Για τις ευεργετικές ιδιότητες και τις εφαρμογές της πολιτιστικής συνταγογράφησης σε ανθρώπους με ψυχικές και νευρολογικές δυσκολίες μιλά στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» η καθηγήτρια Κοινωνικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αναστασία Ζήση.

Η καθηγήτρια μιλά στο Πρακτορείο Fm με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, στο Διεθνές Wellbeing Forum, για το πρόγραμμα Πολιτιστικής Συνταγογράφησης, το οποίο έχει ενταχθεί στο ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 10.500.000.

Η πολιτιστική συνταγογράφηση, αναφέρει η κ. Ζήση, είναι μία θεσμική πρακτική που ενώνει την τέχνη με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αλλά και με άλλες υπηρεσίες υγείας και σκοπό έχει την προαγωγή και την πρόληψη των προβλημάτων στην ψυχική υγεία. «Αυτή η θεσμική ένωση έχει ως στόχο να «εμπλέξει» τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ψυχική τους ζωή, ώστε να έχουν τη δυνατότητα μέσα από αυτή την πρωτοποριακή εναλλακτική και καινοτόμο συνταγογράφηση να επισκέπτονται Μουσεία, υπαίθριους χώρους, βοτανικούς κήπους αλλά και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, μέσα από τη συμμετοχική τέχνη, προκειμένου να απαλυνθούν οι δυσκολίες που μπορεί να έχουν όπως είναι το στρες, η κατάθλιψη, οι κρίσεις πανικού, αλλά και νευρολογικά προβλήματα, όπως είναι το Πάρκινσον ή η νόσος Αλτσχάιμερ. Έχουμε πολλά εμπειρικά ευρήματα που δείχνουν ότι για παράδειγμα στη νόσο Αλτσχάιμερ η ιατρική κλόουν, ή η παραδοσιακή μουσική που χρησιμοποιούνται συχνά σε οίκους ευγηρίας και άλλες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, μπορεί να επιφέρουν πολύ ευεργετικές επιδράσεις στην ψυχική σφαίρα αυτών των ανθρώπων».

Ποιοι είναι εκείνοι οι μηχανισμοί που ενεργοποιούνται για να νιώσει κάποιος που έχει πχ κατάθλιψη, καλύτερα μέσα από μία θεατρική παράσταση; «Οι μηχανισμοί εξηγούνται μέσω της βιολογίας. Έχουν να κάνουν με τη δομή και την χημεία του εγκεφάλου και όλες εκείνες τις διεργασίες που συμβαίνουν μέσα από τους νευροδιαβιβαστές, όταν η ανθρώπινη κατάσταση περιέλθει σε μία συνθήκη απόλαυσης». Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν αναπτύξει αυτά τα προγράμματα με πολύ μεγάλη επιτυχία, καταλήγει η κ. Ζήση, ευελπιστώντας ότι και εδώ σύντομα οι αρμόδιοι φορείς θα προχωρήσουν σε αυτή την πολύτιμη πρωτοβουλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