Παράταση των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης (11/25) οι ειδικοί.

Η απόφαση έγινε γνωστή μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνεδρίασης των Επιτροπών Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, η οποία ξεκίνησε στις 18:00 και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 22:00, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Η επόμενη σχετική συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο (15/2).

Παπαζάχος: Ελαφρά μετατόπιση των επικέντρων προς την Αμοργό

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, Κώστας Παπαζάχος, η σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Από την 1η Φεβρουαρίου έχουν γίνει πάνω από 1.100 σεισμοί με μέγεθος πάνω από 3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Υπάρχει μια ελαφρά μετατόπιση των επικέντρων προς την Αμοργό τις τελευταίες ημέρες, αλλά αυτό είναι συνηθισμένο, σημείωσε ο κ. Παπαζάχος.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι φυσιολογική είναι και η διαφορετική αίσθηση που έχουν οι κάτοικοι, από το ένα νησί στο άλλο.

Στα ίδια επίπεδα είναι και η δραστηριότητα μέσα στην ηφαιστειακή καλντέρα στη Σαντορίνη, όπως είχε ανακοινωθεί στα τέλη Ιανουαρίου.

Η Επιτροπή κάλεσε τους κατοίκους να τηρούν τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί, όπως την αποφυγή των συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους, τη μετακίνηση από ασφαλείς διαδρομές και την αποφυγή των σημείων που έχουν κίνδυνο κατολίσθησης.

Τα σχολεία στη Σαντορίνη, την Ανάφη, την Αμοργό και την Ιό θα παραμείνουν κλειστά (και) αυτήν την εβδομάδα.

Τέλος, ο κ. Ππαζάχος επισήμανε ότι από τον έλεγχο που έχει γίνει ως τώρα σε δημόσια κτίρια φαίνεται να έχουν πολύ καλή συμπεριφορά.

Παπανικολάου: Οι σεισμοί στη Σαντορίνη ίσως κρατήσουν μήνες

«Δεν δικαιολογείται η αισιοδοξία» για τη σεισμική ακολουθία, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Παπανικολάου. Όπως εξήγησε, «ήταν μια περίοδος λίγων ημερών από αυτές που αναμένονται, όταν έχεις φαινόμενα να εξελίσσονται σε μήκος χρόνου, εβδομάδων και μηνών».

Ο ομότιμος καθηγητής γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέφερε ακόμη μέσω του Alpha: «Προφανώς θα έχουμε αυξομειώσεις και στο μέγεθος των σεισμών και στη συχνότητα. Το 5,3 Ρίχτερ έδειξε πως κινούμαστε στην ίδια διαδικασία που έχουμε εδώ και 10 μέρες και θα συνεχίσει απ’ ό,τι φαίνεται για αρκετές εβδομάδες, ίσως και μερικούς μήνες».

Συνολάκης: Τα τρία σενάρια για τους σεισμούς στις Κυκλάδες

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Συνολάκης απέφυγε να κάνει εκτίμηση για τη διάρκεια της σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Με δηλώσεις του στην εκπομπή «Live News» του Mega, o ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών έκανε λόγο για τρία σενάρια.

Το πρώτο -και καλό σενάριο- είναι να σταματήσει το σμήνος σεισμών όπως το 2011-2012.

Το δεύτερο είναι να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός, αλλά κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει εύκολα το μέγεθός του. Πρόσθεσε πως το κρίσιμο είναι πόσο πολύ απλώνονται τα επίκεντρα των σεισμών. Αν, π.χ., έχουμε επίκεντρα πολύ πιο νότια, αυτό μας δίνει μια πληροφόρηση ότι η περιοχή παραμόρφωσης είναι πολύ μεγαλύτερη. Το λογικό είναι κάθε 15 ημέρες να βλέπουμε την περιοχή.

Το τρίτο σενάριο είναι να γίνει μια μικρή έκρηξη της Σαντορίνης, στη Νέα Καμμένη ή στο Κολούμπο, αλλά δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε. Τα τελευταία 100 χρόνια έχουν γίνει τρεις μικρές εκρήξεις στη Σαντορίνη, το 1925-1926, το 1939-1941 και το 1950 και χωρίς θύματα, εξ όσων γνωρίζουμε.

Παπανικολάου: Οι σεισμοί στη Σαντορίνη ίσως κρατήσουν μήνες

«Δεν δικαιολογείται η αισιοδοξία» για τη σεισμική ακολουθία, αν και απέκλεισε το φαινόμενο να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, ίσως και μήνες, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Παπανικολάου.

«Δεν δικαιολογείται η αισιοδοξία. Ήταν μια περίοδος λίγων ημερών από αυτές που αναμένονται όταν έχεις φαινόμενα να εξελίσσονται σε μήκος χρόνου, εβδομάδων και μηνών», τόνισε ακόμη ο ομότιμος καθηγητής γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όπως εξήγησε μέσω του Alpha: «Προφανώς θα έχουμε αυξομειώσεις και στο μέγεθος των σεισμών και στη συχνότητα. Το 5,3 Ρίχτερ έδειξε πως κινούμαστε στην ίδια διαδικασία που έχουμε εδώ και 10 μέρες και θα συνεχίσει απ’ ότι φαίνεται για αρκετές εβδομάδες ίσως και μερικούς μήνες».

*Πηγή: iEidiseis

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookBluesky και Instagram.