Δυο πρόσωπα. Δυο ηχηρές απουσίες. Ένας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέστη στην συζήτηση του πορίσματος για τα Τέμπη “οχυρωμένος” πίσω από την πάγια πρακτική της κυβέρνησης να τηρεί θεσμικές αποστάσεις, όπως έχουν επισημάνει αρμόδια κυβερνητικά χείλη, σε ανάλογες διαδικασίες που αποτελούν προνόμιο της Βουλής.

Δεύτερος, το κεντρικό πρόσωπο στην αναζήτηση ευθυνών της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής. Ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δεν βρέθηκε ούτε αυτός στη Βουλή σήμερα που και τυπικά έκλεισαν οι κουϊντες της Εξεταστικής Επιτροπής για της πολύνεκρη σιδηροδρομική σύγκρουση των δυο αμαξοστοιχιών.

Στην εικόνα αυτή μπορεί να προστεθεί και η εικόνα των “γαλάζιων” εδράνων στην Ολομέλεια της Βουλής. Άδεια. Σχεδόν στο σύνολο της διαδικασίας παρέμεναν άδεια αφού δεν ήταν πολλοί, αντίθετα ήταν λίγοι κατά την διάρκεια της πολύωρης συζήτησης, εκείνοι οι βουλευτές της ΝΔ που προτίμησαν να παρακολουθήσουν την συνεδρίαση με την εξαίρεση όσων είχαν εγγραφεί στον κατάλογο των κύκλων των ομιλητών.

Αλλωστε οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Από τους 300, μόλις 50 μίλησαν για το πόρισμα, εκ των οποίων 20 από τη ΝΔ και οι υπόλοιποι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνοντας έτσι πόσο τελικά… σέβονται και τιμούν την μνήμη των 57 νεκρών της τραγωδίας των Τεμπών.

Τι προηγήθηκε

Εν τω μεταξύ, σε «ηλεκτρισμένο» κλίμα και με την ένταση να περισσεύει συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την φονική σιδηροδρομική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη. Σε μια έντονα συναισθηματικά συνεδρίαση, την οποία παρακολούθησαν από τα θεωρεία συγγενείς θυμάτων, σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη για συγκάλυψη ευθυνών, εξαπολύει ισχυρά «πυρά» για το «γαλάζιο» πόρισμα και βάζει στο στόχαστρο της τον πρωθυπουργό στηλιτεύοντας την απουσία του από την συνεδρίαση, την οποία χαρακτηρίζουν ως ομολογία ενοχής. Σε θέση άμυνας, απομονωμένη εντός του κοινοβουλευτικού τερέν, η ΝΔ υπεραμύνεται των θέσεων της και του συμπεράσματος στο πόρισμα της περί ανθρώπινου λάθους.

Τα «αίματα άναψαν» όταν ο Θάνος Πλεύρης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, εγκάλεσε την Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγορώντας την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας πως ασκεί κοινοβουλευτικό μπούλινγκ και διακόπτει συνεχώς τους «γαλάζιους» ομιλητές. «Υπάρχουν κάποιοι που δεν εξαγοραζόμαστε και θα μας βρίσκετε μπροστά σας κάθε φορά που επιχειρείτε να μπαζώσετε την αλήθεια» ήταν η απάντηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία απευθυνόμενη προς τα «γαλάζια» έδρανα είπε: «Σκοτώσατε 57 ανθρώπους. Δεν έχετε τσίπα». Οι βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν να ανακαλέσει, ωστόσο, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αρνήθηκε. «Αυτά τα έχουμε ξαναζήσει, μη σας προκαλεί εντύπωση» σχολίασε ο Μάκης Βορίδης. «Ο τοξικός λόγος έχει καταρρεύσει πολιτικά και κακώς νομίζουν κάποιοι ότι έτσι μπορούν να κάνουν καριέρα» πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας.

Συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής επί του κατατεθέντος πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής με θέμα “για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό”, Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 (Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος / Eurokinissi)

Γραμμή άμυνας από Βορίδη

Απέναντι στα σφοδρά «πυρά» της αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης για συγκάλυψη ευθυνών του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη ο Μάκης Βορίδης απάντησε πως «όχι μόνο δεν συγκαλύψαμε τίποτα, αλλά, σταθήκαμε τρομερά ανεκτικοί στη συστηματική απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης της αντιπολίτευσης». Ο Μάκης Βορίδης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι εκμεταλλεύεται την αγωνία των ανθρώπων και τους λέει ψέματα για να βγει, όπως είπε χαρακτηριστικά, το λαϊκίστικό μεροκάματο. Ο υπουργός Επικρατείας σχολιάζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος και την ποινική αρμοδιότητα της Βουλής, παρατήρησε ότι όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 είχε την ευκαιρία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, δεν έκανε τίποτα.

