Για λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι ανάγονται στην ασφάλεια των λουομένων, το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία επιχείρησης ενοικιάσεως θαλάσσιων μέσων αναψυχής (jet ski κλπ) στην παραλία Πλατύς Γιαλός Μυκόνου, ενώ με άλλη απόφασή του ενέκρινε την τοποθέτηση ιδιωτικής πλωτής εξέδρας στην ακτή της Αλεομάνδρας – Cavo Glyfadi της Μυκόνου.
Ειδικότερα, στο ΣτΕ είχε προσφύγει η διεύθυνση της ξενοδοχειακής μονάδας Mykonian Dove στον Πλατύ Γιαλό και ζητούσε να ακυρωθεί η από 2.11.2021 απόφαση του λιμενάρχη Μυκόνου με την οποία ανανεώθηκε η έγκριση εκμίσθωσης ενοικιάσεως θαλάσσιων μέσων αναψυχής που είχε χορηγηθεί σε επιχειρηματία, ο οποίος μπροστά στη ξενοδοχειακή μονάδα έχει:
- εγκαταστήσει πλωτή εξέδρα μήκους 36,5 μέτρων,
- ενοικιάζει θαλάσσια μέσα αναψυχής, όπως είναι 3 jet ski, 20 θαλάσσια δακτυλίδια, 2 θαλάσσια έλκηθρα, ένα σύστημα υδροπροωθούμενης ανύψωσης (flyboart) το οποίο συνδέεται με θαλάσσιο μοτοποδήλατο, 3 κανό, 3 stand up paddling, 4 θαλάσσια σκι, κ.λπ. και
- διαθέτει και λειτουργεί 7 σκάφη για τις ανάγκες υποστήριξης των συγκεκριμένων θαλάσσιων δραστηριοτήτων.
Προγενέστερα, είχε ληφθεί από τις αρμόδιες αρχές απόφαση μεταφοράς της επιχείρησης ενοικιάσεως θαλάσσιων μέσων αναψυχής και της εξέδρας από την παραλία του Πλατύ Γιαλού στην ακριβώς διπλανή παραλία, Μεγάλη Άμμος. Ωστόσο, ο επιχειρηματίας των θαλάσσιων μέσων αναψυχής, προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά και το τελευταίο με προσωρινή διαταγή του (20.4.2022) «πάγωσε» τη μεταφορά της επιχείρησης από τον Πλατύ Γιαλό στην Μεγάλη Άμμο.
Σήμερα το ΣτΕ με απόφαση της Επιτροπής Αναστολών (65/2022) έκρινε ότι «υφίστανται λόγοι δημοσίου συμφέροντος για την μετακίνηση της δραστηριότητας εκμίσθωσης θαλάσσιων μέσων αναψυχής» σε άλλο σημείο εκτός της παραλίας του Πλατύ Γιαλού, ενώ λόγοι δημοσίου «επιβάλλουν να εξασφαλιστεί η παύση της δραστηριότητας της εκμίσθωσης θαλάσσιων μέσων αναψυχής στην παραλία Πλατύς Γιαλός».
Ακόμη, το ΣτΕ έκρινε ότι η οικονομική ζημιά που επικαλείται ο εκμεταλλευόμενος τα μέσα θαλάσσια αναψυχής ότι θα υποστεί από τη μεταφορά της επιχείρησής του, είναι επανορθώσιμη, σταθμιζόμενη με την βλάβη της ξενοδοχειακής μονάδας, η οποία συνίσταται στον κίνδυνο ασφάλειας των λουομένων πελατών της.
Το ΣτΕ επισημαίνει ότι το γεγονός ύπαρξης προσωρινής διαταγής του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, με την οποία «πάγωσε» η μεταφορά της επιχείρησης, δεν αναιρεί τη διαπίστωση ύπαρξης δημοσίου συμφέροντος, καθώς το Δ. Εφετείο δεν έχει εκφέρει οριστική κρίση εάν είναι αρμόδιο δικαστήριο να επιληφθεί της εν λόγω υπόθεσης.
Η αναστολή της απόφασης του λιμενάρχη ισχύει μέχρι και εκδοθεί απόφαση επί της κυρίας αίτησης ακύρωσης που έχει καταθέσει.
Παράλληλα, το ΣτΕ με άλλη απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση της ενασχολούμενης στο χώρο του φαρμάκου Ιουλίας Τσέτη και της επέτρεψε να τοποθετήσει ιδιωτική πλωτή εξέδρα, προκειμένου να προσδένουν σκάφη αναψυχής στην θαλάσσια περιοχή Αλεομάνδρα – Cavo Glyfadi της Μυκόνου.
Ειδικότερα, στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο Δήμος Μυκόνου κατά του Υπουργείου Ναυτιλίας και ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας του εν λόγω υπουργείου με την οποία χορηγήθηκε στην κυρία Τσέτη άδεια για την τοποθέτηση ιδιωτικής πλωτής εξέδρας 60 τ.μ., προκειμένου να προσδένουν σκάφη αναψυχής στην Αλεομάνδρα – Cavo Glyfadi. Τελικά, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (απόφαση 1248/2022) έκρινε ότι η επίμαχη προσβαλλόμενη απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας είναι «νόμιμη και επαρκώς αιτιολογημένη».
ΑΠΕ-ΜΠΕ