Η πολιτεία είχε στη διάθεσή της ήδη από το 2018 έκθεση με μοντέλα που προέβλεπαν το κακό που θα μπορούσε να συμβεί στον Θεσσαλικό κάμπο με τρομερή ακρίβεια, αλλά… δεν ολοκλήρωσε κανένα απολύτως έργο.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η Πολιτεία είχε στα χέρια της έκθεση που «προέβλεπε» τι θα γινόταν στον κάμπο της Θεσσαλίας και μάλιστα με… απόλυτη ακρίβεια.
Πιο αναλυτικά, το 2018 καταρτίστηκε το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Κινδύνου Πλημμύρας, μία ευρωπαϊκή επιταγή η οποία προέβλεπε την υλοποίηση 26 έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.
Το 2022, έγινε η πρώτη έκθεση αξιολόγησης. Τα αποτελέσματα; 0/26!
Αναφορικά με τη Θεσσαλία, όπως και σε όλες τις περιφέρειες, τα μέτρα είχαν καταρτιστεί με βάση κάποια σενάρια.
Συγκεκριμένα, ένα από τα σενάρια ήταν η υπερχείλιση του Πηνειού και 12 παραποτάμων του. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, «θα καλυφθούν με νερό οι οικισμοί Παλαμάς, Αστρίτσα, Μεταμόρφωση, Βλοχός αλλά και η πόλη της Λάρισας».
Με λίγα λόγια, υπήρχε σενάριο που «προέβλεπε» την κακοκαιρία Daniel αλλά απ’ ότι φαίνεται δεν… ίδρωσε το αυτί κανενός.
Με βάση λοιπόν τα σενάρια, είχαν προβλεφθεί κάποια μέτρα, όπως:
- Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρών (δεν ολοκληρώθηκε)
- Ταμιευτήρες νερού στη Λάρισα (δεν ξεκίνησε)
- Εθνικό Μητρώο πλημμυρικών συμβάντων. Η προκήρυξη διαγωνισμού για τον σύμβουλο που θα «έτρεχε» τον οργανισμό «βγήκε» το… 2023.
- Δίκτυο συλλογής μετεωρολογικών δεδομένων (στη Θεσσαλία δεν έχουν εγκατασταθεί σταθμοί).
Μόλις την περασμένη Τρίτη και μετά το πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας Daniel, υπήρξε έκτακτη σύσκεψη ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου.