Μία από τις πλέον εμφανείς στην ταυτότητα τους αναγεννησιακές πόλεις στην Ελλάδα είναι το Ρέθυμνο. Ο τόπος με την πιο συχνή επαναληψιμότητα σε επισκέπτες και τουρίστες, οι οποίοι αναζητούν τη σχέση με τους κατοίκους της πόλης και της ενδοχώρας, αλλά και τη βίωση τους στην παλιά πόλη, με τα στοιχεία των πολιτισμών που έχουν μείνει ανεξίτηλα, προσελκύοντας τους τουρίστες στη σκιά των Μιναρέδων, της αναγεννησιακής Φορτέτσας, του Φάρου και των λαβυρίνθων της παλιάς πόλης, αναφέρει το ΑΠΕ.
Στο Ρέθυμνο η αγάπη για το ποδήλατο είναι εμφανέστατη, ξεκινώντας από τα παιδιά στις γειτονιές, τους φοιτητές κατά τις μετακινήσεις τους, τους μεγαλύτερους σε ηλικία για τη διευκόλυνση τους, αλλά και για τους επισκέπτες τουρίστες που σχετίζεται με τη γνωριμία τους με το τόπο και τις γωνιές του. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε η ποδηλατική διαδρομή το δίκτυο των ποδηλατόδρομων σε μήκος 20 χιλιομέτρων, με 22 διαδρομές στον αστικό ιστό και 12 που οδηγούν τους ποδηλάτες από το κέντρο σε αξιοθέατα και σε σημεία που αφορούν τον εναλλακτικό τουρισμό.
Η ελευθερία που δίνει το ποδήλατο στους αναβάτες, για την εξερεύνηση και την εύκολη προσέγγιση σε διάφορα σημεία εντός και εκτός του Ρεθύμνου οδήγησε τον δήμο στο σχεδιασμό, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο της Αθήνας, για επέκταση του ποδηλατικού δικτύου και αναζήτηση διαδρομών σε περιοχές όπως το Αρκάδι, η Αρχαία Ελεύθερνα και άλλα σημαντικά τοπόσημα. Πέρα από τις διεθνείς βραβεύσεις του Ρεθύμνου για την αειφόρο ανάπτυξη, το σχεδιασμό της αυτοδιοίκησης για βιώσιμη κινητικότητα και ποιότητα στη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών τουριστών, υπάρχει διεθνής αναγνώριση για την ανάπτυξη της ποδηλατικής συνείδησης και του σχεδιασμού ώστε το ποδήλατο να ενταχθεί στην καθημερινότητα όλων, διαθέτοντας ήδη ακόμη και διαδρομές για αγωνιστική ποδηλασία με όλες τις κατάλληλες υποδομές.
Το Ρέθυμνο είναι ένας από τους δήμους της χώρας που έχει λάβει το σήμα πιστοποίησης και προβολής «Bike Friendly» που αφορά την προβολή δήμων, ξενοδοχείων, τουριστικών γραφείων και προορισμών που σχετίζονται με το ποδήλατο. Με την ευκαιρία της διοργάνωσης για 2η χρονιά των ημερών ποδηλάτου στο Ρέθυμνο, η αρμόδια αντιδήμαρχος τουρισμού Πέπη Μπιρλιράκη είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι: «το Ρέθυμνο συνεργάζεται με δήμους της χώρας που διαθέτουν την ίδια αγάπη για το ποδήλατο και έχουν την ίδια διαπίστευση του “Bike Friendly”, δηλαδή πόλεις φιλικές προς το ποδήλατο σε συνδυασμό και με τον τουρισμό. Το Ρέθυμνο εδώ και χρόνια προσπαθεί να καλλιεργήσει και να εξελίξει τον ποδηλατικό τουρισμό. Είμαστε πλέον έτοιμοι. Είμαστε πολύ κοντά επίσης, στο να ξεκινήσουμε όπως άλλοι προορισμοί της Ευρώπη, η Μαγιόρκα για παράδειγμα να ενισχύσουμε τον ποδηλατικό τουρισμό. Ως Ρέθυμνο αλλά και ως Ελλάδα πιστεύω ότι μπορούμε άμεσα να έχουμε τα οφέλη αυτού του θεματικού τουρισμού».
Η υπεύθυνη για την πιστοποίηση «Bike Friendly» Βίκυ Καραντζαβέλου εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να φέρει στη χώρα και στις τοπικές οικονομίες σημαντικά οφέλη. «Προσελκύοντας επισκέπτες – τουρίστες που ξοδεύουν περισσότερα και εμείς από πλευράς μας να προσφέρουμε τουρισμό 365 ημερών μιας και ανάμεσα στα διαχρονικά ζητούμενα του ελληνικού τουρισμού είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου». Σύμφωνα με στοιχεία, η ερασιτεχνική ποδηλασία είναι πολύ ανεπτυγμένη στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, όπου υπάρχουν χιλιάδες Bike Clubs με εκατομμύρια μέλη και πολλές πόλεις με απευθείας πτήσεις προς τους ελληνικούς προορισμούς. Η συνολική δυνητική αγορά του ποδηλατικού τουρισμού υπερβαίνει τα 100.000.000 ενδιαφερόμενους. Στην Ελλάδα η φύση και οι καιρικές συνθήκες μας επιτρέπουν την ανάπτυξή του, εξηγεί η κα Καραντζαβέλου.
Το σήμα «Bike Friendly» τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Τουρισμού, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Μεταφορών & Υποδομών. Οι αιγίδες των υπουργείων, αποτελούν και τις διακρίσεις της ΝatTour για την ανάπτυξη και προώθηση ενός δικτύου ξενοδοχείων, συνεργατών και προορισμών, φιλικών στους ποδηλάτες, αλλά και για την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου ως ένα φιλικό προς το περιβάλλον μεταφορικό μέσο. Ταυτόχρονα αποτελούν αναγνώριση των ενεργειών της NatTour για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού και της βιώσιμης κινητικότητας. Όπως λέει η Βίκυ Καραντζαβέλου, υπάρχουν ήδη 130 πιστοποιημένα Bike Friendly Hotels, πολλοί Bike Friendly Partners, δηλαδή ποδηλατικές εταιρείες και καταστήματα, ενώ πρόσφατα πιστοποιήθηκαν οι πρώτοι δήμοι ως Προορισμοί Φιλικοί σε Ποδηλάτες (Bike Friendly Destinations). Σύμφωνα με όλα όσα έχουν αποτυπωθεί, μετρηθεί και καταχωρηθεί, η Ελλάδα διαθέτει βασικά πλεονεκτήματα για ποδηλασία όπως αγροτικούς δρόμους, κλιματολογικές συνθήκες, μνημεία, προορισμούς, οδικό δίκτυο με όχι μεγάλη επιφόρτιση στην ύπαιθρο και επίσης, χαρακτηρίζεται από τους τουρίστες άλλων χωρών ως ένας θερμός προορισμός τους περισσότερους μήνες του χρόνου.
«Σκεφτείτε», αναφέρει η Βίκυ Καραντζαβέλλου πως «…μία εκδρομή με ποδήλατο στο Ρέθυμνο, την Ιεράπετρα τα Χανιά αλλά και τόσους δήμους της χώρας, οδηγεί τους αναβάτες τουρίστες σε απίστευτους θησαυρούς, σε γωνιές της φύσης, από αμπελώνες μέχρι φαράγγια και από ξωκλήσια μέχρι γεφύρια και σπηλιές. Αυτό εμείς πιστοποιούμε, ότι δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι στην αυτοδιοίκηση, επιχειρηματίες, ξενοδόχοι, κάτοικοι και εθελοντές, που μπορούν να βοηθήσουν και να ενισχύσουν με γνώσεις τους επισκέπτες τουρίστες για τον ποδηλατικό τουρισμό». Η προσπάθεια για την ανάπτυξη δικτύου σε όλη την Ελλάδα δήμων ξενοδοχείων επιχειρήσεων προορισμών για το ποδήλατο, ξεκίνησε το 2017 μιας και η ποδηλασία αποτελεί ανερχόμενη δραστηριότητα, που είναι σε θέση να διαμορφώσει μια νέα στρατηγική τόσο στον τουρισμό όσο και στην κινητικότητα των πολιτών.
