την κινεζική μητρική εταιρεία ByteDance, έχει ξεκινήσει μια νομική μάχη εναντίον της κυβέρνησης των ΗΠΑ, καταθέτοντας αγωγή σχετικά με το νομοσχέδιο που επιβάλλει την πώληση της εφαρμογής ή αντιμετωπίζει απαγόρευση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κίνηση αυτή έρχεται ως άμεση απάντηση στον νόμο για την προστασία των Αμερικανών από ελεγχόμενες από ξένους αντιπάλους εφαρμογές (PAFCA), ο οποίος υπεγράφη από τον Πρόεδρο Joe Biden στις 24 Απριλίου 2024.

Ο νόμος δίνει στην ByteDance προθεσμία έως τις 19 Ιανουαρίου 2025 για να εκποιήσει το TikTok σε μη κινεζική οντότητα διαφορετικά θα αντιμετωπίσει απαγόρευση από τα καταστήματα εφαρμογών (app stores) και τις υπηρεσίες φιλοξενίας ιστοσελίδων των ΗΠΑ, επιβάλλοντας ουσιαστικά μια ολοκληρωτική απαγόρευση της εφαρμογής στη χώρα.

Η αγωγή της TikTok, που κατατέθηκε στο Αμερικανικό Εφετείο της Περιφέρειας της Κολούμπια, υποστηρίζει ότι ο νόμος παραβιάζει τα δικαιώματα της Πρώτης Τροπολογίας των 170 εκατομμυρίων Αμερικανών χρηστών της, περιορίζοντας τη δυνατότητά τους να εκφράζονται και να επικοινωνούν ελεύθερα στην πλατφόρμα. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, καθώς στοχεύει σε μία μόνο, καθορισμένη πλατφόρμα λόγου με μόνιμη, πανεθνική απαγόρευση, αποκλείοντας έτσι κάθε Αμερικανό από την ενασχόληση με την παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα του TikTok που αριθμεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο χρήστες.

Η αγωγή εγείρει σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την ενδεχόμενη παραβίαση των δικαιωμάτων της Πρώτης Τροποποίησης του συντάγματος των ΗΠΑ όχι μόνο για τους χρήστες του TikTok αλλά και για την Apple και την Google, στα καταστήματα εφαρμογών των οποίων θα απαγορευτεί η διαθεσιμότητα του TikTok εάν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση. Οι μελετητές της Πρώτης Τροπολογίας υποστηρίζουν ότι οι ισχυρισμοί του TikTok έχουν βάση, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο, όπως αναφέρει το CNN, έχει κρίνει ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν μπορεί να απαγορεύσει στους Αμερικανούς να λαμβάνουν ξένη προπαγάνδα, αν το επιλέξουν».

Η TikTok έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι παρέχει σε Κινέζους κυβερνητικούς αξιωματούχους πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών στις ΗΠΑ και έχει λάβει μέτρα για την προστασία των πληροφοριών των χρηστών, φιλοξενώντας τα δεδομένα σε διακομιστές που ανήκουν στον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό Oracle. Ωστόσο, οι ανησυχίες των ΗΠΑ εξακολουθούν να υφίστανται, με φόβους ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα του TikTok για τον εντοπισμό πληροφοριών, τη διάδοση προπαγάνδας κ.α.

Η έκβαση της υπόθεσης TikTok είναι πιθανό να έχει εκτεταμένες συνέπειες για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ρυθμίζει την τεχνολογία και την επιρροή που ασκούν άλλες χώρες στους πολίτες της.

Με πληροφορίες από: New York Times, Variety, Independent, CNN