Ένα νέο πρόγραμμα που αφορά την προσπάθεια καλλωπισμού των δημόσιων χώρων, έχει ξεκινήσει ήδη από τον δήμο Λαρισαίων. Πρόκειται για την εφαρμογή ενός σχεδίου παρέμβασης στις επιφάνειες Δημόσιων και κοινόχρηστων χώρων, με στόχο την αντιμετώπιση του άναρχου graffiti σε τοίχους και επιφάνειες.

Τον καθαρισμό και την αποκατάσταση των σημείων με τα άναρχα γκράφιτι έχει αναλάβει εξειδικευμένη εταιρία που διαθέτει την εμπειρία καθώς και όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά ως προς την εργασία και την ποιότητα των υλικών.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Νταής πρόκειται για μια προσπάθεια ώστε να διορθωθεί η εικόνα της πόλης, από το άναρχο γκράφιτι, με στόχο να αναδειχθούν παράλληλα τα σημαντικά πολιτιστικά μνημεία και κτίρια που η Λάρισα διαθέτει.

«Με σεβασμό και ευαισθησία στην Ιστορία του τόπου και την σπουδαιότητα των αρχαιολογικών ευρημάτων και μνημείων της περιοχής, θα γίνει μία σειρά παρεμβάσεων καθαρισμού από τα άναρχα γκράφιτι και τις μουντζούρες, με στόχο να αποδώσουμε στους πολίτες χώρους ιδιαίτερης πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, πλέον καθαρούς και φωτεινούς, απαλλαγμένοι από μπογιές και αντιαισθητικά tags που έχουν “πνίξει” την ιστορική μνήμη» είπε ο κ. Νταής.

Μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος σημείωσε πως πρόθεση του δήμου Λαρισαίων είναι να αναβαθμιστούν αισθητικά τα κτίρια της Λάρισας, γι αυτό και θα ξεκινήσει παράλληλα και συνάντηση με καλλιτέχνες, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης της καλλιτεχνικής δημιουργίας με ζωγραφιές τοίχου υψηλής αισθητικής σε αρκετά νέα κτίρια.

«Σημαντική θεωρώ μία οργανωμένη προσπάθεια με ομάδες καλλιτεχνών που έχουν δημιουργήσει ένα εικαστικό ρεύμα από την κουλτούρα του δρόμου, ούτως ώστε να εξευρεθούν και να διατεθούν μεγάλες ή και μικρές επιφάνειες, για να δημιουργηθούν έργα που μετατρέπουν τους γκρίζους τοίχους σε σημεία ανάδειξης της κουλτούρας της πόλης», είπε ο κ. Νταής.

Μιλώντας για την προσπάθεια καλλωπισμού και αναβάθμισης των δημόσιων κτιρίων, ο αντιδήμαρχος τόνισε πως πρώτο σημείο παρέμβασης και καθαρισμού είναι ο περιβάλλον χώρος του Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Αχιλλείου που βρίσκεται στον λόφο του φρουρίου, στο υψηλότερο σημείο της πόλης με θέα προς το πάρκο Αλκαζάρ και τον Πηνειό ποταμό που διασχίζει την πόλη.

Τέλος, ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και στη ιστορία της πόλης και την ανάγκη ανάδειξης στο έπακρο της πολιτιστικής κληρονομιάς, λέγοντας πως αρχή της παρέμβασης θα γίνει με σημεία που έχουν συνδεθεί με την ιστορία, τον πολιτισμό και την καθημερινότητα της Λάρισας.

«Η Λάρισα είναι πανάρχαια πόλη, κατοικείται σχεδόν 8.000 χρόνια, ενώ σήμερα είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο ζωντανές ελληνικές πόλεις και φημίζεται για τις ποικίλες μουσικές, θεατρικές και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και την έντονη νυχτερινή ζωή της», είπε ο κ. Νταής και συμπλήρωσε: «Ο Πηνειός ποταμός είναι το πασίγνωστο ποτάμι το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πόλη της Λάρισας για αιώνες και διασχίζει το κέντρο της πόλης. Το “Φρούριο” αποτελεί μια σύγχρονη αστική συνήθεια των κατοίκων της Λάρισας και η ευρύτερη περιοχή ένα σύμβολο της ιστορίας, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του σύγχρονου αστικού τοπίου της πόλης».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις εργασίες αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας, σηματοδοτώντας τις παρεμβάσεις για αντιμετώπιση του άναρχου γκράφιτι στους σημαντικούς αυτούς πολιτιστικούς χώρους.

«Η ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου και τα άλλα μνημεία που βρίσκονται στον λόφο του Φρουρίου, το Μπεζεστένι, η Τρίκλιτη Παλαιοχριστιανική Βασιλική και ο επιβλητικός Ναός του Αγ. Αχιλλείου καθιστούν την περιοχή τόπο έλξης υπερτοπικής σημασίας και τον σημαντικότερο κοινωνικό χώρο συνεύρεσης στην πόλη», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