Αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, στη Μπάνια Λούκα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, εγκαινιάζεται αύριο μία έκθεση για τον πρώτο Κυβερνήτη της χώρας μας, Ιωάννη Καποδίστρια. Την ίδια ώρα, δεκάδες Βόσνιοι πολίτες μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα και λαμβάνουν σχετικά διπλώματα. Πρόκειται για ορισμένες από τις δράσεις που γίνονται στη χώρα της Βαλκανικής χερσονήσου, με στόχο την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής ιστορίας. Τα μαθήματα ελληνικών γίνονται στα «greek corners» ή αλλιώς στις «εστίες ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού». Είναι ειδικοί χώροι μέσα σε πανεπιστήμια, διακοσμημένοι με τα ελληνικά χρώματα, με τη γαλανόλευκη σημαία και εικόνες που θυμίζουν Ελλάδα. Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία τους, ανήκει στον Πρέσβη της Ελλάδας στο Σεράγεβο Δημήτρη Παπανδρέου και ξεκίνησε πιλοτικά το 2021, αρχικά με ένα σχέδιο σύστασης ελληνικών βιβλιοθηκών σε διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα και εκπαιδευτικούς φορείς της χώρας. «Στη συνέχεια παρατηρήσαμε ότι υπήρχε αυξημένο ενδιαφέρον για συστηματικότερη μελέτη της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, οπότε βάλαμε μπροστά ένα φιλόδοξο επιχειρησιακό σχέδιο -το οποίο αποπερατώσαμε πρόσφατα: της δημιουργίας εστιών ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού. Είναι δηλαδή χώροι όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα και προάγεται ο ελληνικός πολιτισμός και η ιστορία», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Έλληνας Πρέσβης στο Σεράγεβο Δημήτρης Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο ξεκίνημα υλοποίησης του σχεδίου, υπήρχε η εκτίμηση ότι θα αρκούσαν δύο ή το πολύ τρία greek corners, αλλά η πραγματικότητα ξεπέρασε κάθε αρχική προσδοκία. Έτσι, λόγω της αυξημένης ανταπόκρισης και ζήτησης, σήμερα υπάρχουν εννέα. Τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας στους περισσότερους από εκατό ενδιαφερόμενους, έχει αναλάβει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (Ε.Ι.Π.). «Η δική μας η συμβολή ήταν στο να ενισχύσουμε το ζήτημα της γλωσσομάθειας, επειδή θα ήταν δύσκολο για την Πρεσβεία να βρει δασκάλους εκεί για να διδάξουν ελληνικά και να πιστοποιηθεί η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στους μαθητές. Εμείς κάνουμε διαδικτυακά μαθήματα για τρίτη χρονιά φέτος από την εστία που διαθέτουμε στο Βελιγράδι και τους έμπειρους Σέρβους δασκάλους που διδάσκουν ήδη ελληνικά σε τέσσερις εστίες πολιτισμού», δηλώνει από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ε.Ι.Π. Νίκος Κούκης. Όπως τονίζει, όταν δύο φορείς έχουν διάθεση να συνεργαστούν, τα αποτελέσματα μπορούν να είναι εξαιρετικά, ενώ συγχαίρει τον κ. Παπανδρέου για την έμπνευσή του, η οποία έδειξε το δρόμο και στον ίδιο. «Έχουμε εντάξει κι εμείς τον σχεδιασμό δύο-τριών greek corners σε προγράμματα του Ταμείου Aνάκαμψης», σημειώνει χαρακτηριστικά. Οι εστίες ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν στεγάζονται σε ανεξάρτητα κτήρια, οπότε δεν έχουν λειτουργικά έξοδα, όπως π.χ. ενοίκιο. Φιλοξενούνται μέσα σε πανεπιστήμια και η μόνη «υποχρέωση» από πλευράς της ελληνικής πρεσβείας είναι να φροντίζει για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού. «Το γεγονός ότι είναι περισσότεροι από 120 αυτοί που μαθαίνουν σήμερα ελληνικά και ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται, καθιστά το ευχάριστο αυτό πείραμα ακόμη πιο ενδιαφέρον», αναφέρει ο Έλληνας Πρέσβης.

 

Οι μαθητές είναι φοιτητές ή και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σκοπός τους είναι να μπορέσουν να συνεννοηθούν στοιχειωδώς, αλλά και να φτάσουν ακόμη ψηλότερα, αφού υπάρχουν διάφορα επίπεδα μαθημάτων. «Οι περισσότεροι αγαπούν την Ελλάδα και έτσι η επαφή με την ελληνική γλώσσα είναι μία επιπλέον πολιτιστική κατάκτηση που τους λείπει. Δεν το βλέπουν απλώς ως ένα εφόδιο για την επαγγελματική τους προκοπή, αλλά το νιώθουν περισσότερο ως ολοκλήρωση ενός πολιτιστικού αγαθού το οποίο το έχουν ενστερνιστεί και το οποίο τους οδηγεί ακόμη πιο ψηλά στο να νιώσουν τον πολιτισμό αυτό», επισημαίνει ο κ. Κούκης.