Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία με την εξέλιξη της πανδημίας να παίζει κομβικό ρόλο, στο αν η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις θα γίνει με μέτρα ή όχι.
O υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, έχει αποκαλύψει ότι οι σχετικές συζητήσεις με το υπουργείο Παιδείας και τους ειδικούς θα γίνουν μέχρι το τέλος του Αυγούστου, αφού θα έχουν εξεταστεί τα επιδημιολογικά δεδομένα των δύο τελευταίων εβδομάδων.
Μπορεί οι αποφάσεις να μην έχουν κλειδώσει, ωστόσο το θέμα συζητείται αρκετά, με τους ειδικούς να τοποθετούνται σχετικά σχεδόν καθημερινά εκφράζοντας τις απόψεις τους για το πώς θα βρει μαθητές και εκπαιδευτικούς το πρώτο κουδούνι μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και τους γονείς να ανησυχούν για το πώς θα εξελιχθεί ο φετινός χειμώνας.
Ο κ. Κώστας Νταλούκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, μιλώντας στο ertnews.gr, ζητάει με το άνοιγμα των σχολείων να επανέλθει η χρήση μάσκας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσα στις σχολικές τάξεις αλλά και να προχωρήσουν οι γονείς, το γρηγορότερο δυνατόν, σε εμβολιασμό των παιδιών τους, ακόμα κι αν αυτά έχουν νοσήσει. Ακόμα μιλώντας για τον φετινό χειμώνα τονίζει ότι ο συνδυασμός κορονοϊού και γρίπης, είναι κάτι που τον ανησυχεί, καθώς ήδη από το καλοκαίρι έχουμε πολλά κρούσματα γρίπης.
Όπως λέει ο κ. Νταλούκας, «η κοινωνία έξω έχει ανοίξει εντελώς, δεν κρατιέται κανένα μέτρο στο μεγαλύτερο ποσοστό, όπως σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σε αεροπλάνα… Οι νέοι βγήκαν πήγαν διακοπές, πήγαν σε μπαρ χωρίς μάσκες, αρρώστησαν οι πάντες, έχει νοσήσει πολύ μεγάλο ποσοστό. Και τίθεται το ερώτημα αν έχει νόημα να βάλουν τα παιδιά μάσκες στην αίθουσα του σχολείου… Η απάντηση η επιστημονική είναι βεβαίως κι έχει νόημα, διότι η νόσος δεν εξασφαλίζει μακροχρόνια ανοσία άρα μπορεί τα παιδιά που έχουν νοσήσει πριν από ένα, δύο ή τρεις μήνες να κολλήσουν ξανά και άρα να έχουμε συνεχώς μία ανακύκλωση της νόσου μέσα στη δεξαμενή αυτή που λέγεται σχολείο. Οι αίθουσες των σχολείων είναι κλειστοί χώροι και το χειμώνα δεν θα αερίζονται, οπότε υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης της νόσου. Τα πράγματα βέβαια δεν είναι όπως ήταν πέρυσι ή πρόπερσι. Έχουν νοσήσει πάρα πολλά παιδιά και κάποια, δυστυχώς όχι πολλά, έχουν κάνει τα εμβόλια» και συνεχίζει: «Αυτά τα δύο έχουν βοηθήσει ώστε να αποκτήσουν και τα παιδιά ένα επίπεδο ανοσίας, το οποίο σε άλλα παιδιά είναι υψηλό και σε άλλα χαμηλό, ανάλογα με το αν έκαναν το εμβόλιο, αν κόλλησαν τη νόσο και νόσησαν αλλά και πότε. Αν κόλλησαν για παράδειγμα πριν 12 μήνες έχει κατέβει η ανοσία αυτή. Άρα, οπωσδήποτε υπάρχει μία θωράκιση πλέον, δεν είναι τόσο πολύ εύκολο να “περπατήσει” η νόσος μέσα στη σχολική κοινότητα όσο ήταν την περσινή χρονιά, αλλά η προσωπική μου άποψη είναι ότι η μάσκα δεν θα κάνει κακό και σε κανέναν να μπει μέσα στην αίθουσα που είναι κλειστός χώρος. Δεν βλέπω τον λόγο να μην παρθεί αυτό το μέτρο που έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό και θα προφυλάξει και από την COVID αλλά και από την γρίπη, που είναι άλλο ένα πρόβλημα που περιμένουμε φέτος».
