Στην ίδρυση παρατηρητηρίου σεξουαλικής παρενόχλησης στην ιδιωτική εκπαίδευση, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα τα περιστατικά, προσανατολίζεται η Ομοσπονδία των Ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) μετά τα ευρήματα της Εθνικής Έκθεσης για τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία που παρουσίασαν η ΓΣΕΕ και το Friedrich Ebert Stiftung (FES).
Τουλάχιστον ένας στους τρεις εργαζόμενους/-ες έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στη δουλειά τους, με το 75% αυτών να είναι γυναίκες. Η έκθεση αποτυπώνει το ζοφερό σκηνικό εκμετάλλευσης και βίας που βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι και κυρίως εργαζόμενες στους χώρους εργασίας τους. Το φαινόμενο σαρώνει στον ιδιωτικό τομέα (το 77% των περιστατικών καταγράφονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις έναντι μόλις 19% που σημειώνεται στον δημόσιο τομέα), γεγονός που αποδεικνύει – μεταξύ άλλων – ότι η ιδιαίτερη ισχύς που παραχωρεί η εγχώρια εργατική νομοθεσία στον εργοδότη, του επιτρέπει να ασκεί κάθε είδους βία στους εργαζόμενους της επιχείρησής του.
Διόλου τυχαία, μόλις το 3% των καταγγελλόντων καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις που περιέχουν όρους προστασίας από τη σεξουαλική παρενόχληση. Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ άλλες μορφές παρενόχλησης και βίας καταγγέλλονται, περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης αναφέρονται σπάνια στις αρμόδιες Αρχές. Μόλις το 5% των υποθέσεων αφορά σε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας, γεγονός που σημαίνει ότι το φαινόμενο δεν καταγγέλλεται επαρκώς στην Ελλάδα.
Για την ΟΙΕΛΕ, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό ότι η εκπαίδευση είναι δεύτερη (σε επίπεδο επαγγελματικών τομέων) σε καταγραφή περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης. Το εύρημα αυτό μας υποχρεώνει να προχωρήσουμε, σε συνεργασία με άλλους φορείς, σε στοχευμένη ερευνητική αποτύπωση της κατάστασης στην ιδιωτική εκπαίδευση. Θα εξεταστεί, δε, σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας η ίδρυση παρατηρητηρίου σεξουαλικής παρενόχλησης στην ιδιωτική εκπαίδευση, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα τα περιστατικά.
Τα αποτελέσματα της έκθεσης για τη σεξουαλική παρενόχληση
Πάντως, τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας είναι:
• 1 στους/στις 3 εργαζόμενους/-ες έχουν δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας (31,4%).
• 3 στα 4 θύματα είναι γυναίκες εργαζόμενες (75,3%).
• Μόνο το 1,6% των θυμάτων κατήγγειλαν το περιστατικό στις αρμόδιες Αρχές.
• Τα θύματα δεν ενημερώνουν τις αρμόδιες Αρχές είτε γιατί δεν τις εμπιστεύονται (27,2%) είτε γιατί πιστεύουν ότι δεν θα γίνει κάτι ουσιαστικό (51,1%).
• Μόνο το 3,1% διαθέτει συλλογική σύμβαση εργασίας με διατάξεις που καλύπτουν τη σεξουαλική παρενόχληση.
• Το 78,9% δήλωσαν ότι τα συνδικάτα πρέπει να επιμείνουν στην ένταξη κατάλληλων ρυθμίσεων στους Κανονισμούς Εργασίας για τη σεξουαλική παρενόχληση και βία.
• Έχει σταματήσει η λειτουργία των δομών θεσμικού κοινωνικού διαλόγου με τη συμμετοχή των συνδικάτων τόσο για την ισότητα των φύλων, τις διακρίσεις, τη βία και την παρενόχληση στην εργασία όσο και για την κατάσταση στο πεδίο και τους ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας.
*Πηγή: iEidiseis