Το 2004 είχε έρθει στην Ελλάδα εκπροσωπώντας τη χώρα του στους Ολυμπιακούς αγώνες ως αθλητής του τζούντο και σήμερα ως υπουργός Τουρισμού. Αφετηρία της επίσκεψής του, η γιαννιώτικη ιστορική συναγωγή (Ετς Χαϊμ) στην καρδιά της Αθήνας, κάτι που τον έκανε να νοιώσει παραπάνω από ευπρόσδεκτος, όπως είπε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο λόγος για τον Iσραηλινό υπουργός Τουρισμού Γιόελ Ραζβόζοβ (Yoel Razvozov).

Άλλωστε, οι δύο χώρες έχουν εδραιωμένους δεσμούς πάνω σε ισχυρή βάση φιλίας και συνεργασίας τόσο στον τουριστικό, όσο και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως επεσήμανε ο κ. Ραζβόζοβ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τη χώρα του. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το 2019 επισκέφτηκαν τη χώρα μας περίπου 340.000 Ισραηλινοί οι οποίοι υπολογίζεται ότι δαπάνησαν σχεδόν 205 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΤ, μόνο τον μήνα Απρίλιο που προηγήθηκε υπολογίζεται ότι έχουν έρθει στην Ελλάδα ήδη περισσότεροι από 100.000 Ισραηλινοί.

Εξίσου σημαντικός είναι και ο αριθμός των Ελλήνων επισκεπτών που επιλέγουν το Ισραήλ, όχι όμως ιδίου μεγέθους, και αυτό είναι κάτι που θέλουν να βελτιώσουν, σύμφωνα με τον κ. Ραζβόζοβ, αναπτύσσοντας και άλλες μορφές τουρισμού πέραν του προσκυνηματικού και θρησκευτικού, καθώς ο κύριος λόγος που ταξιδεύουν στο Ισραήλ οι Έλληνες είναι το προσκύνημα στα Ιεροσόλυμα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Τουρισμού δήλωσε συγκινημένος για την επίσκεψή του στην εβραϊκή συναγωγή και την κατάθεση στεφάνων, μαζί με τον Έλληνα υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όποιος δεν θυμάται το παρελθόν του δεν έχει μέλλον».

«Το Ισραήλ και η Ελλάδα έχουν πολλά κοινά σημεία και ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία μπορούν να προωθήσουν από κοινού», είπε ο Ισραηλινός υπουργός Τουρισμού, εξηγώντας: «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο δημιουργίας κοινών τουριστικών πακέτων, συνδέοντας τα τουριστικά μας προϊόντα στη βάση του πολιτισμού, της ιστορίας και όχι μόνο, καθώς και οι δύο χώρες μπορούν να προσφέρουν ήλιο, θάλασσα και ψυχαγωγία».

«Οι ταξιδιώτες που έρχονται από μακριά μπορούν κάλλιστα να συνδυάσουν τις δύο χώρες και αυτό είναι κάτι που θέλουμε να το αναπτύξουμε περισσότερο στη βάση μιας κοινής στρατηγικής», ανέφερε ο κ. Ραζβόζοβ.

Ο τουρισμός του Ισραήλ αναμένεται να ανακάμψει το 2025

Μπορεί τα μεγέθη να είναι διαφορετικά συγκριτικά με την Ελλάδα, αλλά ο τουρισμός είναι και για το Ισραήλ ένας σημαντικός οικονομικός βραχίονας, όπως ανέφερε ο κ. Ραζβόζοβ. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που μου έχουν μεταφέρει υπολογίζεται ότι θα επανέλθουμε τουριστικά στα προ πανδημίας επίπεδα, περίπου μέχρι το 2025, αλλά πιστεύω ότι αυτό θα γίνει πιο σύντομα από όσο υπολογίζουμε. Νομίζω ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε καλύτερα το θέμα της πανδημίας, έδωσε την ευκαιρία στην τουριστική βιομηχανία να “αναπνεύσει” και συγχρόνως διαχειρίστηκε το ρίσκο» υπογράμμισε.

«Συνεχίζουμε όμως με στόχο την εξέλιξη του τουριστικού μας προϊόντος. Είμαστε μια χώρα ασφαλής και επενδύουμε στην ανάπτυξη όλων των μορφών τουρισμού» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ο Ισραηλινός υπουργός Τουρισμού Γιόελ Ραζβόζοβ έφτασε στην Αθήνα το πρωί της Τρίτης στο πλαίσιο επίσκεψής που πραγματοποιεί με αφορμή τη συμμετοχή του στο επενδυτικού ενδιαφέροντος ελληνο-ισραηλινό συνέδριο που διεξάγεται αύριο στο Λουτράκι.

Πρώτος σταθμός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Τουρισμού κ. Κικίλια, ήταν η γιαννιώτικη ιστορική συναγωγή που αποτελεί την αρχαιότερη συναγωγή της Αθήνας. Τους δύο υπουργούς υποδέχτηκε η ηγεσία της εβραϊκής κοινότητας, εκπρόσωποι της οποίας, με την ευκαιρία αυτή τόνισαν ότι ο κ. Κικίλιας είναι διαχρονικά φίλος της εβραϊκής κοινότητας και το έχει αποδείξει με την όλη στάση του και τις πρωτοβουλίες του όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα.

Ανέφεραν επίσης, ότι το Ισραήλ και η Ελλάδα έχουν πολύ ισχυρούς δεσμούς φιλίας, κάτι που αποδεικνύουν και στην πράξη τα ισχυρά τουριστικά ρεύματα εκατέρωθεν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