Ένα ξύλινο πλοίο 20 μέτρων έχει πάρει τη θέση του δίπλα στη θάλασσα, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ετοιμάζεται να ξεκινήσει αύριο ένα νοερό ταξίδι με κινητήριο δύναμη τον «αέρα» της ανεκτικότητας, που θα «φυσήξει» τα πανιά του, στα οποία εκφράζονται οι εμπνεύσεις παιδιών, αναφέρει το ΑΠΕ.
Το «The Ship of Tolerance» («Το Πλοίο της Ανεκτικότητας») είναι ένα διεθνές project αφιερωμένο στην εκπαίδευση των παιδιών από διαφορετικές ηπείρους, ταυτότητες και πολιτισμούς, κάνοντας δυνατή τη μεταξύ τους επικοινωνία με τη διεθνή γλώσσα της Τέχνης.
«Είναι ένα πραγματικό πλοίο μεγάλων διαστάσεων, με μήκος 20 μέτρων, πλάτος επτά μέτρων και το κατάρτι του έχει ύψος 14 μέτρα. Είναι ένα κοινό project των διακεκριμένων Ρώσων καλλιτεχνών Ilya & Emilia Kabakov που ζουν στη Νέα Υόρκη και στην πραγματικότητα αποτελεί μία συμβολική, δημοκρατική, ανθρωπιστική και οικουμενική τους χειρονομία. Είναι δηλαδή ένα εννοιολογικό έργο, που έχει ως στόχο να “ενώσει” τις φωνές παιδιών από πάρα πολλά σημεία του κόσμου, με διαφορετικές ταυτότητες, καταγωγές και πολιτισμικά υπόβαθρα», εξηγεί, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αναπληρώτρια διευθύντρια του MOMus – Πειραματικό Κέντρο Τεχνών Θούλη Μισιρλόγλου.
Το πλοίο κατασκευάστηκε τις τελευταίες εβδομάδες στην πρώτη προβλήτα του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, από μια ομάδα ξυλουργών από το Μάντσεστερ. Τα ιστία του είναι φτιαγμένα με 160 ζωγραφιές που δημιούργησαν περισσότερα από 350 παιδιά από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τα οποία συμμετείχαν σε ειδικά εργαστήρια με θέμα την ανεκτικότητα, υπό την καθοδήγηση του ζεύγους Kabakov και της διευθύντριας παραγωγής Orliana Morag. «Όλα αυτά τα παιδιά στέλνουν ατομικά αλλά και ομαδικά τα μηνύματά τους για την ειρήνη, το περιβάλλον και για έναν κόσμο χωρίς τις προκαταλήψεις που ενδεχομένως φέρουμε όλοι μας ως ενήλικες μεγαλώνοντας», επισήμανε η κ. Μισιρλόγλου.
Η πρώτη εκδοχή του Ship of Tolerance ήταν εμπνευσμένη από ένα αρχαίο αιγυπτιακό ιστιοφόρο, κατασκευάστηκε το 2005 στη Σίβα της Αιγύπτου και μάλιστα καθελκύστηκε. Στη συνέχεια κατασκευάσθηκε εκ νέου πάνω από δώδεκα φορές σε τέσσερις ηπείρους και παρουσιάστηκε σε πόλεις όπως η Βενετία, το Σαν Μόριτζ, η Σάρζα, η Αβάνα, η Μόσχα, η Νέα Υόρκη, η Τζουγκ, το Ροστοκ, το Καπάλμπιο, η Ρώμη, το Σικάγο και το Λονδίνο. Στη Θεσσαλονίκη δεν θα μπει μέσα στη θάλασσα, ενώ ούτε το κοινό θα έχει πρόσβαση στο εσωτερικό του -για λόγους ασφαλείας. «Θέλουμε να το ζήσει κανείς ως εμπειρία μέσα στο δημόσιο χώρο του λιμανιού, με φόντο το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης και την όψη της πόλης. Τοποθετήθηκε συμβολικά στην πρώτη προβλήτα, που δεν είναι μόνο ο χώρος του MOMus – Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, αλλά και μία πολιτιστική προβλήτα της πόλης, με όψη στην Θεσσαλονίκη», τόνισε η Θούλη Μισιρλόγλου.
Ταυτόχρονα με το πλοίο, στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (στην Αποθήκη Β1 του Λιμανιού), θα παρουσιαστεί η δεκαοκτάχρονη ιστορία του «The Ship of Tolerance», με τα πανιά από τους προηγούμενους συμμετέχοντες στο project, βίντεο εμπνευσμένα από το έργο και φωτογραφίες που τεκμηριώνουν την εγκατάσταση του πλοίου σε άλλους σταθμούς. Η έκθεση στον χώρο με τίτλο «The eminent direction of thoughts» («Η εξέχουσα κατεύθυνση των σκέψεων») θα περιλαμβάνει έργα μαθητών από τον διεθνή διαγωνισμό παιδικής τέχνης «The Golden Easel» («Το χρυσό καβαλέτο»), που γίνεται εδώ και είκοσι χρόνια με στόχο την ενθάρρυνση των μικρών μαθητών να εξερευνήσουν και να αναπτύξουν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες, σε μια ειδική εγκατάσταση σχεδιασμένη από την Emilia Kabakov.
Το project «The Ship of Tolerance» παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη από το Ίδρυμα Ilya & Emilia Kabakov, το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών και την γκαλερί Donopoulos International Fine Arts και φέρει την πολύτιμη βοήθεια των δωρητών του -Ίδρυμα Ilya & Emilia Kabakov, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Bloomberg Philanthropies, David και Susan Rockefeller, Ζωή Ψαρά Παπαγεωργίου, Αλεξάνδρα Βοίτση Παπαγεωργίου-, των εταίρων του -Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, και των υποστηρικτών του -Γ.Ν. Παπαγεωργίου, OSTEN art, Κολλέγιο Ανατόλια, Κολλέγιο Δελασάλ, Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης, Δημοτικό Σχολείο Κάτω Νευροκοπίου, 16ο Δημοτικό Σχολείο Δραμας. Το project τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Το επίσημο «ταξίδι» του πλοίου ξεκινά αύριο στις 19:30 με μία εκδήλωση – συναυλία, με ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στο κοινό, ενώ θα παραμείνει στο λιμάνι έως τον Σεπτέμβρη.