«Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε με ευθύνη μια υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα, αίροντας με τόλμη μια σοβαρή για τη δημοκρατία ανισότητα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την τοποθέτησή του στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Στην ομιλία του στην ολομέλεια, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία προστατεύονται «αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους» και γίνεται μια «αναγκαία προσθήκη στο οικογενειακό δίκαιο, για να αποδώσουμε επιτέλους δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας».
Η μεταρρύθμιση «κάνει τη ζωή αρκετών πολύ καλύτερη, χωρίς να στερεί τίποτα από τη ζωή των πολλών», υπογράμμισε. Είναι κάτι που προβλέπει το Σύνταγμα και το πολίτευμα «ώστε να καταστούν επιτέλους ορατοί γύρω μας, άνθρωποι έως τώρα αόρατοι και μαζί τους πολλά παιδιά να βρουν επιτέλους τη θέση τους ταιριάζει δίπλα σε όλα τα άλλα».
Η κοινωνία «έχει πιο μεγάλη ωριμότητα και νηφαλιότητα από αρκετά κόμματα και πολιτικούς», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κοινωνία, συνέχισε, έχει εκφράσει επανειλημμένα τις ανοιχτές αντιλήψεις της.
«Ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ίδιου φύλου»
Για όσους προβληματίζονται για την πιθανή αντιμετώπιση που θα έχουν τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών στο σχολείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Αυτό δεν συμβαίνει τώρα με τις υπάρχουσες διακρίσεις; Αυτές ερχόμαστε να άρουμε». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αυτό που δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης, καθώς το ανέφεραν όλοι οι επιστημονικοί φορείς είναι πως «έχουμε αναμφισβήτητα εμπειρικά δεδομένα που υπερβαίνουν τις υποκειμενικές μας πεποιθήσεις. Ξέρουμε ότι ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ίδιου φύλου. Περιβάλλονται με την ίδια αγάπη που τυπικά διαθέτει η πυρηνική οικογένεια», τόνισε.
Αυτό που αποδεδειγμένα κάνει τη διαφορά, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, είναι η αγάπη, η ασφάλεια και η στοργή σε ένα σπίτι. «Το μοντέλο δεν είναι ένα. Η μητέρα μου έλεγε ότι κανείς δεν έπαθε ποτέ τίποτα από την πολλή αγάπη», σημείωσε.
Η μεταρρύθμιση είναι χρήσιμη και αναγκαία, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επανέλαβε τις βασικές προβλέψεις της, καθώς όπως είπε το περιεχόμενό της «εξακολουθεί δυστυχώς να θολώνει από διακινούμενους μύθους και υπερβολές».
«Επεκτείνουμε τα δικαιώματα των παιδιών και σε εκείνα που ζουν ήδη με ομόφυλα ζευγάρια. Δεν μεταβάλουμε καθόλου το ισχύον πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ούτε βέβαια καθιερώνουμε γονέα 1 και 2», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «ο νόμος εξισώνει τους πολίτες απέναντι στον πολιτικό γάμο».
Απαντώντας σε επιχειρήματα όσων αντιδρούν, επεσήμανε ότι τα ζητήματα αυτά δεν θα μπορούσαν να ρυθμιστούν με το σύμφωνο συμβίωσης, γιατί «θα δημιουργούσαμε δύο παρεμφερείς θεσμούς, με νέες ανισότητες και θα έπρεπε να έχουμε νέες προβλέψεις προκαλώντας αλυσιδωτές νομικές αντιφάσεις».
Στην ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ένα μήνυμα και προς την Εκκλησία, μετά και τη χθεσινή παρέμβαση του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου ο οποίος ζήτησε να διεξαχθεί ονομαστικά η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που αφορά στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.
«Ο νόμος εξισώνει τους πολίτες απέναντι στον πολιτικό γάμο. Γιατί ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί θρησκευτικό μυστήριο και αποκλειστική υπόθεση της Εκκλησίας», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.
Η κυβέρνηση σέβεται τις θέσεις της Εκκλησίας, αλλά το κράτος «οφείλει να προχωρεί στις δικές του ενέργειες με πυξίδα την ισότητα απέναντι στον νόμο», επεσήμανε. «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ. Ή για να το πω λαϊκά, ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πριν κλείσει την τοποθέτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα από το βήμα της Βουλής.
Σε αυτό, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε συνοπτικά στις καταστάσεις που βίωναν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα τις προηγούμενες δεκαετίες και κατέληξε ότι για αυτό τον λόγο, η σημερινή είναι μία ημέρα χαράς.
«Έχω δεχθεί αμέτρητα μηνύματα από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Απευθυνόμενος στα χιλιάδες μέλη της, θέλω να πω ότι αναγνωρίζω απόλυτα τι έχουν περάσει, τι πέρασαν και τι περνούν στο πέρασμα πολλών γενιών. Κρυμμένοι, όταν η ίδια η φύση τους αποτελούσε ποινικό αδίκημα. Καταπιεσμένοι από την οικογένεια, το κοινωνικό περιβάλλον σε πόλεις και χωριά. Πολιορκημένοι από πικρόχολα σχόλια και στερεότυπα. Ήταν τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Τη δεκαετία του ‘80, το στίγμα τους έγινε διπλό με την κατάρα του HIV, για να γίνει τελικά διπλό και το περιθώριο της ζωής τους. Για όλους αυτούς και για κάθε δημοκράτη πολίτη, η σημερινή ημέρα είναι ημέρα χαράς, γιατί από αύριο ένας ακόμα φραγμός μεταξύ μας καταργείται, για να γίνει γέφυρα συνύπαρξης σε μια ελεύθερη πολιτεία, με ελεύθερους πολίτες», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.