Κόντρα Φάμελλου-Βορίδη

Ο Σωκράτης Φάμελλος στην ομιλία του διαβεβαίωσε οτι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει κάθε κοινοβουλευτικό εργαλείο, εντός και εκτός Ελλάδας, ώστε να διαλευκανθούν όλες οι πτυχές της τραγωδίας των Τεμπών και να αποδοθεί δικαιοσύνη, κάνοντας λόγο για συντονισμένη προσπάθεια της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη να συγκαλύψουν ευθύνες. Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται από την μια πλευρά ως «διαπρύσιος κήρυκας επειδή η ΝΔ δεν αναγνωρίζει ποινικές ευθύνες» από την άλλη πλευρά όμως «δεν καταθέτετε πρόταση για σύσταση προανακριτικής Επιτροπής».

Το «γάντι» σήκωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος αρχικά σημείωσε χαρακτηριστικά προς την πλευρά του υπουργού Επικρατείας πως «δεν σας αναγνωρίζω το δικαίωμα να εκπροσωπείτε μια κυβέρνηση που δεν ψηφίζετε τους νόμους της». Στην συνέχεια ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «υπάρχουν ενδείξεις για παραλείψεις υπουργών που συνδέονται με το έγκλημα των Τεμπών, έχετε όμως αποφασίσει να αμνηστεύσετε τα δικά πολιτικά πρόσωπα, το κάνατε και τον περασμένο Νοέμβριο» και πρόσθεσε: «Λέμε να πάρουμε μια απόφαση ομόφωνα, να ελέγξει η Δικαιοσύνη όλα τα παραπτώματα των πολιτικών προσώπων, που τελέστηκαν δια της παραλείψεως; Αντέχετε; Γιατί κρύβονται;». Σε αυτό το πλαίσιο ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ακόμα πως «η απόδειξη για το όχι είναι η απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Ολομέλεια, η οποία αποδεικνύει ότι δεν σέβεται τις οικογένειες των θυμάτων, τη Δικαιοσύνη, τη κοινωνία. Υπηρετείτε οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης».

Ανταπαντώντας ο Μάκης Βορίδης επεσήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν κρίνει ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες αλλά δεν καταθέτει πρόταση για προανακριτική Επιτροπή. «Η πρόταση για σύσταση έχει ζητήματα γιατί πρέπει να πείτε αδικήματα, να περιγράψετε, να κάνετε μια εξειδικευμένη ποινική συζήτηση και εσείς δεν αναλαμβάνετε την ευθύνη της προτάσεως» σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Ανδρουλάκης κατά κυβέρνησης Μητσοτάκη για Τέμπη: Διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία

Σφοδρά «πυρά» εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως η «γαλάζια» κυβέρνηση ακολούθησε στην υπόθεση μια συγκεκριμένη στρατηγική λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η στρατηγική αυτή συμπυκνώνεται σε 3 λέξεις: Διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία».
Ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη τόνισε πως «η συμπεριφορά σας διασύρει διεθνώς την χώρα και προσβάλλει το δημοκρατικό μας πολίτευμα», βάζοντας στο στόχαστρο του τον πρωθυπουργό: «Δεν όφειλε να είναι εδώ ο κ.Μητσοτάκης;» είπε, σχολιάζοντας πως «επιλέγει να γυρνάει την πλάτη στην κοινωνία αντί να κοιτάξει την κοινωνία στα μάτια και να αναλάβει τις ευθύνες του». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του έκανε λόγο για εξεταστική-παρωδία και επανέφερε την πρόταση του Κινήματος για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη βάση της δικογραφίας της ευρωπαϊκής εισαγγελέως.

Ισχυρές «βολές» από την αντιπολίτευση

«Την πρώτη και βασική πολιτική ευθύνη για το συγκεκριμένο έγκλημα φέρει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ευθύνεται ως επικεφαλής της κυβέρνησης στη θητεία της οποίας συνέβη αυτό το τραγικό έγκλημα» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας πως «το ΚΚΕ θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τα Τέμπη, να τιμωρηθούν οι ένοχοι, να μην έχουμε ξανά τέτοιο έγκλημα».

Απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε πως «κ. Βορίδη μιλάγατε 35 λεπτά, χρησιμοποιήσατε άπειρες νομικίστικες σοφιστείες, στρεψοδικίες για να παίξετε το ρόλο του αντ’ αυτού και να βγάλετε λάδι τον Μητσοτάκη που είναι απών. Όπως απόντες είναι και οι βουλευτές σας, 20 είναι εδώ από τους 158 την ώρα που η Ελλάδα βοά». Ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς σχολίασε πως «το επιτελείο της κυβέρνησης μπορεί να απέτυχε παταγωδώς στην πρόληψη του δυστυχήματος. Επέδειξε όμως εξαιρετικά αντανακλαστικά στη συγκάλυψη» και έθεσε το ερώτημα στην κυβερνητική πλευρά: «Εσείς που λέτε ότι θέλετε τόσο πολύ την διαλέυκανση και να χυθεί άπλετο φώς, εφόσον κατατεθεί αίτημα για προανακριτική θα το ψηφίσετε;».

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στον Βελόπουλο

Είχε προηγηθεί η επίθεση που εξαπέλυσε προς τον Στέφανο Κασσελάκη και την Ρένα Δούρου ο Κυριάκος Βελόπουλος από το βήμα της Βουλής. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επιτέθηκε κατά του Στέφανου Κασσελάκη υποστηρίζοντας πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι Χριστιανός καθώς «δεν είναι Χριστιανοί όσοι παντρεύονται άνδρες», προτρέποντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν θέλει να πάει σε χώρο λατρείας να πάει σε τζαμί «μαζί με τον Τάιλερ», λέγοντας μάλιστα πως ο Στέφανος Κασσελάκης «θέλει να διχάσει την κοινωνία». Ο Κυριάκος Βελόπουλος μάλιστα δήλωσε πως όταν γίνει πρωθυπουργός, θα καταργήσει τον γάμο ομοφύλων γιατί είναι αντιχριστιανικός.
«Δεν πρόκειται να μπούμε στη διαδικασία να απαντήσουμε στο ακροδεξιό χυδαίο και ομοφοβικό παραλήρημα του κ. Βελόπουλου. Η τοποθέτηση του από το βήμα της Βουλής δεν αξίζει τίποτα περισσότερο από τη χλεύη της κοινωνίας» ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στον επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης.

Στα λεγόμενα Βελόπουλου, εντός της Ολομέλειας, αντέδρασε έντονα από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ η Ρένα Δούρου με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης να της λέει: «Ακούστε κ. Δούρου, επειδή δια της παραγραφής αθωωθήκατε για τη Μάνδρα, δεν θα μου βγάζετε γλώσσα».

Η Ρένα Δούρου απάντησε, λίγο αργότερα, στον Κυριάκο Βελόπουλο μέσω twitter με την ανάρτηση να συνοδεύει μια κηραλοιφή.
«Ασύγγνωστη άγνοια;

Όχι. Χυδαία σπίλωση χαρακτήρα & συνειδητή παραπληροφόρηση από τον Κ. Βελόπουλο (@velopky) στη #Βουλη τώρα για την αθώωσή μου στη δίκη της Μάνδρας. Δεύτερη φύση το ψέμα για εκείνον που διαφήμιζε κηραλοιφές κατά του κορωνοϊού… προκαλώντας πρόστιμο του ΕΟΦ.

Ξεστόμισε σήμερα ο γνωστός για την φαλκίδευση της αλήθειας ηγετίσκος της ακροδεξιάς κ. Βελόπουλος ότι δήθεν η δική μου αθώωση στην υπόθεση για την εθνική τραγωδία που προκλήθηκε από την πλημμύρα στην Μάνδρα το 2017 οφείλεται, δήθεν, σε “παραγραφή».

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, αφού ο συγκεκριμένος πολιτικός αρχηγός δεν σέβεται ούτε το δικό του ακροατήριο, είμαι υποχρεωμένη να υπενθυμίσω ότι η αθώωσή μου στην συγκεκριμένη υπόθεση προέρχεται από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, το οποίο συνεδριάζοντας ύστερα από πολύμηνη και κοπιώδη δικαστική διαδικασία επί της ουσίας, έκρινε ότι κακώς μου είχαν αποδοθεί ποινικές ευθύνες και με κήρυξε αθώα. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας απολύτως “τεχνικός” λόγος ή παραγραφή για την αθώωσή μου, η οποία είναι επί της ουσίας της υπόθεσης.

Δεν θα περίμενα βέβαια τόσο εξειδικευμένες θεσμικές γνώσεις από πρόσωπα που η λειτουργία τους στο πολιτικό σύστημα είναι η απορρόφηση κραδασμών και που πολύ πρόθυμα θα προσφέρουν και τις κοινοβουλευτικές υπηρεσίες τους εάν παρασταθεί ανάγκη για την διαμόρφωση της οποιασδήποτε πλειοψηφίας. Το έχουμε ήδη παρατηρήσει αυτό να συμβαίνει με ηγέτες της ακροδεξιάς και στο παρελθόν, γεγονός που απέδειξε πόσο αναλώσιμοι ήταν», σημείωσε η Ρένα Δούρου.

Πηγή: iEidiseis