«Η ανταπόκριση στην συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση των επισκεπτών για ήπια τουριστικά προϊόντα έχουν συμβάλλει στην κατοχύρωση και διεύρυνση του δικτύου των BIKE FRIENDLY HOTELS (ξενοδοχεία), των BIKE FRIENDLY PARTNERS (ποδηλατικές εταιρείες), των GREEK BIKE SPECIALISTS (τουριστικά γραφεία) και τους BIKE FRIENDLY ΔΗΜΟΥΣ-ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ», εξηγεί η υπεύθυνη της πιστοποίησης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ συμφωνώντας με την κ. Μπιρλιράκη η οποία επιμένει μαζί με τον δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη στην ενίσχυση των ειδικών μορφών αθλητικού και ποδηλατικού τουρισμού. Άλλωστε σύμφωνα και με τις επίσημες θέσεις της πιστοποίησης BIKE FRIENDLY: «Σήμερα στο σύγχρονο ευρωπαϊκό χώρο και στην Ελλάδα, η δημιουργία δικτύων ποδηλατικών δρόμων στον αστικό, περιαστικό και εξωαστικό χώρο, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και κυρίως τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η τάση αυτή, αν και αφορά κατά κύριο λόγο τις αστικές και περιαστικές μετακινήσεις, συνδέεται άμεσα και με τις μετακινήσεις και τη χρήση του ποδηλάτου σε περιοχές της υπαίθρου». Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη την ανταπόκριση στην συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση των επισκεπτών της Ελλάδας για ήπια τουριστικά προϊόντα και ποδηλασία, η NatTour και η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης συνεργάζονται με το δίκτυο «BIKE FRIENDLY» και οι δράσεις της NatTour για τον Ποδηλατικό Τουρισμό με την ένδειξη-σήμα «Bike Friendly» ολοένα και εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα αφού οι δημοτικές αρχές «…αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο τα οφέλη από την ένταξη στο σχεδιασμό της βιώσιμης ανάπτυξης τους, του ποδηλάτου», επισήμανε στο ΑΠΕ ΜΠΕ η υπεύθυνη της πιστοποίησης.
Τα Bike Friendly Hotels στην Ελλάδα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να τα βρουν στη διεύθυνση https://www.bikehotels.travel/bike-hotels/. Κατάλογος με τους Bike Friendly δήμους στην Ελλάδα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στη διεύθυνση https://www.bikehotels.travel/bike-municipalities/όπως επίσης και κάθε συνεργαζόμενο με παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς τον ποδηλάτη-τουρίστα. Το δίκτυο των «Bike Friendly Προορισμών» στην Ελλάδα αποτελείται από μία σειρά επιλεγμένων δήμων, οι οποίοι ξεχωρίζουν για την προσήλωσή τους στην προστασία του περιβάλλοντος, την προσπάθειά τους για αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού και την αφοσίωση τους στην εξυπηρέτηση του τουρίστα-ποδηλάτη. «Ταυτόχρονα δημιουργούν “ποδηλατική ταυτότητα” στον προορισμό, και διευκολύνουν τον τουρίστα όσο και τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο είτε στη διάρκεια των διακοπών τους είτε στην καθημερινότητά τους», τονίζει η υπεύθυνη της ΝatTour, κ. Καραντζαβέλου, η οποία έχει ως σκοπό «…την προώθηση της αειφορίας στον τουρισμό και στην κινητικότητα τουριστών και πολιτών, καθώς και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, δίνοντας προτεραιότητα στη χρήση του ποδηλάτου και στον ποδηλατικό τουρισμό, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας και τόσα έχει να ωφεληθεί».