Με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από τη Συνθήκη της Λωζάνης και την εγκατάσταση των Ελλήνων της Ανατολής στο ελληνικό κράτος, ο Σύλλογος Ποντίων «Παναγία Σουμελά», η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Χανίων, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ -ΚΑΜ και η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης διοργανώνουν Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο Πόντος, Ιστορία – Μνήμη – Πολιτισμός, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Νοεμβρίου, στα Χανιά, στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης».
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα εξεταστούν και συζητηθούν μια σειρά από βασικά θέματα που αφορούν τον Πόντο και τους Πόντιους, από τα ιστορικά γεγονότα που έζησαν και το πως αυτά αποτυπώθηκαν στη συλλογική μνήμη τότε και το πως αναπαράγονται σήμερα, έως το πως βιωνόταν και βιώνεται ο πολιτισμός των Ποντίων-από τους ίδιους, αλλά και από τους μη Πόντιους-μέσα από τα έθιμά τους, τις φορεσιές, τους χορούς, την ποντιακή διάλεκτο και άλλες εκφάνσεις του υλικού και άυλου πολιτισμού τους. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν επιφανή πρόσωπα που ασχολούνται με τα θέματα αυτά από όλη την Ελλάδα, με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση του κοινού και την προαγωγή γόνιμου προβληματισμού και ουσιαστικού διαλόγου, με βάση επιστημονικά κριτήρια.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στα Χανιά, όπου θα γίνει και η τελετή έναρξης στις 5 μ.μ. το Σάββατο 4 Νοεμβρίου. Η είσοδος και συμμετοχή του κοινού είναι ελεύθερη, ενώ από τις 4 έως τις 10 Νοεμβρίου θα φιλοξενηθεί έκθεση αρχειακού υλικού από το αρχείο του Στέργιου Θεοδωρίδη στον χώρο υποδοχής (φουαγιέ) του Θεάτρου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μπάμπη Καραβάνο, στο συνέδριο θα παρουσιαστούν θεματικές όπως, μεταξύ άλλων «εκφάνσεις της συλλογικής συνείδησης. Πως γίνεται να λατρεύουμε αυτό που δεν είδαμε, πως νοσταλγούμε αυτό που δεν ζήσαμε. Η ανάκληση της Μνήμης στους Έλληνες τους εκ Πόντου καταγόμενους. Η διάλεκτος των Ελλήνων του Πόντου. Η εκπαίδευση στον Πόντο και η εκπαίδευση των προσφύγων Ποντίων στην Ελλάδα. Οι ποντιακοί χοροί και οι σύγχρονες επιτελέσεις τους».