Αυξάνεται η νευρικότητα στο κυβερνητικό επιτελείο όσο πλησιάζει η Παρασκευή των συλλαλητηρίων για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την τραγωδία των Τεμπών.
Και το τελευταίο κυβερνητικό στέλεχος εκτιμά ότι η συμμετοχή των πολιτών στις 28 Φεβρουαρίου, με τα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας σε 278 πόλεις της χώρας και 70 πόλεις του εξωτερικού, θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Άλλωστε, η κινητοποίηση που έχει γίνει είναι τεράστια, και τουλάχιστον στην Αθήνα, δεν θα λειτουργήσει σχεδόν τίποτα, καθώς θα απεργούν η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΕ, δεκάδες φορείς και ενώσεις, ενώ τα Πανεπιστήμια, τα θέατρα και τα νυχτερινά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι αναβλήθηκαν μέχρι και οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Πάτρα και στην Ξάνθη.
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει δύο σοβαρούς πονοκεφάλους. Ο πρώτος είναι η πολιτική διαχείριση όλης αυτής της υπόθεσης και ο δεύτερος η περιφρούρηση των συγκεντρώσεων, ιδιαίτερα στην Αθήνα, προκειμένου να αποφευχθεί μία προβοκάτσια που θα δυναμίτιζε περαιτέρω το κλίμα.
Η απόφαση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη να βγουν μπροστά οι υπουργοί Επικρατείας Μ. Βορίδης και Υγείας Αδ. Γεωργιάδης για να αλλάξουν την εικόνα, μάλλον δεν πέτυχε τον στόχο της, αφού τα δύο στελέχη της κυβέρνησης ανέβασαν πολύ ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με έναν τρόπο, όμως, προκλητικό, ο οποίος έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια και στο Μαξίμου αλλά και σε συναδέλφους τους που φοβούνται ότι μπορεί οι παρεμβάσεις τους να γυρίσουν μπούμερανγκ στη ΝΔ. Είναι ενδεικτικό μάλιστα, ότι χρειάστηκε και διορθωτική παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου Π. Μαρινάκη, ο οποίος χωρίς να “αδειάσει” τον κ. Γεωργιάδη, συνέστησε ψυχραιμία.
Επιφυλάξεις, όμως, εκφράζονται από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη και για την κεντρική γραμμή, η οποία τα τελευταία 24ωρα αποτυπώνεται στη σκληρή αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στα οποία χρεώνεται προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας.
«Θα πρέπει να ισορροπήσουμε σε τεντωμένο σκοινί, αφού από τη μία επιβάλλεται να δείξουμε τον δέοντα σεβασμό στους συγγενείς των θυμάτων και από την άλλη δεν θα πρέπει να αφήσουμε να εδραιωθεί η άποψη ότι η κυβέρνηση θέλει να κάνει συγκάλυψη», λένε γαλάζια στελέχη.
Το τελευταίο είναι και το πιο επικίνδυνο για την κυβέρνηση, αφού κατά τις ίδιες πηγές, μπορεί να οδηγήσει σε συνολική αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής.
Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, άλλωστε, ενισχύουν αυτόν τον φόβο. Ενδεικτικά, στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis, το 68% θεωρεί ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση (από 65% τον προηγούμενο μήνα), το 71% πιστεύει ότι έχει γίνει κυβερνητική προσπάθεια συγκάλυψης στα Τέμπη, το 67% αξιολογεί αρνητικά τον πρωθυπουργό (από 63% τον προηγούμενο μήνα) και το 68% αξιολογεί αρνητικά την κυβέρνηση (από 64% τον προηγούμενο μήνα).
*Πηγή: iEidiseis
➪ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, Bluesky και Inst agram.