Μέσα στη ζέστη, το CBS News βρήκε παιδιά στην Γκάνα ακόμα και ηλικίας 5 ετών να χρησιμοποιούν ματσέτες σχεδόν τόσο μεγάλες όσο τα ίδια για να μαζέψουν τους κόκκους κακάο που καταλήγουν σε μερικές από τις πιο αγαπημένες σοκολάτες της Αμερικής. Η ομάδα μας ταξίδεψε στην απομακρυσμένη ζώνη κακάο της Γκάνας για να επισκεφτεί μικρές φάρμες που προμηθεύουν τον αμερικανικό κολοσσό της σοκολάτας Mars, που παράγει καραμέλες, συμπεριλαμβανομένων των M&Ms και Snickers.

Βρήκαμε παιδιά που εργάζονται σε κάθε ένα από τα αγροκτήματα — παρά τον όρκο της εταιρείας να έχει σε εφαρμογή συστήματα για την εξάλειψη της παιδικής εργασίας στην αλυσίδα εφοδιασμού της έως το 2025.

Η Mars έχει επίσης καυχηθεί για τη διάσωση χιλιάδων παιδιών, τα οποία αναφέρονται ως δικαιούχοι αυτού που αποκαλεί ένα ισχυρό σύστημα παρακολούθησης που προορίζεται να κρατήσει τα παιδιά μακριά από τις φυτείες κακάο και στα σχολεία.

Το CBS News έλαβε αποκλειστικά αντίγραφα αυτών των λιστών από έναν πληροφοριοδότη και ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι ορισμένα από τα παιδιά που αναφέρονται στη λίστα εξακολουθούσαν να εργάζονται στα χωράφια.

Η Munira, 15 ετών, είναι ένα από αυτά τα παιδιά. Δουλεύει στις φυτείες κακάο από 5 ετών. Η εκπαίδευση είναι πολυτέλεια, με το σχολείο της μια ώρα με τα πόδια και τις μεταφορικές επιλογές ακριβές. Πέρυσι, η οικογένειά της συγκέντρωσε μόνο ένα σακουλάκι κακάο αξιοπρεπούς ποιότητας. Μια τσάντα 140 λιβρών του προϊόντος κοστίζει μόνο περίπου 115 $.

Πέρυσι, επόπτες πεδίου με συμβόλαιο με τη Mars επισκέφτηκαν τη Munira. Της έδωσαν ένα σακίδιο και σχολικά βιβλία με το σύνθημα «Είμαι παιδί, παίζω, πηγαίνω σχολείο». Αλλά στους 18 μήνες από την πρώτη επίσκεψη, η οικογένεια είπε στο CBS News ότι κανείς δεν είχε ελέγξει αν η Munira ήταν στην πραγματικότητα στο σχολείο.

“Νιώθω λυπημένη. Θέλω να γίνω γιατρός”, είπε η Munira. «Αλλά η οικογένειά μου δεν έχει χρήματα για το σχολείο». Ο 12χρονος αδελφός της Γκάφαλο εργάζεται επίσης στα χωράφια, αλλά λαχταρά να ενωθεί με τους συνομηλίκους του στην τάξη.

Ένας επόπτης στον τομέα του κακάο που μίλησε στο CBS News υπό τον όρο της ανωνυμίας είπε ότι “σχεδόν όλα τα δεδομένα” που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των λιστών “είναι μαγειρεμένα… ή δεν είναι ακριβή”, προσθέτοντας ότι ο ίδιος είχε “φτιάξει λίστες στο παρελθόν”.

Αυτός και άλλοι επόπτες είπαν στο CBS News ότι δέχονταν πίεση να παράγουν ονόματα, συχνά με ειδοποίηση μόνο 24 ωρών, και είπε ότι οι εταιρείες δεν επαληθεύουν ποτέ τις πληροφορίες.

«Κανείς δεν επέστρεψε για να ελέγξει αν είναι αλήθεια ή όχι», είπε. Το CBS News μίλησε με σχεδόν μια ντουζίνα παιδιά των οποίων τα ονόματα ήταν σε αυτές τις λίστες. Κανένα από αυτοά δεν ήταν στο σχολείο και κανένα από αυτά δεν ελέγχονταν τακτικά για να διασφαλιστεί ότι παρακολουθούσαν τα μαθήματα. «Κανείς δεν ήρθε ποτέ εδώ», μας είπε ένα παιδί.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ονόματα στους καταλόγους ήταν καθαρά κατασκευάσματα. Το CBS News επισκέφτηκε μια φάρμα όπου σύμφωνα με μια λίστα υπήρχε ένα παιδί που δεν δούλευε πλέον στα χωράφια με το κακάο. Η λίστα την αναγνώριζε ως κόρη του αγρότη, αλλά δεν υπάρχει.
Μόνο το 1/3 των 300 μαθητών που είναι εγγεγραμμένοι σε ένα σχολείο που επισκέφτηκε το CBS News παρακολουθούν πραγματικά μαθήματα. Όλοι οι μαθητές είπαν ότι μάζευαν κακάο είτε πριν είτε μετά το σχολείο.
Το CBS News επισκέφτηκε επίσης μια αποθήκη κακάο στην Γκάνα που προμηθεύει τον Άρη. Ένας υπάλληλος στην αποθήκη, ο οποίος δεν κατονομάζεται από το CBS News, είπε ότι η παιδική εργασία ήταν «παράβαση» στη χώρα, αλλά δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι όλο το κακάο που διακινείται στις εγκαταστάσεις παρήχθη χωρίς αυτό.
Ο Terry Collingsworth, δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις ΗΠΑ, υπέβαλε πρόταση ομαδικής αγωγής για απάτη από καταναλωτές εναντίον αμερικανικών εταιρειών σοκολάτας, συμπεριλαμβανομένης της Mars. Έχει συλλέξει δηλώσεις από παιδιά από τη Γκάνα που εργάζονται για προμηθευτές της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων μικρών αγοριών που κάνουν τη σκληρή δουλειά στα χωράφια.
Το CBS News παρακολούθησε ένα παιδί που παραλίγο να χάσει τα δάχτυλά του από μια λεπίδα μαχαιριού ενώ μάζευε ανοιχτούς λοβούς κακάο. «Λένε στο κοινό ότι αποκαθιστούμε αυτό το παιδί και μετά έρχονται κυνικά εδώ και απλώς τσεκάρουν ένα κουτί και το παιδί θα επιστρέψει στη δουλειά την επόμενη μέρα», είπε ο Collingsworth στο CBS News.