H Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), ένας κορυφαίος οργανισμός που εκπροσωπεί δημοσιογράφους παγκοσμίως, εξέφρασε σήμερα βαθιά ανησυχία για τον αριθμό των επαγγελματιών στα μέσα ενημέρωσης που σκοτώνονται σε όλο τον κόσμο κάνοντας τη δουλειά τους το 2023, με τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς να απαιτεί περισσότερους δημοσιογράφους από οποιαδήποτε σύγκρουση τα τελευταία 30 χρόνια.

Στην ετήσια καταμέτρηση των θανάτων εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ανέφερε ότι 94 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής φέτος και σχεδόν άλλοι 400 έχουν φυλακιστεί.

Η ομάδα ζήτησε καλύτερη προστασία για τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης και να λογοδοτήσουν οι δράστες των επιθέσεων.

«Η επιτακτική ανάγκη για ένα νέο παγκόσμιο πρότυπο για την προστασία των δημοσιογράφων και την αποτελεσματική διεθνή επιβολή του δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΔ Dominique Pradalié.

Η ομάδα δήλωσε ότι 68 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί για την κάλυψη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου -περισσότεροι από ένας την ημέρα και αποτελεί το 72% όλων των θανάτων δημοσιογράφων παγκοσμίως. Είπε επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους ήταν Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσή τους.

«Ο πόλεμος στη Γάζα ήταν πιο θανατηφόρος για τους δημοσιογράφους από οποιαδήποτε άλλη σύγκρουση από τότε που η ΔΟΔ άρχισε να καταγράφει τους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος το 1990», δήλωσε η ομάδα που εκπροσώπησε τον οργανισμό, προσθέτοντας ότι οι θάνατοι έχουν έρθει με «μια κλίμακα και ένα ρυθμό απώλειας ζωών επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης χωρίς προηγούμενο».

Η Ουκρανία επίσης «παραμένει μια επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους» σχεδόν δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε η οργάνωση. Είπε ότι τρεις δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί σε αυτόν τον πόλεμο μέχρι στιγμής φέτος.

Η οργάνωση εξέφρασε επίσης τη λύπη της για τους θανάτους δημοσιογράφων στο Αφγανιστάν, τις Φιλιππίνες, την Ινδία, την Κίνα και το Μπαγκλαντές.

Εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι τα εγκλήματα κατά των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης μένουν ατιμώρητα και κάλεσε τις κυβερνήσεις «να ρίξουν άπλετο φως σε αυτές τις δολοφονίες και να θέσουν σε εφαρμογή μέτρα για την ασφάλεια των δημοσιογράφων».

Πηγή: Associated Press