Γρίπη και κορονοϊός
Σύμφωνα με τον κ. Νταλούκα, πέρυσι και πρόπερσι δεν είχαμε γρίπη αλλά φέτος δεν θα είναι έτσι τα πράγματα. «Ήδη έχουμε κρούσματα γρίπης μέσα στο καλοκαίρι κι έχουμε νοσηρότητα. Σκεφτείτε τι θα γίνει λοιπόν τώρα που θα αρχίσει ο καιρός να αλλάζει. Οι ιώσεις αυτές είναι εποχιακές και προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα. Άρα εγώ δεν θα το έβλεπα καθόλου άστοχο ή παράλογο να φορέσουν τα παιδιά μάσκες μέσα στη σχολική αίθουσα, που οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις είναι τέτοιες που θα ευνοήσουν την μετάδοση των νοσημάτων αυτών και της covid αλλά και της γρίπης κι άλλων ιογενών λοιμώξεων. Νομίζω ότι είναι σοφό όσοι γονείς αποφασίσουν να βάλουν στα παιδιά τους μάσκα να το κάνουν. Να μην ξεχνάμε ακόμα ότι η απειλή της γρίπης είναι κάθε χρόνο για τρεις μήνες, Ιανουάριο-Φεβρουάριο-Μάρτιο. Η απειλή του κορονοϊού υπάρχει όλο το χρόνο για την ανθρωπότητα».
Όσο για την υποχρεωτικότητα του μέτρου της μάσκας κι αν θα προβεί η πολιτεία σε αυτό είπε: «Η πολιτεία βλέπει το οικονομικό και το πολιτικό κομμάτι. Έχει σταματήσει πλέον να βλέπει το νόσημα αυτό σαν ένα νόσημα που θα φορτίσει τα νοσοκομεία πολύ γιατί πράγματι οι παραλλαγές αυτές δεν φαίνεται να φορτίζουν τα νοσοκομεία ιδιαίτερα σε σχέση με τις παραλλαγές που είχαμε πριν, και άρα αυτό δίνει την δυνατότητα να χαλαρώσει τα μέτρα. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να επηρεάσει στη σκέψη τους γονείς, οι οποίοι θα πρέπει να σκεφτούν το δικό τους μικρό περιβάλλον, κυρίως όσοι έχουν σε αυτό άτομα ευαίσθητα αλλά και για τους ίδιους, γιατί δεν είναι καλό να κολλάς συνέχεια covid. Μπορεί να σου αφήνει προβλήματα κάθε φορά η νόσος. Μία μάσκα δεν θα βλάψει ποτέ και κανέναν, δεν έκανε κακό σε κανένα και δεν θα κάνει ούτε αυτή την περίοδο. Την έχουν συνηθίσει και τα παιδιά. Η μάσκα είναι το πιο απλό και αποτελεσματικό μέτρο μετά το εμβόλιο. Αν είχαν μπει στις σχολικές αίθουσες συσκευές που καθαρίζουν τον αέρα θα ήταν πολύ καλά τα πράγματα».
«Να εμβολιαστούν τα παιδιά»
Ο κ. Νταλούκας, τονίζει χαρακτηριστικά, ο εμβολιασμός είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό προληπτικό μέτρο και φαίνεται να περιορίζει και τα post covid συμπτώματα όσον αφορά στην εμφάνιση αλλά και στην διάρκειά τους. «Οι συνθήκες είναι διαφορετικές, η νόσος είναι πολύ πιο ήπια κι έχουμε στη διάθεση μας εμβόλια. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να τονιστεί στους γονείς, να εμβολιάσουν τα παιδιά τους όσοι δεν το έχουν κάνει ήδη. Δεν ξέρω αν θα έρθει επικαιροποιημένο εμβόλιο και για τα παιδιά. Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί οι γονείς φοβούνται περισσότερο το εμβόλιο από τον κορονοϊό. Δεν έχουμε άλλο όπλο πέρα από το εμβόλιο. Για να μην κολλήσεις ή για να μην παρουσιάσεις σοβαρή νόσο το μόνο προληπτικό μέτρο είναι το εμβόλιο. Το εμβόλιο και τα μέτρα» λέει και τους καλεί να μην εφησυχάσουν: «Να μην εφησυχάσουν οι γονείς, υπάρχουν παιδιά που νοσηλεύονται σε εντατικές με covid. Γνωρίζω ότι πολλοί επειδή πέρασαν ελαφρά τον κορονοϊό, έχουν αποκτήσει μία ανθεκτικότητα και στον φόβο και σκέφτονται ότι “αφού δεν έπαθα τίποτα γιατί να κάνω το εμβόλιο”. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σήμερα είμαστε καλύτερα χάρη στους εμβολιασμούς».
Για τον φετινό χειμώνα
Τέλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγεματιών Παιδιάτρων σημειώνει ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος.
«Θα έχουμε αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων και της γρίπης. Το είδαμε να συμβαίνει ήδη στην Αυστραλία, που βρίσκεται στο τέλος του χειμώνα, που βίωσαν πολλά κρούσματα γρίπης. Το πιθανότερο είναι να συμβεί και στην Ευρώπη τον χειμώνα. Μακάρι να μην είναι έτσι τα πράγματα».
Πηγή: ertnews.gr