Ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης είπε δημοσίως αυτό που στο παρασκήνιο της κυβερνητικής παράταξης συζητείται ζωηρά από τις ευρωεκλογές και μετά: Ότι, είναι αναγκαία μία νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου, προκειμένου να διασφαλιστεί η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές!

Προέβη, ωστόσο, και σε μία τοποθέτηση που χρίζει περαιτέρω ερμηνείας για το ενδεχόμενο που δεν υπάρξει αυτοδυναμία και ο κυβερνητικός εταίρος αναζητηθεί στη Φωνή Λογικής της κ. Αφροδ. Λατινοπούλου, υποστηρίζοντας ότι αν δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία, τότε η ζωή σε αναγκάζει σε συμβιβασμούς…

Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Π. Μαρινάκη, προσεκτικά είναι αλήθεια, έσπευσε να πάρει αποστάσεις, διαψεύδοντας ότι υπάρχει συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου και υποστηρίζοντας ότι ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την πάγια, τη διαχρονική του θέση και δεν προέβη ούτε σε κάποια ανακοίνωση, ούτε σε κάποια πρόταση».

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι ο υπουργός Υγείας δεν είναι ο μόνος που έχει αυτή τη θέση. Είναι και άλλοι συνάδελφοί του αλλά και σύμβουλοι του πρωθυπουργού που θεωρούν ότι θα πρέπει να δρομολογηθεί η αλλαγή του υφιστάμενου εκλογικού πλαισίου με έναν νέο νόμο, που θα διασφαλίζει την αυτοδυναμία με μικρότερο ποσοστό για το κυβερνών κόμμα.

Ποιες αλλαγές μελετά το Μαξίμου

Σύμφωνα μάλιστα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το σενάριο όχι μόνο υπάρχει, αλλά έχει συζητηθεί ενδελεχώς στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο, όπως αποκάλυψε προ καιρού το iEidiseis.gr , μελετά δύο αλλαγές: Τη μείωση του ποσοστού για την εξασφάλιση αυτοδυναμίας κοντά στην περιοχή του 35% για το πρώτο κόμμα και την αύξηση του ποσοστού από 3% σε 5% για την είσοδο ενός κόμματος στη βουλή. Και τα δύο, για ευνόητους λόγους.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στη ΔΕΘ, ο Κ. Μητσοτάκης απέφυγε να κλείσει με κατηγορηματικότητα τη σχετική συζήτηση και περιορίστηκε να εκφράσει την αισιοδοξία του για το εκλογικό αποτέλεσμα για τη Ν.Δ., στο τέλος της δεύτερης κυβερνητικής της θητείας, το 2027.

«Σε όσους υποστηρίζουν ότι η αυτοδυναμία πλέον είναι άπιαστο όνειρο, συνιστώ λίγη υπομονή. Αν το 2027 η ΝΔ έχει υλοποιήσει αυτά για τα οποία ψηφίστηκε, θα είναι καλή κυβέρνηση; Άρα περιμένετε να δούμε τι θα κάνουμε», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, αφήνοντας ορθάνοικτο το παράθυρο αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον ισχύοντα νόμο, τον οποίο ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ., για να εξασφαλίσει το πρώτο κόμμα αυτοδυναμία, απαιτούνται ποσοστά της τάξης του 36-37%. Ωστόσο, με βάση τη σημερινή δημοσκοπική εικόνα, τα ποσοστά της κυβερνητικής παράταξης κινούνται στην περίμετρο των ποσοστών που είχε στις Ευρωεκλογές, κοντά δηλαδή στο 28%.

Βεβαίως, για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές ένας νέος εκλογικός νόμος, θα πρέπει να υπερψηφιστεί από 200 βουλευτές, ενδεχόμενο μάλλον απίθανο. Που σημαίνει ότι αν η κυβέρνηση προχωρήσει τελικά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, τότε πιθανότατα θα έχουμε και επανάληψη του σκηνικού του 2023, με τις διπλές εκλογές, προκειμένου να ισχύσει από τις δεύτερες.

 

Πηγή: iEidiseis