Τρίτη 22 Νοεμβρίου, 09:19. Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) δημοσιεύει την είδηση πως «συνελήφθη ο φερόμενος ως δράστης της εμπρηστικής επίθεσης στα γραφεία της Real News».
Η Υποδιεύθυνση της Κρατικής Ασφάλειας είχε ολοκληρώσει πλέον την επιχείρησή της στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, επισφράγιζε την «επιτυχία» με ένα tweet στον επίσημο λογαριασμό του.
Ακόμα μία εγκληματική πράξη εξιχνιάστηκε. Μετά από οργανωμένη επιχείρηση της ΕΛΑΣ, συνελήφθη σήμερα ο φερόμενος ως δράστης της εμπρηστικής επίθεσης στα γραφεία της real news. Συνεχίζουμε αποτελεσματικά για να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη οι δράστες κάθε εγκληματικής δράσης.
— Τάκης Θεοδωρικάκος (@theodorikakosp) November 22, 2022
Αλλά τα παραπάνω ήταν η μισή ειδήση, η μονόπλευρη κρατική αλήθεια, γιατί η πραγματικότητα περιελάμβανε και την σύλληψη 78 ατόμων, μεταξύ των οποίων και ο φωτορεπόρτερ Νίκος Πηλός. Μια εξέλιξη στην μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, που έγινε γνωστή στα διεθνή Μέσα και σε διάφορους φορείς, αλλά στην Ελλάδα παραλίγο να «θαφτεί».
Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου ανακοίνωσε πως «Θα επιδιώξει άμεσα συναντήσεις με φορείς για να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των δημοσιογράφων, ανταποκριτών και μη, κατά την εκτέλεση του έργου τους με ασφάλεια και χωρίς περιορισμούς», ενώ το International Press Institute με ανάρτηση του στο Twitter κατέκρινε τις ελληνικές αρχές λέγοντας πως «Θα έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος μόλις διαπιστώθηκε η [επαγγελματική] ιδιότητά του».
Σύμφωνα με την Αγωνιστική Συσπείρωση Φωτορεπόρτερ, το απόγευμα της Τρίτης, υπήρξε ένταση στα Προσφυγικά αφού η αστυνομία εισέβαλε εκ νέου πραγματοποιώντας προσαγωγές εντός των κτιρίων. Ο Πηλός βρισκόταν εκεί για να καλύψει τα γεγονότα, αλλά παρά το γεγονός που δήλωσε στις αστυνομικές δυνάμεις την ιδιότητά του, προσήχθη και αυτός. Ο ίδιος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 105,5 «Στο Κόκκινο» και στην Ελένη Ηλιοπούλου, εξήγησε τι συνέβη: «Ανέβηκα στην ταράτσα των Προσφυγικών για να πάρω ανάσα – καθώς είχε γίνει χρήση χημικών – αλλά και για να είμαι διακριτικός. Την ώρα της συνέλευσης βρισκόμουν στον δεύτερο όροφο προκειμένου να καλύψω τα γεγονόνα».
[διαβάστε την συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει ο Νίκος Πηλός]
Η Ελληνική Αστυνομία στο επίσημο Δελτίο Τύπου που ανέβασε στο site της, αναφέρει πως «Τα εν λόγω άτομα [σ.σ. οι 78 συλληφθέντες μαζί με τον Νίκο Πηλό] είχαν ανέβει στην ταράτσα του κτιρίου και εκτόξευσαν σε βάρος αστυνομικών δυνάμεων που επιχειρούσαν στο σημείο πλήθος υλικών και αντικειμένων». Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, τραυματίστηκαν 7 αστυνομικοί, από τους οποίους οι δύο σοβαρά.
Ο Νίκος Πηλός έφτασε στο σημείο περίπου στις 15:30, αλλά η αστυνομία σύμφωνα με την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος (ΕΦΕ), είχε ξεκινήσει νωρίτερα να «είναι ιδιαίτερα προκλητική με τους φωτορεπόρτερ, τους καμεραμάν και τους δημοσιογράφους που κάλυπταν το ρεπορταζ». Επικαλούμενες την εισαγγελική παρέμβαση, οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να εμποδίσουν την δημοσιογραφική κάλυψη της επιχείρησης στα Προσφυγικά, η οποία προκάλεσε τις αντιδράσεις και των εργαζομένων του «Αγ. Σάββα» που βρίσκεται κοντά. «Βιώσαμε μία απαράδεκτη κατάσταση», ανέφερε η Πατρικίου Κατερίνα, πρόεδρος του ΔΣ εργαζομένων του νοσοκομείου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της, οι ασθενείς που ήθελαν να φτάσουν στο νοσοκομείο για τις θεραπείες τους αναγκάστηκαν να περπατήσουν μεγάλες αποστάσεις αφού «η αστυνομία απαγόρευε τα αυτοκίνητα και είχε αποκλείσει όλους τους δρόμους», ενώ παράλληλα κόσμος έμπαινε στα εξωτερικά ιατρεία «άρον-άρον» γιατί τα ΜΑΤ δημιουργούσαν πανικό. Η ατμόσφαιρα λόγω της χρήσης χημικών ήταν σαφώς ακατάλληλη για ένα νοσοκομειακό περιβάλλον.
Ο βραβευμένος φωτορεπόρτερ κατέληξε στην ΓΑΔΑ, κάποιες ώρες αργότερα αφέθηκε ελεύθερος, όχι όμως χωρίς καταγγελίες εις βάρους του:
- Βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων
- Διατάραξη κοινής ειρήνης σε συνδυασμό με πρόκληση σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία.
- Απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία
- Φθορά ξένης ιδιοκτησίας από κοινού
- Άλλες κατηγορίες περί όπλων, εκρηκτικών υλών, φωτοβολίδων και βεγγαλικών
Ο Νίκος Ξυδάκης, πρώην υπουργός και δημοσιογράφος, σε ένα tweet του κατάφερε να συμπυκνώσει όλη την είδηση με λίγες λέξεις:
Ο εξαιρετικός συνάδελφος Νίκος Πηλός @nikospilos επέζησε δεκάδων πολεμικών συγκρούσεων ανά την υφήλιο, βραβεύτηκε για τα φωτορεπορτάζ του, και στη χώρα του φορτώθηκε με τον μισό ποινικό κώδικα επειδή απλώς έκανε τη δουλειά του στα #προσφυγικα
— Nikos Xydakis (@nikoxy) November 23, 2022
Ο δημοσιογράφος Πάνος Χαρίτος σχολίασε επίσης στο Twitter: «Με τον Νίκο Πηλό βρεθήκαμε στο παρελθόν σε αποστολές (δύσκολες αποστολές στο Ιράκ) και παρά τις αντιξοότητες καταφέρναμε πάντα να βγάζουμε εικόνα από όσα συνέβαιναν. Σήμερα [εχθές] συνελήφθη στα προσφυγικά στην Αθήνα για αυτό που δεν συνελήφθη ποτέ πουθενά αλλού. Για την ιδιότητά του».
Ο Πηλός δεν ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκε στο συγκεκριμένο σημείο της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Παρακολουθήστε παρακάτω το mini ντοκιμαντέρ του για την «Κοινότητα Κατειλημμένων Προσφυγικών»: